Lea Bartha: "Sem edinka, ona pa mati samohranilka"

Lea Bartha: "Sem edinka, ona pa mati samohranilka" (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Jana
17. 10. 2018

Simpatična pevka, ki igra Sophie v muzikalu Mamma Mia!, bo kmalu nastopila v muzikalu Madagascar.

Čemu pripisujete priljubljenost muzikala Mamma Mia?

Mamma Mia dosega uspeh zaradi različnih dejavnikov. Zgodba je čustvena in zagotavlja veliko smeha, ki smo ga Slovenci še kako potrebni. Mehča srca z ganljivo zgodbo in gledalcev ne pusti ravnodušnih. Najpomembnejše je, da so vloge vsem igralcem pisane na kožo. Že med pripravami smo k projektu pristopili zelo garaško, od vsega začetka smo želeli na odru dajati svoj maksimum in s tem odnosom še danes stopamo na oder. Ljudje začutijo dobro energijo, glasba je sama po sebi zelo kakovostna, imamo tudi odlično inštrumentalno zasedbo, Mojca Horvat pa je s koreografijo postavila vse na še nekoliko višjo raven.

Ste se hitro vživeli v vlogo Sophie?

Sophie ima zelo podobno življenjsko zgodbo kot jaz. Je edinka z mamo samohranilko, poročila sem se leto zatem, ko se je predstava začela, in šla skozi vse faze priprav na poroko, zato nisem imela večjih težav z vlogo. Rada jo igram. Vsakič, ko se začne uvodna glasba, preprosto postanem Sophie.

Kmalu boste nastopili v muzikalu Madagascar, ki ga pripravlja NAGP produkcija v koprodukciji s Špas Teatrom. Ste se razveselili vloge?

Seveda sem bila zelo vesela, ko so me povabili v ekipo. Vsak muzikal je velik izziv. Petje, igra in ples so umetniške zvrsti, ki so same po sebi zahtevne, kakovostno združevanje vseh treh je še toliko težje. No, tudi v živalski lik se ni prav preprosto vživeti. Zdaj, ko se stvari sestavljajo in prihaja faza utrjevanja, bo lažje. Zelo uživam v delu s tako pozitivno in zagnano ekipo.

Kaj vas osrečuje poleg glasbe?

Moja družina, predvsem pa sin Gabriel. Če je še tako težek dan, me zna nasmejati, ko zapleše na vsak zvok, ki ga sliši.

Ukvarjate se tudi s plesom. Katera je vaša najljubša plesna zvrst?

V ples me je povlekla mama, ki je učiteljica baleta. Tudi sama sem kot otrok končala nižjo baletno šolo, v zadnjih letih pa sem se vrnila k plesu. Najprej sva se z možem odločila obiskati tečaj latinskoameriških in standardnih plesov, zdaj pa se trudim slediti rekreacijskemu tempu v plesnem studiu Mojce Horvat. Še vedno mi največ krvi po telesu poženejo latinskoameriški ritmi.

Vaša mama ima madžarske korenine. Znate madžarski jezik?

Madžarščina je moj materni jezik. Slovensko sem se naučila šele pri petih letih. Doma sem živela z mamo, njenimi starši in starimi starši, ki so govorili le madžarsko. Z mamo poskušava obdržati ta jezik v družini, zato se med sabo in s sinom Gabrielom pogovarjava le madžarsko. Smo pa tudi tesno povezani s sorodniki na Madžarskem.

Sta z mamo zelo povezani?

Precej. Radi se imava, sem edinka, ona pa mati samohranilka. Vedno in pri vsem me je podpirala in za to sem ji res hvaležna. Če ne bi bilo nje, je vprašanje, ali bi danes počela to, kar počnem. Odkar je babica, mi zelo pomaga pri opravilih in varstvu otroka. Še vedno ohranjava tradicijo in hodiva vsako leto skupaj na morje. Vsekakor mi je odličen zgled, kako biti mama.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografija: osebni arhiv