Lea Mederal Gams: Menim, da si z branjem obogatiš besedni zaklad, domišljijo, dobiš neko širino

Lea Mederal Gams: Menim, da si z branjem obogatiš besedni zaklad, domišljijo, dobiš neko širino (foto: Maja Dodič) Maja Dodič
Vir: Story
14. 3. 2020

Lea Mederal Gams, voditeljica oddaje Potep z Leo na TV3, je v hribe začela hoditi že kot majhna deklica ...

“Starši so bili zagrizeni planinci, zato so s hribi okužili tudi naju s sestro. Vsak konec tedna smo se odpravili na izlet, tako da so se mi planinski podvigi nekako vtisnili v podzavest.” Niso pa bili le hribi tisti, s katerimi so starši okužili Leo: “Moji starši so bili tudi vneti knjižni molji. Oče in mama sta vsak večer pred spanjem brala knjigo – vsaj eno zgodbico na dan pa sta prebrala tudi nama s sestro, medtem ko sva si umivali zobe. To je bil res lep ritual.”

Branje knjig se zdi Lei izjemno pomembno. Meni, da starši otrokom danes premalo berejo. “Menim, da si z branjem obogatiš besedni zaklad, domišljijo, dobiš neko širino. Mama je knjižničarka, zato je branje knjig še kako promovirala. Vsako leto sem seveda morala opraviti bralno značko – in prav je tako! Tudi jaz bom svoje otroke spodbujala k branju. Spomnim se, da nam je učiteljica razrednega pouka (še v četrtem razredu osnovne šole) vsak dan na koncu učne ure slovenščine brala knjige. Otroci smo bili navdušeni in jo poslušali z odprtimi usti. Ne vem, kako je z branjem po šolah danes. Želim si, da bi učiteljice otrokom še vedno brale.”

Toliko kot je brala v osnovni šoli, danes ne bere več, si pa takrat, ko ima čas, knjigo še vedno z veseljem vzame v roke: “Največ časa imam poleti, na dopustu. Takrat berem vsak dan. Sicer pa rada berem, preden grem spat, če nisem preveč utrujena.”

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story