Lea Sirk : Materinstvo je neizmerna ljubezen

Lea Sirk : Materinstvo je neizmerna ljubezen (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
19. 11. 2015

Simpatična primorska pevka Lea Sirk je letos drugič postala mamica in se po prvorojenki Ael znova razveselila deklice, ki ji je dala prav posebno ime - Sia.

Story: Lea, poznajo vas kot pevko zabavne glasbe. Se strinjate s tem predalčkanjem glasbenikov, saj se nam zdite dejavni na več področjih?

Načeloma se nerada predalčkam, ker je glasba zelo širok pojem in sem tudi jaz pospravljena v kar nekaj 'predalčkov'. Ampak ja, lahko rečemo tudi tako, pevka zabavne glasbe. (smeh)

Story: Na priznanem konservatoriju v Ženevi ste študirali flavto. Kakšni so spomini na takratno trdo delo, ki pa je vodilo do uspeha?

Na to vprašanje vedno težje odgovarjam, saj je minilo že nekaj let in se ne spomnim vsega. Ostal je spomin na prelepo mesto, dobro šolo in odlične profesorje, ki so mi predali ogromno znanja. Trdo delo pa je bilo seveda del tega, a delo ni odvisno od šole. Trdo delam tudi zdaj, čeprav se ne šolam več.

Story: Slovenska javnost vas je dobro spoznala v Bitki talentov in drugih projektih, ki jih je vodil voditelj, danes urednik razvedrilnega programa RTV SLO Mario Galunič. Kakšno je vaše mnenje o razvedrilu na nacionalni televiziji?

O takšnih stvareh sploh nimam mnenja, saj televizije sicer ne gledam. Zame je petje v oddaji del mojega poklica in z veseljem sodelujem v vsaki, če gre za dobro tematiko. Kaj bodo medijske oziroma televizijske hiše delale za dobro gledanost, pa ni moja stvar. (smeh)

Story: O festivalih bi lahko povedali veliko, saj smo vas tudi na teh videli v več vlogah, sprva kot pevko, nato pa v sodelovanju s številnimi glasbeniki. Kako bi ocenili festivale, ki so velikokrat najboljša odskočna točka za glasbene talente?

Festival ni vedno najboljša odskočna deska. Desko si delamo sami s trdim delom. Ko delaš neobremenjeno in dobro, se ne oziraš na odskočne deske, temveč neobremenjeno sodeluješ vsepovsod zato, da te opazijo tisti, ki jih bo tvoja glasba zanimala. Žal največkrat zmagovalci festivalov poniknejo in na površje pridejo takšni, ki so bolj iskreno predstavili svojo pesem. Sama rada nastopam vsepovsod, le da je na festivalih veliko bolj zanimivo zaradi poteka - televizije, adrenalina (kadar gre v živo).

Story: Na katerega od festivalov ste najbolj ponosni in zakaj?

Najbolj mi je ostala v spominu Slovenska popevka 2014, ko smo glasbeniki imeli res dobro in 'ta pravo' energijo. Takrat sem bila spremljevalna vokalistka in zelo sem uživala.

Story: Imate pa tudi šolo petja. Kaj vam pomenijo ure dela z mladimi talenti ter kako sami vidite današnjo generacijo pevcev?

Res je, za zdaj namenjam veliko energije svoji šoli in varovancem. Z mladimi je vedno dobro delati, predvsem zato, ker v njih prepoznaš veliko svojih napak - a takšnih, ki jih vsak more narediti, da pride do naslednjega nivoja. Današnja generacija je zelo samosvoja, talentirana in hkrati zelo čustvena, občutljiva. Zelo je treba paziti, da se z njimi dela v rokavicah. A za to niso krivi sami. Zagotovo pa jim bom pomagala do znanja po svojih najboljših močeh. Za zdaj nam gre super, saj 'razturajo' vsepovsod. (smeh)

Story: Dostikrat vas vidimo v vlogi spremljevalne vokalistke glasbenih prijateljev. Tako ste se že nekajkrat udeležili tudi izbora za pesem Evrovizije. Kaj vam je najbolj ostalo v spominu?

Bila sem na mnogo odrih in z mnogo izvajalci. Med njimi so Nina Pušlar, Maraaya, Tinkara Kovač, Alya ... Vedno je z vsemi dobro, ker so to dobri ljudje in se lahko veliko naučim. Predvsem pa spoznavam različne metode priprav na nastope itd. Stopiti na evrovizijski oder je pa vseeno malo drugače. Tista množica ljudi je neprimerljiva z drugimi nastopi. A tudi to sprejemam precej realno, osredotočim se na svoje delo. Brez posebnih čustev.

Story: Ste glasbena družina, saj s partnerjem, odličnim slovenskim producentom Gabrom Radojevičem, delata pri kar nekaj skupnih projektih, med katere v zadnjih letih lahko prištejeta tudi zmage in velike uspehe. Kako je delati s svojo ljubeznijo? Se kdaj morda zapleteta v kakšen prepir?

Sprva je bilo težko, zdaj pa zelo uživam in skupaj nama gre še bolje in hitreje. Kot pravijo, ko si zaljubljen, si slep. Midva sva zaljubljena drug v drugega, v otroka pa še v glasbo. Skratka, sama slepota naokrog. (smeh)

Story: Ste mamica dveh deklic Ael in Sie. Kako usklajujete družinske in pevske obveznosti?

Zdaj, z drugim otrokom, je to še lažje. Smo utečeni v nov bioritem, zgodaj vstajamo, pogosto jemo in se veliko gibamo. Skratka, popolno! (smeh) Dekleti delata z nami, midva pa se trudiva ves prosti čas nameniti njima. Tako da gremo na sprehod, predvsem pa počivava z njima po kosilu. (smeh)

Story: Kako se počutite v materinski vlogi, ki je najverjetneje vse prej kot lahka?

Seveda je po svoje naporna, a zame veliko manj kot vse službene dolžnosti. Pri materinstvu ni napora, je samo neizmerna ljubezen. Edini stres se pojavi, ko me ni ob njima, ker ju pogrešam.

Story: Kdaj si vzamete čas samo zase?

To se zgodi zelo redko. Tudi ko sem na dopustu, v glavi pripravljam projekte za naprej. Ko si 'privatnik' si za vse odgovoren sam in tu nastopijo dodatne skrbi. A tudi to se da pravočasno urejati, seveda z dobro organiziranostjo.

Story: Slovite pa tudi po lepi postavi in brezhibni urejenosti na odru. Kako skrbite zase in s kom sodelujete, da ste vedno tako modno in elegantno urejeni?

Za vse to poskrbi Maja Lazar. Zelo lepo mi je sodelovati z njo. Zdaj, ko je tudi sama mamica, pa sploh. Nazadnje sva izbirali oblačila v družbi najinih zvezdic. (smeh)

Story: Kaj pripravljate v prihodnjih mesecih?

V prihodnjih mesecih me čaka še veliko projektov z učenci, sicer se pa po tiho pripravljam na novo ploščo, nova sodelovanja, nove stajlinge. Novo leto bo zagotovo prineslo novo svežino. Več pa kmalu, saj sami veste, da je kakšno skrivnost treba zadržati zase, dokler ni na trdih temeljih in se izvedba ne začne. (smeh)

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije Osebni arhiv

Značke: Lea Sirk
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story46/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 46/2015

Story 46/2015, od 12. 11. 2015