Lea Sirk med pripravami na Evrovizijo pogreša trenutke z družino

Lea Sirk med pripravami na Evrovizijo pogreša trenutke z družino (foto: Ana Gregorič) Ana Gregorič
Vir: Jana
13. 4. 2018

Priljubljeni primorski pevki je pesem Hvala, ne! prinesla zmago in vozovnico na evrovizijski izbor na Portugalskem.

Evrovizijski oder zanjo ni neznanka, saj je na njem nastopila kot spremljevalna vokalistka Tinkare Kovač in ManuElle, kar ji bo nedvomno koristilo pri njenem nastopu. Toda kljub temu je zelo zasedena s pripravami na Evrovizijo, zato pogreša trenutke s svojo družino, ki je zanjo najpomembnejša.

Kako je nastala skladba Hvala, ne!, s katero ste zmagali na Emi?

Skladba je nastala zelo preprosto. Predstavljala sem si ritem in plesni moment, obenem pa sem ji želela dodati vsebino, ki je primerna za moj naslednji album. Z njo sem želela sporočiti, da je treba reči ne tistim stvarem, ki jih v resnici ne potrebujemo, čeprav si jih želimo.

Besedilo za skladbo ste napisali sami. Je skladba namenjena ženskam, ki jih poskušate opogumiti, da se postavijo zase in razmišljajo s svojo glavo?

Pesem ni namenjena le ženskam, ampak vsakemu človeku, ki ima občutek, da preveč podleže vplivom družbenega sistema in se pusti voditi, kar je sicer v redu, vendar le do določene mere. Pomembno je, da zaradi tega ne postaneš nesrečen.

Vam veliko pomeni, da izvajate skladbe, ki jih napišete sami?

Da, več let sem imela pomočnike pri pisanju skladb in priznam, da so me hitro zavedli, saj sem zaradi tega pozabila, zakaj sem se lotila določene pesmi, zato zadnja leta pišem sama. Ob sebi imam le prave glasbenike, ki znajo uresničevati moje ideje.

V glasbenem svetu je najbrž prednost, če si opazen. Je za vas pomembno, da izstopate?

V otroštvu so mi velikokrat rekli, da sem zelo samozavestna in da veliko govorim. Toda nikoli nisem imela občutka, da izstopam. V zadnjih letih večkrat slišim, da sem opazna zaradi svoje frizure, vendar lahko to spremenim in se kljub temu dobro počutim v svoji koži. Zame je pomembno, da se dobro počutim, ne glede na to, ali izstopam ali pa se zlijem z množico.

Ste v najstniških letih poskušali ugajati drugim in slediti prevladujočim trendom ali ste bili zelo samosvoji?

Vedno sem bila samosvoja, modnim trendom sploh nisem sledila. V otroštvu me je oblačila mama in oblekla sem tisto, kar sem dobila od prijateljev. To niso bila moderna, temveč rabljena oblačila. Zelo samosvoja sem bila pri svojih idejah, saj imam rada umetnost.

Zakaj ste se odločili, da se udeležite Eme?

Na Emo sem se prijavila, ker sem želela predstaviti svojo skladbo.

S skladbo Hvala, ne! ste navdušili strokovno žirijo. Vam veliko pomeni mnenje strokovne žirije ali je za vas prav tako pomemben odziv gledalcev?

Mnenje strokovne žirije mi ogromno pomeni in veseli me, da so v mojem nastopu prepoznali obetavno glasbo in vsebino. Očitno jim je ugajal celoten paket. Prav tako je zame zelo pomemben odziv gledalcev, njihovi glasovi so zame enako pomembni kot mnenje žirije. Toda pri stroki sem bolj samozavestna, ker je glasba moj poklic. Naklonjenost gledalcev pa si pridobiš, če se jih dotak­neš s svojo glasbo in če si iskren.

Kako ste proslavili zmago?

Nazdravila sem z družino, s svojo ekipo in z drugimi tekmovalci. Odlično smo se zabavali, ampak zavedala sem se, da bo kmalu treba realno pogledati na stvari in začeti delati.

Na Emi ste glasbeniki najbrž pod stresom zaradi tekmovalnosti. Imate večinoma dobre odnose z drugimi glasbeniki?

Z glasbeniki imam lepe odnose, s številnimi sodelujem kot spremljevalna vokalistka. Veliko jih poznam in sem mirna, ker mi ni treba z nikomer tekmovati, saj vem, česa je vsak sposoben, in se zavedam, da ima vsak svojo pot. Na Emi sem opazila, da je bil marsikdo pod stresom, vendar GA sama nisem čutila.

Vas prizadenejo negativni komentarji, ki se jim zmagovalci Eme praviloma ne morejo izogniti?

Ne. Nisem pričakovala zmage in mislim, da so ljudje to pri meni začutili. Moja zmaga je bila rezultat odločitev drugih ljudi, torej žirije in gledalcev, ter mojega nastopa. Zdi se mi, da letos ni veliko negativnih komentarjev, in veseli me, da lahko tudi tiste, ki dvomijo o mojem uspehu, presenetim. S tem ne mislim le na rezultat na Evroviziji, ampak na svojo kariero, ki se lepo razvija.

Kaj vam vzame največ časa med pripravami na Evrovizijo?

Intervjuji. Zelo pogrešam prosti čas, saj bi rada vsak prost trenutek izkoristila za družino, vendar se zavedam, da so intervjuji sestavni del priprav na Evrovizijo. Veliko časa namenim tudi pripravam na nastop, ker se zavedam, da je to velika odgovornost.

Vaš nastop je bil odličen tudi zaradi vrhunske koreografije in vaših plesnih sposobnosti. Ste že od nekdaj radi plesali?

Ko sem bila mlajša, sem se ukvarjala s plesom, zato sem komaj čakala na priložnost, da lahko pokažem, kako zelo uživam v plesu, ki je ena od mojih strasti. Za koreografijo sta poskrbela vrhunska Erik Bukovnik in Miha Krušič.

Najbrž je težko usklajevati priprave na Evrovizijo s poučevanjem petja v glasbeni šoli in z družino.

Res je. Utrujena sem že od organizacije vseh obveznosti in vsekakor moram najti čas zase. Kajti če najdem čas zase in za svojo družino, z večjim zadovoljstvom opravljam vse drugo.

Vas družina podpira na vaši glasbeni poti?

Moja družina me že zelo dolgo podpira na moji glasbeni poti. Ob strani so mi stali tudi takrat, ko sem doživela manjše poraze. Čas, ki ga preživim z družino, je zame najpomembnejši in seveda me bodo v Lizboni spremljali moji starši, brat in njegova punca ter moj partner Gaber. Nisem pa se še odločila, ali bosta šli zraven tudi moji majhni hčerki (Ael in Sia), ker je na Evroviziji urnik zelo natrpan in se ne bi počutila dobro, če jima ne bi mogla nameniti dovolj časa.

Kako vas je materinstvo spremenilo?

Začela sem se zavedati, katere so moje prioritete, in da je edina stvar, ki je vredna skrbi, moja družina. Na oder grem neobremenjena, ker se zavedam, da počnem tisto, kar me osrečuje, in glasba zame ni zgolj služba. Nikomur se mi ni treba dokazovati, niti sebi niti družini. Moji hčerki namreč vesta, da obožujem petje, in najlepše je, kadar prepevata z mano pesem Hvala, ne!

Kako sta komentirali vašo zmago?

Najprej sta me vprašali, zakaj ni zmagala Lara Kadis, ki je bila nekaj časa moja učenka, nanjo sta zelo navezani. Čez nekaj časa pa sta me začeli spraševati, kdaj bom spet nastopala in zmagala. Tudi če sem šla na običajen nastop, sta namreč mislili, da grem po novo zmago. (smeh) Potem pa sem jima razložila, da je vsak nastop zmagovalen, vendar ni enak zmagi na Emi.

Vaš partner je glasbeni producent in avtor glasbe Gaber Radojević. Pogosto sodelujete z njim?

V preteklosti sva pogosteje sodelovala, a je po rojstvu druge hčerke zmanjkalo časa za skupno sodelovanje, ker je moral biti vedno eden od naju doma. Želim si, da bi bolj pogosto delala z njim, ker je za naju pomembno, da deliva ljubezen do glasbe.

Se veliko pogovarjata o glasbi?

Ogromno. Skupaj sva že skoraj 10 let, ob njem sem se razvijala in postala boljša oseba. Veliko me je naučil, ogromno sva se tudi skupaj naučila in ne morem si predstavljati lepše poti.

Kako preživljate prosti čas z družino?

Trenutno skorajda nimam prostega časa, kar me obremenjuje. Toda kadar sem prosta, skupaj kuhamo, gremo na sprehod ali pa me spremljajo na mojih koncertih. Gaber je tonski mojster in oblikuje zvok na koncertih, najini hčerki pa sta radi z nama in se vedno znajdeta, ko ju vzameva s sabo na koncerte.

Ste izobražena glasbenica, saj ste študirali flavto na Glasbenem konservatoriju v Ženevi. Zakaj ste izbrali študij flavte?

Flavto sem izbrala, ker sem se jo učila v glasbeni šoli. Imela sem namreč odlično profesorico, ki me je znala spodbujati in motivirati. Zame je bilo pomembno, da grem študirat glasbo, vendar sem vedela, da ne bom igrala flavte vse življenje, ker me je nekoliko omejevala. Rada namreč improviziram. Vsekakor sem med študijem flavte zelo dobro spoznala sebe. Na akademiji so me začele zanimati različne glasbene zvrsti in nisem se najbolje znašla v klasični glasbi.

Vam glasbena izobrazba koristi pri glasbeni karieri?

Seveda. Ne predstavljam si, da ne bi imela izobrazbe, ker delujem kot studijska glasbenica, snemam spremljevalne vokale, druge instrumente in svojo glasbo. Moja izobrazba mi veliko pomeni in ne bi mogla biti le pevka, ki interpretira skladbe drugih glasbenikov.

Širši slovenski javnosti ste postali znani s sodelovanjem v oddaji Bitka talentov. Kako se spominjate tistega obdobja?

Takrat sem odkrila, da rada nastopam na televiziji. Obožujem televizijo, kamere in oddaje v živo. In Bitka talentov je imela vse to. Takrat sem bila najstnica in nisem imela nobenega učitelja petja, ampak sem pela po občutku in se uvrstila v finale. Še zdaj ne vem, kako mi je to uspelo. Sčasoma pa sem se izoblikovala in s pomočjo glasbenikov, ki sem jih spoznala na svoji poti, dosegla to, kar sem.

Lea Sirk: Kariera  zame ni VSE

Menite, da so glasbeni šovi dobra odskočna deska za mlade glasbenike?

Da, vendar to ni dovolj. Hitro sem izkusila, kaj pomeni nastopati v takšni oddaji, in odkrila sem, da to ne zadostuje za uspeh na glasbenem področju, ampak so potrebne še druge stvari. Marsikomu udeležba na takšnem šovu ne koristi, ker dobi navidezno podporo ljudi in pozornost medijev, ki traja le nekaj časa, pozneje pa se lahko izgubi, saj hrepeni po slavi. Pomembno se je zavedati, kaj si resnično želiš, kakšne so tvoje ambicije in koliko truda si pripravljen vložiti v uresničevanje svojih ciljev.

Kaj svetujete svojim učencem, ki hrepenijo po glasbeni karieri?

Že skoraj deset let poučujem in zelo malo svojih učencev pošljem na talent šove. Doslej sem jim priporočala le šov Razred talentov, ker je bil koncept oddaje drugačen kot pri drugih šovih. Kot učiteljica sem zelo zahtevna, vendar svojih učencev ne učim le petja, temveč jih učim, kako postati glasbenik, kako dojemati glasbo in kako se lahko izražajo skozi njo.

Sta tudi vaši hčerki navdušeni nad glasbo?

Obe prepevata in obiskujeta mojo šolo, vendar ju ne poučujem jaz. Obožujeta oder in zanju je nastopanje tako naravno kot zame.

Na Emi ste navdušili tudi s stilsko podobo. Menite, da je videz pomemben pri glasbeni karieri ali pa se mu pripisuje prevelik pomen?

Za moj stil skrbi Maja Lazar in skupaj uresničujeva ideje. Maja zna prisluhniti mojim željam, kar je zame zelo dragoceno. Videz je pomemben, vendar je mogoče uspeti tudi brez tega. Če veš, kaj želiš s svojo glasbo sporočiti, je uspeh zagotovljen.

S čim boste poskušali pritegniti pozornost na evrovizijskem nastopu v Lizboni?

S tem, kar sem. Sem vesel človek, obožujem glasbo, nastopanje in velike odre. In če so to začutili Slovenci, bodo to prepoznali tudi drugi gledalci Evrovizije.

Trenutno imate zelo naporno obdobje, vendar je prav tako pomembno, da namenite dovolj pozornost skrbi zase, saj zaradi tega izžarevate posebno energijo na odru. Kako se umirite in s čim napolnite svoje srce?

Zame je zelo pomembno, da se znam umiriti. Zadnje čase opažam, da se umirim s petjem. Trenutno imam zelo naporne dneve, saj tudi moji hčerki potrebujeta pozornost, prav tako pa me čakajo gospodinjska opravila in številna sporočila, na katera moram odgovoriti. Pred kratkim sem se odločila, da en dan ne bom pela, ker moram paziti na svoje glasilke, saj se stres in številne obveznosti poznajo na glasu. Toda postala sem nervozna. Takoj, ko sem začela spet peti, pa sem se sprostila. Petje in moja družina me polnita in brez tega si ne predstavljam svojega življenja, zato želim to ohraniti. Kariera zame ni najpomembnejša, najpomembnejše je, da sem srečna.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografije: Ana Gregorič

Priporočamo