Lea Sirk: "Naredili bomo nekaj, kar ni še nihče"

Lea Sirk: "Naredili bomo nekaj, kar ni še nihče" (foto: Guy Yechiely) Guy Yechiely
Vir: Nova
3. 5. 2018

Na letošnji Pesmi Evrovizije, ki bo 8., 10. in 12. maja v Lizboni, nas bo v drugem predizboru zastopala vedno nasmejana Primorka Lea Sirk, ki stavi na pesem Hvala, ne!. Čeprav pesem na priljubljenih angleških stavnicah ne kotira najbolje, naša predstavnica ni vrgla puške v koruzo, ampak sledi načrtom, ki so si jih zadali skupaj z nacionalno televizijo.

Čez nekaj dni se odpravljate v Lizbono, kaj vse boste vzeli s seboj?

Meni se zdi, da pakiram že tri mesece, sploh ker živimo v bloku in ker imam dve hčerkici. Kar naprej nekaj pakiramo. Upam, da bom vzela s seboj čim manj oblačil, ker po navadi vzamem vsega preveč, saj ne vem, koliko pomembnih dogodkov bo. A ker sem bila že dvakrat na Pesmi Evrovizije, približno vem, kaj je kdaj in kje, in vse to še kako olajša odločitev, kaj bom kdaj oblekla, kdaj so kje mediji in kdaj ne. Prav tako pa moram stati za kontekstom pesmi, tako da na primer ne morem obleči nekaj, v čemer se ne bom dobro počutila. Predvsem poskušam biti – tudi kar se oblačil tiče – preprosta.

In kaj po navadi vzamete s seboj, kadar potujete?

Prenosni zvočnik zagotovo, saj me ta spremlja na vsakem koraku.

Pred odhodom ste vpeti v številne projekte, kaj trenutno – poleg priprav na Pesem Evrovizije – počne Lea Sirk?

Moj dan za počitek je po navadi ponedeljek, a tega je trenutno nekoliko manj, saj sem vsak teden v šovu Zvezde plešejo, poleg tega pa tudi poučujem petje, za vikende pa so tu nastopi. In seveda vse evrovizijske priprave in druge obveznosti. V bistvu mi je to super, saj nastop na Evroviziji ni vsako leto. In tudi, ko končam letošnjo Evrovizijo, me čakajo že nove obveznosti, ampak te bodo precej lahkotnejše.

Kaj pa kondicija, številni nastopi namreč znajo biti precej naporni za glasbenika?

Najlažje zdržim tako, da spim vsaj osem ur na noč. Če dobro spim, je že veliko rešenega, kondicijo pa sicer imam, saj sem po navadi hiperaktivna. Seveda pa je pomembna tudi redna prehrana.

Kako pa ob vsem tem usklajujete službene in družinske obveznosti?

Zelo težko. Najtežje mi je poučevanje, saj je treba uskladiti številne urnike in čas. Zdaj, ko recimo ne vem, kaj vse me čaka naslednji dan, pa je še težje. Ob vsem tem mi je najbolj hudo, ko ob sebi nimam najbližjih.

Eden izmed zadnjih projektov je tudi nov videospot, za katerega ste objavili javni razpis. Kakšni so bili odzivi?

Bili smo prijetno presenečeni, saj smo prejeli kar nekaj scenarijev, predvsem koliko mladih si želi posneti videospot. Ker sem, kakršna sem, mi je bilo hudo, saj če bi lahko, bi sprejela kar vse predloge. Na koncu smo izbrali pet najboljših zgodb, predvsem takšnih, za katere smo vedeli, da bodo produkcijsko na mestu ter da bodo posnetki dobri.

Kakšen bo vaš nastop v Lizboni?

Sledimo nastopu na Emi, s kreativno ekipo pa pripravljamo presenečenje, o katerem bodo o Sloveniji zagotovo govorili, ampak o tem ne morem govoriti zdaj, sicer ne bo presenečenje tako za tiste v dvorani kot za vse ostale. To, kar bomo naredili, si po mojem še nihče ni upal. Kar se pa pesmi tiče ... ostajamo v slovenščini, tako sem si sama želela, sicer pa smo jo malo spremenili, ampak dvomim, da bodo to gledalci oziroma poslušalci opazili, za nas pa so bili ti popravki zelo pomembni.

Lea Sirk: "Naredili bomo nekaj, kar ni še nihče"

Kaj pa evrovizijka obleka?

Kako ste 'firbčni' ... Tudi tu gre za nadgradnjo tistega, kar sem imela na Emi. Seveda pa bo več bleščic, saj je oder toliko večji in da vse skupaj pride do izraza. Koncept ostaja enak – 'street' in elegantno, barvno pa ostajam črna z dodatki srebrne in bele.

Kako so vam pomagale izkušnje iz preteklih dveh evrovizijskih izborov?

Najbolj to, da nastop ni nič posebnega oziroma ni tako, da bi morala iz tega delati bavbav. To je del moje poti, del mojih nastopov, konec koncev pa imam za seboj deset let nastopanja. Morda je malce zmotno, ko glasbeniki mislijo, da je ta nastop drugačen od drugih. Menim, da ni tako, saj so vsi nastopi v živo pomembni. Zato ne dvomim o svoji izvedbi, saj sem precej mirna in vem, da bo vse tako, kot mora biti. Prav tako pa se mi zdi, da sem glede tega, kot sem že dejala, precej mirna in si ne znam predstavljati, da bi na Evroviziji nastopila pred recimo petimi leti. Ob vsem tem pa poskušam čim bolj izkoristiti te največje odre, ki jih verjetno nikoli več ne bom. Predvsem mi je pomemben stik z občinstvom, in to bo glavni cilj v Lizboni.

Glede na to, da imate dve hčerkici, morda že veste, kje bosta v tem času Ael in Sia?

Skupaj se še odločamo, ali gremo vsi skupaj na Portugalsko ali ne, saj vem, kako naporno zna vse skupaj biti, poleg tega pa je Lizbona draga. Če gre družina zraven, bo verjetno le prvi teden, nato pa se bosta hčerkici vrnili domov, če pa bosta doma, ju bosta čuvala tašča in tast.

Besedilo: Alesh Maatko // Foto: Igor Zaplatil, Guy Yechiely, Raphael Delouya, Ana Gregorič

Priporočamo