Lea Sirk ne mara zapravljanja kar v tri dni!

Lea Sirk ne mara zapravljanja kar v tri dni! (foto: Ana Gregorič) Ana Gregorič
Vir: Story
7. 1. 2019

Za priljubljeno glasbenico Leo Sirk je bilo letošnje leto 2018 res nepozabno, saj je s svojo energijo dosegla velike korake v razgibani glasbeni karieri, ravno v prazničnih dneh pa je luč sveta ugledal tudi njen novi album.

Story: Leto 2018 je bilo v vseh pogledih vaše, saj ste zmagali tako na festivalu EMA kot poletnem festivalu MMS v Portorožu. Kaj vam pomenita ti glasbeni zmagi, ko lahko brez zadržkov rečemo, da je leto 2018 bilo res vaše?

Zmagi sta mi v bistvu le popestrili leto. Posledično je bilo veliko več nastopov in motivacije za pisanje nove glasbe. Če sem iskrena, se mi je zazdelo, da je končno prišel čas, ko lahko ustvarjam v nedogled. Če pa bi rekla, da je to leto moje leto, bi se zlagala. Mislim, da moja ustvarjalna leta šele prihajajo.

Story: Z veliko zmago na EMI se je za vas odprla popolnoma nova zgodba v glasbenem pogledu, saj ste na Evroviziji odlično predstavili našo državo. Kakšni so spomini na evrovizijske trenutke?

Evrovizija je zdaj že zelo za mano, a so občutki še vedno živi. Ko ima človek to srečo v življenju, da stopi na oder, o katerem marsikdo le sanja, seveda prinese neko mero zadovoljstva. Ne bom rekla, da sem bila obremenjena s pričakovanji ljudi, temveč sem se v celotnem obdobju ozirala le na pričakovanja in zahteve, ki sem jih imela do sebe. Jasno mi je bilo, da to počnem zase, da je skladba moja, da imam sporočilo in da je vse nastalo iz velike ljubezni do glasbe. Vse drugo ni bilo pomembno. Verjela sem v nastop, ki smo ga z ekipo tako natančno izdelali in natrenirali, zato me ni bilo ničesar strah. Ravno obratno, na odru sem se kar smejala in posledično so se tudi vsi okrog mene. (smeh)

Story: Vaša priljubljenost je s tem zelo zrasla in začeli ste zelo uspešno koncertno turnejo po Sloveniji. Je mar skrivnost v tem, da ste z iskrenostjo v besedilih nekako pobožali srca mladine in so vas sprejeli?

Ničesar ne delam namerno, da bi ali provocirala ali načela tematike, da bi prišla bližje ljudem. Včasih mi zmanjka ravno tega, da bi kaj načrtovala vnaprej. Sem človek, ki se prepušča toku, in moj tok je to leto vodil v besedila in glasbo, ki izhajata iz moje trenutne situacije in počutja. Mogoče bi marsikdo temu rekel: “Ženske, pač.” (smeh) Sem v fazi, ko raziskujem ritme, vibracije, psihologijo poslušanja glasbe in vse, kar nastaja, nastaja neposredno in spontano iz moje glave oziroma srca. Velikokrat se zgodi, da čutim, da bi naredila v pesmi kakšno neumnost, pa se potem želim ustaviti, ker mi možgani tako narekujejo. Tega se odvajam. Hočem ustvarjati točno tako, kot v tistem trenutku začutim. Kar zapleteno.Story: Nekje smo prebrali, da je leto 2018 za vas prelomno v vseh pogledih …

Vse se je začelo spreminjati z dnem, ko sem se odločila, da vstopim v šov Znan obraz ima svoj glas. Začela sem raziskovati vse spektre glasbe, vse načine petja in svoje območje nelagodja. V sezoni sem spoznala vse tisto, kar nisem, in takoj zatem spoznavala vse tisto, kar sploh sem. (smeh) Zakomplicirano, a zelo prelomno obdobje zame. Kot sem prej omenila, končno sem začela suvereno predstavljati sebe in nositi ime Lea Sirk, ki sem ga do zdaj morda skrivala. Tega še ne vem točno.

Story: Katera izmed vaših pesmi pa vam je najbolj pri srcu?

Ravno zaradi tega, ker je vsaka zase posebna, nimam svoje najljubše. Celo obratno, velikokrat se zgodi, da napišem pesem, ki je z mojega vidika povprečna, odziv ljudi pa kaže obratno. Mislim, da vsaka nastane iz določene situacije, in tako je prav.

Story: Glasbeno kar veliko eksperimentirate, elektronike in novodobnih primesi ne manjka. Bo to tudi v prihodnje rdeča nit projektov ali se morda lahko nadejamo še kakšnega presenečenja?

Za zdaj ne kaže, da bi se vrnila na stare tirnice, čeprav imajo pomembno mesto v mojem srcu. Elektronika me je prevzela in bojim se, da bom zajadrala še globlje v ritme, ki jim bom dodala vokalne eksperimente. Kakorkoli, popolnoma se bom prepustila obdobju, ki prihaja. Želje in načrti so veliki.

Story: Kje ste preživeli praznike in kako izbirate darila za bližnje?

Zdi se mi, da že od novembra delamo decembrsko vzdušje, in tako je tudi z mojo turnejo. Pridno se selimo iz kraja v kraj, in to je zame najlepše darilo. Družina mi sledi, jaz njim in skupaj smo najbolj srečni. Sama rada obdarim druge, če le vem, kaj si želijo. Ne maram pa zapravljanja v tri dni. Kot sem povedala, je moje največje letošnje darilo sebi in drugim album 2018.

Leto 2019 polno novih izzivov: Meri na tujino

Primorska glasbenica ne skriva, da v sebi nosi veliko izzivov. Po tem, ko bo v teh prazničnih dneh izdala nov album, nam je razkrila, da s tem v drugačni preobleki meri tudi na tujino. “Moja največja želja je ta, da bi mi v februarju 2019 uspelo izdati še angleško verzijo albuma, s katero bi pokukala zunaj Slovenije. Predvsem zato, ker imam še vedno veliko stikov s tujimi novinarji in dobre odnose z oboževalci, ki sem jih pridobila z Evrovizijo. Od vsega tega želim nekaj podariti tudi njim. Predvsem pa si želim, da bi moj evrovizijski naslednik, ki bo maja 2019 zastopal naše barve, leto izkoristil vsaj toliko pozitivno in delovno, kot sem ga jaz,” je z nasmehom razkrila Lea.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Ana Gregorič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story27/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 27/2018

Story 27/2018, od 20. 12. 2018