Lea Sirk ne zapravlja časa za neumnosti

Lea Sirk ne zapravlja časa za neumnosti (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
19. 2. 2015

Simpatična in nadvse priljubljena primorska pevka Lea Sirk ima v svoji glasbeni skrinji kaj pokazati, saj ob intenzivnem ustvarjanju zase že leta rada priskoči na pomoč tudi številnim drugim glasbenikom. Mlada pevka in mamica, ki pod srcem nosi že drugega otroka, je ekskluzivno za revijo Story razkrila nekaj zanimivosti iz pestrega življenjskega vsakdana, kjer prvo violino igra glasba v objemu družine.

Story: Širša Slovenija vas pozna kot odlično pevko, obenem pa tudi z malih zaslonov, ko ste v Marievi oddaji moja Slovenija z bendom vedno popestrili zabavno oddajo. Ali kaj pogrešate sobotne večere in družbo glasbenikov ter voditelja, ki je skrbel za vas kot za družino?

Seveda. Minila so tri leta, odkar smo oddajo prvič izpeljali, in od takrat smo bili tesno povezani, saj smo kar nekaj vikendov preživeli skupaj. Z bendom smo se družili tudi ob drugačnih priložnostih. Pogrešam oddajo, televizijski adrenalin in predvsem ekipo glasbenikov z malega odra v studiu.

Story: Nam razkrijete, kakšen je bil Mario kot šef, takrat še v vlogi voditelja in urednika zabavne oddaje?

Mario je prijeten človek v vlogi šefa in tudi sicer, ko so televizijske kamere ugasnjene. (smeh) Zelo ga spoštujem. Ne glede na oddajo, v kateri sodelujeva, ali sploh ne.

Story: Imate morda že kakšno novo povabilo za sodelovanje v kakšni na novo nastajajoči zabavni oddaji, ker, bodimo iskreni, dobrega razvedrila na nacionalni televiziji res primanjkuje?

Za zdaj še nobenega povabila za sodelovanje, ki bi trajalo več časa, ne sprejemam. Pred menoj so krajši televizijski nastopi - nič manj zabavni.

Story: Kot Primorka ste zelo navezani na slovensko obalo. Kako najraje preživljate dneve, ko na koledarju nimate glasbenih obveznosti?

Ko na koledarju ni glasbenih obveznosti, pride čas za tiste vsakdanje. Teh se nabere kar nekaj, sploh po napornih obdobjih, ko se nastopi zgostijo. Seveda pa ne izpustim dneva, da ne bi šla na svež zrak in si napolnila baterij. Z družinico, seveda! (smeh)

Story: Ob glasbenih obveznostih imate tudi zelo obiskano in priljubljeno šolo petja za mlade pevce. Ali morda skozi učenje in vaje že prepoznate pri kakšni učenki, učencu tisto pravo zmes glasbenika?

Takoj se prepozna talent ali netalent, a je zelo odvisno od posameznika, kako in koliko ga razvije. Priznam, da je pravih talentov zelo malo, so pa v večini učenci zelo pridni. To je zame najbolj pomembno in komaj čakam, ko bodo prikapljali na sceno veliko bolj zreli in izkušeni, kot sem bila jaz, ki sem bila v samem začetku brez učitelja.

Story: S partnerjem Gabrom, s katerim imata hčerkico Ael, se velikokrat zapreta v glasbeni studio Parametrik, kjer ustvarjata zase in druge glasbenike. Nam razkrijete, kdo vse od znanih glasbenikov je že snemal v vašem studiu? S kom ste najbolj uživali v delu?

Z Gabrom delam že nekaj let in ogromno sem se naučila. V Studiu Parametrik, ki je najin drugi dom, se je posnelo že kar nekaj prvencev in plošč. Med zadnjimi izvajalci so bili Rudi Bučar, Tinkara Kovač, Zmelkoow, Da Phenomena, Nuša Derenda, Perpetuum Jazzile, Eroika itd. Vsak od izvajalcev prinese svojo energijo in znanje. In tudi takrat, ko delo ni neposredno povezano z mano, črpam znanje. Kolikor se le da. Vedno uživam.

Story: Lani ste izdali odlično narejeno ploščo Roža ter dokazali, da premišljeno in nadvse natančno gradite svojo glasbeno pot. Kaj menite o prvem albumu, ki je nekako vaše spričevalo, s katerim se radi predstavite v javnosti?

Posneti ploščo s svojo glasbo je bilo zame največji možni izziv. Zdelo se mi je, da mi bo večno nerodno izdati nekaj čisto svojega, pa na koncu vendarle ni bilo tako. Z odlično ekipo smo soustvarili ploščo, polno ljubezni do glasbe in življenja. In vedno rada zapojem te skladbe, ki še kapljajo na dan. Počasi in brez pričakovanj. (smeh)

Story: Ali s partnerjem, glasbenikom in producentom Gabrom že ustvarjate pesmi za nov album, saj ste zelo aktivna ženska, ki dneva ne preživi brez glasbe?

Pesmi v začetku najraje ustvarjam sama. Tako poiščem namen in strukturo, ki jo želim predstaviti. Največkrat se melodije lotim šele takrat, ko je besedilo vsaj delno narejeno. Gaber je seveda priča vsemu že od začetka, a se njegova vloga pojavi malo pozneje. Vsaj takrat, ko gre za moj izdelek. Sicer se pa skladb po naročilu za druge lotiva skupaj že v samem začetku.

Story: Ob intenzivnem delu na glasbenem področju ste tudi nadvse aktivna in zaposlena mamica male Ael. Pod srcem pa nosite že drugega otroka. Nam razkrijte, kako je biti v odgovorni materinski vlogi ter kaj vam je prinesel otroški nasmeh?

Hm, ne vem točno. Tega se ne da opisati. (smeh) Ael mi je prinesla novo neskončno ljubezen, ki jo cenim vsak dan. Res je posebna in zame najbolj zanimiva punčka na svetu. Nositi še enega otročička je spet drugače in že nestrpno čakam ta mali obraz, ki nam bo doma lepšal dneve. Ob teh izkušnjah sem zagotovo postala veliko bolj odgovorna in predvsem bolj organizirana. Zdaj časa ne zapravljam za neumnosti. (smeh)

Story: Ob tem, da spadate v krog mladih glasbenic, ki so nadvse cenjene, pa vedno znova presenetite tudi z nadvse modnim videzom na nastopih, za katere, kakor vemo, skrbi vaša osebna in mednarodno uveljavljena modna stilistka Maja Lazar. Kako sta prijateljstvo nadgradili, da Maja vedno zadane pravo modno mero okusa, ki je popolnoma skladna z nastopom?

Maja je odlična stilistka in predvsem odlična oseba. Pri meni to igra največjo vlogo, ko izbiram, s kom sodelovati. Zelo hitro najdeva tisto, kar mi je všeč, in vedno zna poskrbeti, da sem modna ter hkrati ostanem športna Lea. V tem času sem sodelovala tudi z nekaterimi drugimi, a mi nihče ni toliko prirasel k srcu. Res je super in je za nič na svetu ne zamenjam. (smeh)

Story: 2015 naj bi bilo leto novih izzivov in številnih presenečenj. Ob tem, da boste drugič postali mamica, je še kakšen izziv, ki bi ga radi dosegli v tem letu?

Izzivov je mnogo, mislim pa, da bo največji res ta, da bom postala še enkrat mamica. Glasba in družina mi pomenita vse. To vse pa tudi imam, zato sem neskončno srečna in močna.

Napisal Alojz Petrovčič

Priporočamo