Lea Sirk: Ples pripomore k boljšemu petju

Lea Sirk: Ples pripomore k boljšemu petju (foto: Ana Gregorič) Ana Gregorič
Vir: Nova
28. 6. 2018

Pevka Lea Sirk se je po vrnitvi z nastopa na letošnji Evroviziji takoj lotila novih glasbenih izzivov in projektov. Tako si je pred dnevi vzela čas ter nam iz prve roke razkrila, da bo letošnje poletje pri njej precej delovno. Poleg julijskega nastopa na legendarnem portoroškem festivalu Melodije morja in sonca jo čakajo tudi številni koncerti po Sloveniji ter pisanje nove glasbe.

Lea, kot zmagovalka na slovenskem izboru EMA za pesem Evrovizije ste letošnjo nalogo v Lizboni na Portugalskem opravili odlično. Nam v nekaj stavkih razkrijete spomine, kako je po nekaj tednih, ko se je evforija Evrovizije zaključila?

Če po pravici povem, sem evrovizijsko evforijo prekinila takoj po finalnem nastopu, ko sem se zavedala, da je to za mano in da bodo od zdaj v ospredju naslednji projekti, koncerti in pisanje nove glasbe. Zagotovo sem presrečna, da sta mi bila v življenju dana taka izkušnja in tako velik nastop.

Kot pevka si po prihodu iz Lizbone niste vzeli časa za počitek, ampak ste začeli svojo glasbeno turnejo širom Slovenije. Kako ocenjujete to turnejo ter kdaj si boste vzeli čas zase in svoje najbližje?

Moje življenje se v zadnjem letu obrača v vse smeri in prav težko ga držim pri miru s samo enim ciljem. Od prihoda iz Lizbone se seveda bolj ali manj koncentriram na svoje nastope in koncerte z bendom, kjer lahko čisto vsakič ljudem in kraju pustim nekaj sebe in svoje glasbe. To je moj edini namen, da to počnem. Moj trenutni odklop je samo prosti čas, ki ga lahko preživim s svojo družino, vse drugo spada pod neke vrste delo z užitkom.

Pred nami je poletje, a tudi začetni tedni v tem obdobju ne bodo prav nič poletni, saj ste bili izbrani kot ena od letošnjih tekmovalk na poletnem festivalu Melodij morja in sonca. Kako sami gledate na ta vseslovensko priljubljeni festival, kjer ste pred leti že slavili v vlogi zmagovalne ekipe, takrat s pevko Tinkaro Kovač?

Na vse festivale gledam kot možnost, da se predstavim z izdelkom, ki ga v tistem trenutku pošiljam med ljudi in oboževalce. Lepo bo, ker bom na domačem terenu. To je za nastopajočega vedno posebno doživetje. Pred leti sem bila del zmagovalne ekipe, letos sem napisala in izvajam pesem. Tu gre za še večje zadovoljstvo.

Na festivalu MMS se boste pod zaporedno številko 9 predstavili s pesmijo Moj profil, kjer ste podpisani kot avtorica glasbe, besedila in priredbe. Nam razkrijete rdečo nit pesmi?

Pri skladanju rada sledim tisti niti v svojem telesu, ki sama piše. Vedno pravim, da tega ne pišem jaz, ampak moje telo. Duša mi da harmonijo in melodijo, besede pridejo iz mojega vsakdana, celotna slika pa iz moje bujne domišljije. Na srečo imam ob sebi dobre producente, ki znajo to zapakirati. Brez Tomyja in Gabra ne bi bilo nič, kar sem zadnja leta ustvarila.

Lea Sirk: Ples pripomore k boljšemu petju

Lansko jesen ste blesteli kot tekmovalka v zabavnem glasbenem šovu Znan obraz ima svoj glas, nato velika zmaga na letošnji EMI, obenem ste svoj pevski pečat pustili v glasbenem ansamblu plesnega šova Zvezde plešejo. Ker vemo, da ste v svoji mladosti veselo plesali, je možno, da vas prihodnjo sezono kot tekmovalko opazimo v plesnem šovu POP TV-ja?

V sebi čutim veliko željo po plesu in ravno zaradi tega v zadnjem času tudi na tem področju rada prisluhnem profesionalcem in se od njih učim korakov. Zelo hitro sem ugotovila, da ples pripomore k boljšemu petju, in zdaj se tega držim. Hvala Mihi Krušiču in Eriku Bukovniku, da sta me v tem letu malo spodbudila k plesu. Če bom naslednje leto na parketu, res ne vem, bi pa si želela plesati. Kjerkoli, kadarkoli!

Kako je s pripravo glasbenega albuma, saj ste v zadnjem obdobju pri predstavitvi svežih in novih pesmi v tej smeri nadvse kreativni?

Poleti se želim posvetiti temu. Hitro pridem do pesmi, idej in tega, kar bi želela predati, zato upam, da bom do jeseni pripravila material. Zagotovo ostajam v moderni zvrsti, obogateni s plesom.

Lea Sirk: Ples pripomore k boljšemu petju

Vaša družina je v zadnjih mesecih najverjetneje zaradi glasbenih obveznosti po zmagi na EMI kar trpela, saj so bili vaši skupni trenutki natančno zorganizirani. Kako boste nadomestili ta čas?

Čas, ko mamice ni, je zelo težko nadomestiti. Velikokrat hčerki Ael in Sio ravno zato vzamem s seboj, da sta del te zgodbe, in sta takrat najbolj zadovoljni. Moja želja je, da smo še naprej toliko povezani, bo pa poleti vsaj malo lažje, ko vsaj televizijskih oddaj in šole ni.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Foto: Ana Gregorič

Priporočamo