6 voditeljev, ki nam lepšajo vroče poletne večere

19. 8. 2016 | Vir: Lady
Deli
6 voditeljev, ki nam lepšajo vroče poletne večere (foto: Marko Vavpotič)
Marko Vavpotič

Poletna scena je tista oddaja, ki jo spremljamo vsak večer od junija do avgusta na TV Slovenija. Šest voditeljev in voditeljic tako vsak večer pregleduje poletno sceno in poroča ter priporoča tisto najbolj zanimivo in najboljše, gre pravzaprav za vodič po poletnem kulturnem dogajanju. Reportaže, javljanja s festivalov, dogodkov, koncertov, svet mode, dizajna, filma in knjig ter seveda druženje z znanimi osebnostmi, skratka kultura. In kaj menijo o kulturi in kulturnem dogajanju tisti, ki ga pokrivajo?

David Urankar

Boj kulture s športom

Poznamo ga kot voditelja oddaj Dobro jutro in Avtomobilnost, a Poletna scena je zanj poseben izziv. "Po navadi tiste najboljše novosti presenetijo na mestu, kakšnem malem festivalu ali pa na letnem vrtu vogalnega mestnega lokala. Kulturna scena se to poletje hudo bojuje z dvema superšportnima dogodkoma. Najprej z evropskim prvenstvom v nogometu, nato pa še z olimpijskimi igrami. Zato bo morala biti toliko boljša – tako scena kot tudi naša oddaja. Raziskave menda kažejo, da razvita kultura pelje v boljšo ekonomijo, zgodovinsko pa v boljši razvoj. Ni pa treba daleč, še v naših programih lahko ujamete filmske cikle legendarnih ustvarjalcev, pri Dobrem jutru pokrijemo večino domačih odrskih premier in tudi razstav. Kar se Avtomobilnosti tiče, pa s kolegi ugotavljamo, da je kultura – vsaj kar se stanja na cesti tiče – pri nas močno podhranjena."

Bernarda Žarn

Kulturno in družabno

Znana televizijska voditeljica in navdušena bralka knjig in filmov ima svoj izbor kulturnega dogajanja: "Ker sem ponosna Posavka, se še posebno veselim kulturno in družabno pestrega dogajanja na jugu naše domovine. Vsako prvo soboto v juliju je zaživel tradicionalni Petrov sejem v Brestanici, dušo pa božajo tudi dogodki v okviru Poletja na gradu Rajhenburg in Poletni večeri v Mestnem parku Krško. Pa tudi v Brežicah in Sevnici imamo obilo poletnih dogodkov, vrednih pozornosti. In naj bo vse leto kulturno in družabno čim bolj pestro, da nam bo vsaj pri srcih toplo, če že nebo ne bo."

Nataša Mihelič

Kultura se dogaja vse leto

Kot novinarko in urednico na Uredništvu oddaj o kulturi jo seveda najbolj zanimata gledališče in glasba: "Tudi letos se dogaja veliko zanimivega. Na Ljubljanskem gradu so tudi letos pripravili knjižnico pod krošnjami, za katero že lahko rečemo, da je pridobila status dobro obiskane prireditve. Ne pozabimo na Jazz festival Ljubljana, ki se je začel drugega julija. Tudi tam smo. Ko poletje mine, se kulturni dogodki seveda nadaljujejo. Gledališča predstavijo svoje nove abonmaje, v vseh institucijah je svež delovni ustvarjalni utrip. Vse to je seveda treba spodbujati, kar je tudi naloga medijev. Trudimo se, da bi čim širši javnosti predstavili kar raznolike umetniške zvrsti in dogodke. Menim, da nam to zelo dobro uspeva."

Toni Cahunek

Poletni festivali ga navdušujejo

Vedno zanimiv novinar in voditelj je navdušen predvsem nad festivalskim dogajanjem. "Kljub temu, da je glede glasbene ponudbe festivalska sezona osiromašena za ljubljanski Flow festival in Schengenfest, pa ostaja bogat nabor že tradicionalno močnih poletnih festivalov. Se pa, vsaj kar se tiče glasbe, vedno bolj pozna, da bomo pri nas namesto velikih 'mainstream' festivalov z zvenečimi tujimi imeni imeli kopico žanrskih festivalov, ki bodo pritegnili veliko tujih ljubiteljev posameznih glasbenih subkultur ‒ kot kaže, lahko največji domači festivali preživijo zgolj, če imajo veliko večino obiskovalcev iz tujine. Kar se tiče glasbenega festivalskega dogajanja, je poletje seveda pričakovan vrhunec sezone, saj se nato dogajanje preseli v klube. Popolne osredotočenosti na poletni del sezone pri nas vseeno ni čutiti – prireditev, koncertov, premier, razstav in drugih kulturnih zanimivosti, o katerih želimo poročati, nikoli ne manjka, a vseeno verjamemo, da je treba področje kulture v splošnem vselej spodbujati."

Mojca Mavec

Našla je nov kotiček za poletne večere

Znana televizijska voditeljica, popotnica in kolumnistka je našla novo letošnjo najljubšo lokacijo. "Slovenija odkriva svoja skrita dvorišča in terase. Vse več jih je, letos je moja najljubša lokacija z razgledom na kulturna dogajanja (terasa Drama Kavarne je lahko lep začetek petkovega večera, zdaj ko že vsi vedo za naš lanski skrivni kotiček na terasi hotela Vander). Pogrešam? Poleti prav nič, zdi se mi, da je vsa država en sam velik glasen teater, pozdrav poletju z vsem pompom. Morda kakšna gledališka predstava na prostem več, pa da ne bi odpadale zaradi nekaj kapelj dežja. V Sloveniji ima res vsaka vas svoj glas, svoj mali festival, zborovski koncert, predstavo, toliko stvari, ki bi bile vredne omembe. Škoda, ker na ta način poročamo samo poleti."

Andreja Kočar

Priporoča fotografsko razstavo

Dobro jo poznajo gledalci oddaje Ars 360˚, najbolj pa jo privlačita oblikovanje in arhitektura. "Dogajanja je sicer veliko, tako po Sloveniji kot v sosednjih državah, žal mi je le, da se festival Flow ni obdržal, in Shengenfesta, kot kaže, tudi ne bo. Zagotovo pa je eden od vrhuncev fotografska razstava Sebastiãa Salgada: Geneza, ki si jo do konca avgusta lahko ogledate v Mestnem muzeju Ljubljana in Galeriji Jakopič. Kulturna scena je seveda razgibana skozi vse leto, so pa tako kot tudi čez poletje določena obdobja zatišja. Kar me moti, je pravzaprav to, da se kulturne institucije očitno ne ozirajo druga na drugo in se velikokrat dogaja, da se v istem dnevu začno dva ali trije pomembni dogodki, festivali, razstave ... namesto da bi se to enakomerno porazdelilo."

Tekst: Eva Jandl
Foto: Marko Vavpotič