Lili Žagar razkrila delček svojega vsakdana na Švedskem, zavidali ji boste

Lili Žagar razkrila delček svojega vsakdana na Švedskem, zavidali ji boste (foto: Pop TV) Pop TV
8. 12. 2020

Nekdanja voditeljica, danes pa uspešna podjetnica Lili Žagar je pokazala, da ji je na Švedskem zelo lepo.

Lili Žagar se nad življenjem na Švedskem prav nič ne pritožuje, saj vse skupaj deluje, da je veliko bolj počasno, kot ga poznamo pri nas.

Še posebej jo navdušuje švedska fika, ki si jo privošči kar večkrat dnevno. "FIKA – moja prva naučena švedska beseda (prebere se fi-ka). In kaj pomeni? V grobem bi jo lahko prevedli kot »coffee break« (odmor za kavo), ampak Švedi je neradi prevajajo, ker po njihovem izgubi na pravem pomenu. »Fika« namreč ni zgolj le kava, temveč ritual, koncept, pomemben del švedske kulture," je sprva dejala Lili.

"Čas, ki si ga vzameš za druženje ob kavi, bodisi s prijatelji, sodelavci, družino, poslovnimi partnerji, sam... zraven pa prigrizneš še nekaj sladkega, recimo cimetovo rolico, kokosovo kroglico, kos torte, piškot ... Besedo »fika« uporabljajo tudi kot glagol, v smislu »Pojdiva fikat«. In kje se »fika«? Najpogosteje v kafičih, slaščičarnah, restavracijah, barih, lahko pa tudi doma. Fika se lahko zgodi kadarkoli, večkrat dnevno. V mnogih službah je fika nujen del delovnika in tukaj pri šefu ne dobiš plus točk, če zavrneš fiko, češ da imaš preveč dela. Zato ... ko te Šved povabi na »fika«, povabilo vedno sprejmeš. In kako je na Švedskem videti moja »fika«? Prva se zgodi zjutraj, kar doma. Po tem, ko gresta otroka v šolo, ker moja prva fika mora biti v miru in tišini, brez direndaja. To je čas zame. Pomembno mi je, kako dan začnem," je svojo pripoved zaključila Lili.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lili Žagar (@lilizagar)

Priporočamo