Lina Kuduzovič bi raje tudi sama izbrala pesmi

7. 5. 2015

Lino Kuduzovič smo kot sedemletno deklico spoznali na odru šova Slovenija ima talent, ko je leta 2010 pometla s konkurenco in kot prva osvojila naslov zmagovalke tega šova. A kot je videti, Lini enkratna izkušnja na odru omenjenega šova ni bila dovolj. Prav v teh tednih smo simpatično Lino namreč lahko spremljali v švicarski različici oddaje, kjer je najvišjo stopničko zgrešila le za las.

Z Lino in njeno mamo Sebino smo poklepetali med njihovim kratkim obiskom Slovenije, ki je, kot pravita, ne pogrešata preveč. Kot sta povedali, so zdaj v Švici že drugo leto, v deželo velikih priložnosti pa jih je odpeljala ponudba za boljše delo, ki jo je dobil Linin oče Denis, ki je v Sloveniji do tedaj delal kot poštar, zdaj pa je zaposlen kot voznik v enem izmed uspešnih švicarskih podjetij.

Kuduzovič"Ker je naša selitev v Švico prišla nepričakovano, pred tem nismo imeli časa za priprave, kot je učenje jezika," je povedala Sebina in dodala, da Lina ob selitvi ni poznala niti ene nemške besede. "Začetek je bil težak, ampak sčasoma se človek navadi. Najpomembnejše je to, da Lina nima problemov z učenjem jezikov, saj tudi angleško govori popolnoma tekoče," je povedala Linina mama, glasbeno nadarjena najstnica pa jo je hitro dopolnila, da ji je ob selitvi v Švico veliko preglavic povzročila komunikacija s tamkajšnjimi otroki. "Težko sem se sporazumevala z njimi, ker ne govorijo dobro angleško," je povedala. Kljub jezikovni oviri pa nam je Lina zagotovila, da nima problemov z navezovanjem novih stikov, saj smo se že večkrat prepričali, da je izredno zgovorna in simpatična deklica. "Tudi v švicarskem šovu sem spoznala veliko ljudi in prijateljev, s katerimi smo še vedno v stikih," je povedala Lina, ki danes tudi s komunikacijo v nemškem jeziku nima več nobenih težav.

In čeprav je Lina tako na avdicijah kot tudi v prvem izboru švicarskega šova blestela, saj si je od enega izmed sodnikov prislužila zlati gumb, ki jo je popeljal naravnost na polfinalni oder, sta nam z mamo Sebino priznali, da je prijava v oddajo prišla spontano. "O tem nismo razmišljali, niti tega nismo načrtovali. Lina je enostavno pogrešala oder, najboljša pot do prepoznavnosti pa so ravno mediji in televizija," je pojasnila Sebina, Lina pa je ob tem priznala, da tudi vajam ni posvetila posebne pozornosti.

"Moje priprave na nastop so zajemale tri pevske ure in malo vaje doma. Sicer pa se dvakrat mesečno prek Skypa slišim s svojo učiteljico petja Matejo Mackenzie Zwitter," je povedala Lina, ki se je sicer na odru počutila odlično. "Bilo je fenomenalno. Zmotilo me je le to, da za polfinalno in finalno oddajo nisem smela sama izbrati pesmi. Menim, da bi morala za finalno oddajo zapeti kakšno drugo pesem, ampak kaj hočemo. Zame je bila zmaga že to, da sem lahko stala na finalnem odru," je povedala Lina in dodala, da so v resnici že v začetku vedeli, da nima prave možnosti za zmago.

"Ker sem tujka, sem vedela, da ne bom zmagala. Švicarji so zelo zaprt narod, zato to ni bilo presenečenje," je pojasnila in dodala, da se je kljub vsemu imela super in da bi celotno izkušnjo z veseljem ponovila.

"V glasbi uživam, čutim jo in je del mene. Brez nje si težko predstavljam življenje," je s posebnim čutenjem povedala Lina in dodala, da si želi v prihodnosti postati profesionalna pevka in igralka. Kljub Lininim rosnim letom pa njenih staršev kariere v svetu šovbiznisa ni strah.

"Podpirali jo bomo v vsem, za kar se bo odločila. Želimo ji predvsem, da se njene želje uresničijo in da počne tisto, kar jo veseli. Edino tako bo lahko srečna, s tem pa tudi mi," je še povedala mama Sebina.

Napisala Kaja Milanič, fotografije Osebni arhiv