Lina Kuduzović: Nikoli se ne pritožuje

27. 6. 2011 | Vir: Story
Deli

Mala princeska Lina Kuduzović, ki je lani zmagala v oddaji Slovenija ima talent in bila izstreljena med slovenske zvezde, se po enem letu karakterno ni preveč spremenila, kot pevka pa je zelo napredovala.

Osemletna Lina je lani čez noč postala znana po vsej Sloveniji in v medijih so se pojavila ugibanja, ali je za sedemletno deklico primerna taka izpostavitev medijem. Kljub takim in drugačnim očitkom sta Linina starša Sebina in Denis ostala treznih glav in zmage hčerke nista hotela komercialno iztržiti na prvo žogo.

Ravno nasprotno, saj sta se zavedala, kako pomembno je, da ima mlada pevka kljub glasbenim obveznostim tudi normalno otroštvo. Denarno nagrado, ki je znašala kar 50 tisoč evrov, sta starša spravila na račun in jo bo lahko porabila, kakor želi, ko bo dopolnila 18 let.

Zmaga v oddaji Slovenija ima talent je Lini omogočila prepoznavnost in možnost, da lažje izkoristi talent, ki ga ima. Starša pa sta poskrbela za pravno ravnotežje med nastopi in petjem ter normalnim otroškim življenjem. Princeska, kot so jo poimenovali lani, poje, nastopa in hodi na pevske vaje, ker v tem uživa, in ne ker bi to želeli starši.

Njena starša in ekipa, ki sodeluje z Lino, jo na njeni glasbeni poti le usmerjajo in je ne silijo v stvari. Ko je zmagala, so jo želeli objavljati vsi mediji, vendar sta starša uspešno postavila meje glede tega.

"Lina je v tem letu, kar se tiče glasbe in nastopov, zelo napredovala. Začela je komunicirati s publiko, nastope smo občasno začeli nadgrajevati s klavirjem. Pred zmago je imela Lina talent, zdaj pa postaja zrela tudi kot izvajalka. Pa ne mislim, da ima bolj odrasel glas ali pa da je bolj odrasla, ampak da je napredovala kot pevka in izvajalka. Predvsem je neverjetno zanimivo, kako na snemanjih studijskih pesmi zdaj že sama sliši, ko naredi kakšno napako ali ko ne zapoje, kot bi bilo treba," pravi Raay, ki skupaj z ženo Marjetko Vovk skrbi za Linino glasbeno pot.

Raay tudi močno zavrača očitke, da je Lina lani zmagala zato, ker je bila stara le sedem let in ker je bila edini otrok med odraslimi. "Zmagala je zgolj in samo zato, ker je imela od vseh nastopajočih največji talent," je povedal odločno. Dodaja pa, da je Lino težko primerjati z odraslimi slovenskimi pevkami, ki že nekaj časa uspešno ustvarjajo.

"Lina je izredno pametna deklica, ki me velikokrat preseneti s svojimi odraslimi besedami. Včasih reče kaj takega, da vprašam njeno mamo Sebino, ali ji je ona naročila, kaj naj reče, pa ji nikoli nič ne polaga v usta," se čudi. Tako njena starša kot Raay in Marjetka se ves čas trudijo, da male Line ne poveličujejo kot zvezde, ampak se trudijo, da bi ostala na realnih tleh. Želijo, da se bo zavedala, da je dobra pevka, vendar da ni edina in da je delo tisto, kar je najpomembnejše na glasbeni poti.

Čeprav je stara komaj osem let, med vajami in nastopi nikoli ne tarna, da ima dovolj vsega in da bi rada prenehala peti. Vseeno pa pokaže, če ji kdaj kakšna skladba ni preveč všeč ali da v njej ne more uživati. Mlada pevka se tudi sama odloča, katere pesmi bo zapela na nastopih, razen kadar kakšen naročnik prosi, ali bi lahko zapela kakšno specifično pesem, pa še takrat jo ekipa vpraša, ali ji to ustreza.

Tudi s številom nastopom ne pretiravajo, tako da se večkrat kvečjemu pojavi želja po nastopu, kot pa da bi jo morali prepričevati, sploh pa ne siliti v karkoli. Trudijo se, da bi bila izpostavljena čim manjšemu stresu in da bi vse skupaj dojemala kot igro. "Priznam, da me je zanimalo, kaj se bo z njo kot pevko zgodilo, ko bo odraščala in mutirala. To, kar sem pred kratkim začutil in slišal, je potrditev, da bo s takšnim nadaljevanjem čez nekaj let dala vetra najboljšim pevkam," z navdušenjem pravi Raay.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan