Ljerka Belak: Svojo sladkorno bolezen je ignorirala!

Ljerka Belak: Svojo sladkorno bolezen je ignorirala! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lady
28. 10. 2016

Ljerko Belak poznamo po številnih vlogah. Prav zaradi njene energične in konstantne prisotnosti na igralskih odrih je v resnici težko verjeti, da je priznana igralka že petindvajset let sladkorna bolnica, pri kateri se že pojavljajo tudi nevropatske bolečine.

O sladkorni bolezni in nevropatskih bolečinah, ki se pri nekaterih ljudeh pojavijo tudi kot posledica prve, smo z Ljerko spregovorili na svetovni dan boja proti bolečini.

"Sladkorno bolezen imam več kot petindvajset let, ampak sem to ignorirala, ker je moj poklic to zahteval. No, ni zahteval, ampak jaz sem mislila, da je tako prav," je svojo zgodbo začela Ljerka in nadaljevala.

"Poklic je od mene zahteval, da nisem bolna, in zato tudi bolezni nisem namenjala posebne pozornosti. Ampak zdaj mislim, da bi še malo podaljšala to svoje življenje, ker je tako lepo živeti," je povedala in dodala, da se pri njej že pojavljajo tudi nevropatske bolečine, ki jih le s težavo opiše.

"V nogah čutim posebno bolečino, ampak ne preveliko. Kot en pritisk. Zdravnico sem o tem sicer spraševala, ampak ona ni imela časa za to. In mislim, da je bil to začetek moje nevropatije v nogah. Mislim, da je to, da ne čutiš nog, zakomplicirano," je svoje težave opisala Ljerka in dodala, da se s problemi sooča tudi v vsakdanjem življenju.

"Recimo, ko se tuširaš. Najprej moram temperaturo vode poskusiti na roki, da se ne poparim. En primer je tudi iz gledališča, ko sem igrala vlogo klošarke. Na odru sem si prala noge in od vsega skupaj dobila velik žulj. In niti vedela nisem. Če se takrat na kliničnem centru ne bi tako potrudili, bi mi lahko odrezali prst. In to zato, ker nisem čutila žulja," je nadaljevala igralka, pri kateri se sicer pojavlja t. i. neboleča oblika nevropatije. "Jaz sem vesela, da me še ne boli, ampak vem, da me bo. Komaj zdaj sem prišla do zdravnika, ki se je zavzel zame," je priznala Ljerka, ki so ji sladkorno bolezen odkrili po naključju.

"Med pregledom krvi je imela laborantka probleme pri odvzemu. In ker me je stokrat popikala, je rekla, da mi bodo zdaj pregledali vse. Potem pa sem dobila klic domov, da imam sladkor 17 in da se moram takoj zglasiti. Veste, mi smo skakali, bili žejni ..., moje vloge so bile vedno takšne, da sem plezala, padala, igrala komedije ..., enostavno nisem nikoli pomislila, da pijem zato, ker imam sladkor. In to ni povezano s tem, da bi jedel kremne rezine. To so stresi. Ampak tega nismo vedeli prej. Zdravnike sem spraševala, zakaj imam po predstavi visok sladkor, ti pa so mi odgovarjali, da na odru jem bombone. Komaj zdaj mi je zdravnik pojasnil, da je bilo vse zaradi stresa," je dodala Ljerka, ki se je med opravljanjem igralskega poklica soočila z veliko težavami strogih diabetičnih predpisov.

"Igranje je način življenja, ne samo služba. Kot sladkorni bolnik bi mogel jesti petkrat na dan, si odmerjati hrano po enotah, ... kot igralec pa z urnikom nisi urejen. Domov se vrneš ob 2. uri zjutraj, se stuširaš in greš jest, ker nisi jedel od treh popoldan. Prav bi bilo, da se vse prilagodi temu, sama pa sloga nisem prilagodila. Nikoli nisem imela hipoglikemije, ker se mi je od nekdaj zdelo nemogoče, da padeš pred polno dvorano dol. Sem pa v gledališču vsem povedala, da imam sladkor. Povedala sem, kaj morajo narediti, če mi bi bilo slabo, potem pa so mi moje dobre garderoberke po vseh kotičkih pripravile sladkorčke in vode. So zelo pazili name," je svoje spomine opisala igralka.

"Pri nas ni bilo vedno odmora. Med vajo pa tudi nisi mogel prekiniti 30 ljudi in reči, da greš jest," je pojasnila Ljerka, ki uporablja tudi inzulin. "Ko komu razlagaš o tem, se vsi najbolj bojijo pika, ampak to je najmanj. To je tanka iglica in niti ne veš, kdaj si se pičil. Največ je ta red. To, da greš jesti na tri ure, da ješ samo to, kar smeš, da si krožnik razdeliš na tri dele. Na en majhen krompirček, zelenjavo in zrezek v velikosti dlani. Ko si zunaj s celotno zasedbo si to včasih težko privoščiš," je še dodala.

Kaj je nevropatska bolečina?

  • Odgovor na to vprašanje nam je dr. Aleš Pražnikar z nevrološke klinike UKC Ljubljana ponudil na tiskovni konferenci o nevrološki bolečini, kot pravi, pa gre za problem, ki je tudi v Sloveniji precej razširjen. "Nevropatska bolečina je posledica okvare živčevja, in sicer posebnega dela živčevja, ki sodeluje pri zaznavanju dotika in bolečine. Ker tega največkrat naše funkcijske preiskave ne testirajo neposredno, je pri obravnavi nevropatske bolečine pomembno, da bolniku verjamemo. Nevropatska bolečina je velik problem, saj približno štiri do šest odstotkov bolnikov v populaciji trpi za tem," je namreč pojasnil.

Tekst: Kaja Milanič