Glasbenica Veronika Strnad: Ljubezen je moj vir inspiracije

Glasbenica Veronika Strnad: Ljubezen je moj vir inspiracije (foto: Foto: Darko Petan) Foto: Darko Petan
Vir: Story
26. 9. 2020

Dekle s čudovitim angelskim glasom, dekle, ki ji je glasba bila položena v zibelko. Veronika Strnad je glasbenica po srcu in duši.

Rada poudari, da je glasba njeno življenje, njena strast in ljubezen. Svoja znanja je nabirala in krepila ob očetu – vsestranskem odličnem glasbeniku Rudolf Gasu ter mami Simoni Rožman Strnad – zborovodkinji pevskega zbora Viva Brežice. Toda tokrat Veronika stopa korak naprej, na samostojno glasbeno pot, saj se predstavlja s prvim avtorskim singlom Ustavi čas.

Veronika, zaupajte nam, kateri so tisti trenutki, ob katerih bi vi ustavili čas?

To so tisti trenutki, ko si preprosto rečeš, da je življenje lepo, in si hvaležen za vse, kar imaš, ter da si na tem svetu. To se zgodi, ko sem z ljudmi, ki mi veliko pomenijo, ali ko ustvarjam in se prepustim glasbi.

Pa se sprehodiva malo skozi vašo glasbeno zgodovino. Kdaj ste zares začutili ljubezen do glasbe in kakšna je bila vaša glasbena pot?

Od nekdaj sem imela rada glasbo, tako da ne morem izpostaviti trenutka, ko sem glasbo zares začutila, je pa res, da jo v zad­njih letih čedalje bolj intenzivno in čustveno doživljam. Ob vseh že znanih glasbenih dejavnostih (zbor, violina, klavir …) v osnovni in srednji šoli je bil vseskozi največji poudarek na petju. Nastopanje na odru me je od nekdaj privlačilo in mi predstavljalo neki novi izziv. Spomnim se enega od svojih prvih nastopov pri šestih letih, kjer sem ob kulturnem prazniku pri polni dvorani a cappella zapela državno himno. Pozneje so se začeli nastopi ob spremljavi brata Krištofa, ki rišejo nove zgodbe še danes. Kot vokalistka in back vokalistka sem sodelovala že z različnimi znanimi umetniki, lokalnimi bandi pa tudi z Big bandom Orkestra Slovenske vojske.

Lahko rečete, da sta mama in oče na področju glasbe odigrala ključni vlogi; sta onadva tista, ki nekako krojita vaš pogled na glasbo in odnos do nje?

Zagotovo. Z glasbo sta me vzgajala in me popeljala v ta svet, ki me je sproti prevzemal. Še danes se vsak dan naučim nekaj novega, zato sem jima neizmerno hvaležna. Brez njiju najverjetneje ne bi mogla biti na tej točki dojemanja glasbe. Boljših učiteljev si ne bi mogla želeti. Ob vsem tem pa mi je dopuščena vsa svoboda izbiranja glasbenih stilov in vsega drugega v tem morju glasbe.

Kdo pa je vaš največji kritik, čigavo mnenje vam največ pomeni?

To je moj oče, ker je moj učitelj in ker ima ogromno znanja o glasbi. Do zdaj sem se iz njegovih konstruktivnih kritik naučila največ. Ve, kaj je dobro, in to tudi zna ceniti.

Katera glasba pa je vam najbolj pri srcu? Zaupajte nam, kdo so vaši glasbeni idoli?

Rada poslušam veliko različnih stilov, od soula, funka, džeza pa tudi do popa in r'n'b-ja. Če bi morala govoriti o najljubših glasbenikih oz. glasbenih skupinah, ki jih rada poslušam in so mi vzor, pa so to Billie Eilish, Coldplay, Lianne la Havas, Parcels, Tom Misch …

Pa se dotakniva še vašega novega singla oziroma spota; pod glasbo in besedilo se podpisujete kar sami – od kod navdih in ideja za singel Ustavi čas? Kaj je tisto, kar želite sporočiti s čutnim besedilom in emocionalno glasbo?

Vedno sem rada že znane pesmi po svoje predelala in jih prepevala, hkrati pa sem si tudi želela ustvariti nekaj čisto svojega, kjer bom lahko svoje misli in občutke svobodno izrazila, s tem pa si začela graditi svojo glasbeno kariero.

Vsak se je že zagotovo kdaj znašel v trenutku, ko mu je bilo neizmerno lepo in je hotel ustaviti čas. S pesmijo sem hotela spomniti, da smo ljudje in čas minljivi ter da se moramo zavedati vseh lepih trenutkov, ki nam naredijo življenje tako zelo posebno in za katere je vredno živeti.

V vašem besedilu je čutiti inspiracijo ljubezni. Kakšna je po vašem definicija ljubezni? Se strinjate, da je ljubezen tista, ki premika meje, piše zgodbe, riše nasmehe, briše solze, včasih celo kliče po trenutkih, ko bi najraje ustavili čas?Da, vse to je ljubezen. Je nekaj, čemur se popolnoma predaš in ti ni žal preživeti vsake sekunde življenja za to. Je občutek, ko veš, da ne bi mogel dati več sebe nekomu ali nečemu, in ko brez tega ne bi mogel živeti, pa naj bo to ljubezen do osebe ali do pojma, v mojem primeru do glasbe.

Odlično glasbo ste pospremili s preprostim spotom. Svojo zgodbo pripovedujeta melodija in vaš angelski glas. Ste vi avtorica ideje, scenarija in spota?

Sama sem si zamislila, da bi pesem rada posnela na neki lokaciji z lepim razgledom, hkrati pa smo pomislili na streho našega bivšega bloka, ki je najvišja v Brežicah.

Kje in s kom ste posneli novi singel?

Zelo sem hvaležna, da imamo glasbeni studio doma. Oče Rudolf Gas mi je kot snemalec, aranžer in producent pomagal pri snovanju končne podobe skladbe, brat Krištof s klavirjem ter Primož Hudoklin, ki je posnel kitare.

Nam zaupate, kakšni so bili odzivi na vaš prvi singel? In kakšna so ob vsem tem vaša občutja?

Zagotovo nisem pričakovala toliko lepih odzivov. Res sem vesela, da je ljudem pesem všeč in da je poslušljiva, saj to je največje darilo pri ustvarjanju avtorskih skladb.

Kaj pa vaše ideje in pričakovanja za prihodnost?

Želim si nabrati še več izkušenj – nastopati na čim več priložnostih, snemati, se predstaviti ljudem na različne načine itd. Predvsem pa mi je glavni cilj ustvariti čim več avtorskih pesmi, s katerimi se bom lahko predstavila občinstvu. Morda se mi bodo nekoč nekje odprla kakšna nova vrata v novi svet.

Zaupajte nam še zgolj to, ali ste zaljubljeni? Je ljubezen tista sila, ki vas vodi skozi življenje, ki v vas prebudi inspiracijo ter tisti občutek za korak naprej.

Da, sem srečno zaljubljena in vsekakor je ljubezen vir inspiracije in občutkov, ki jih rada izrazim. Mislim, da brez ljubezni ne bi bilo smisla, in ta v mojem življenju igra precej veliko vlogo. Predstavlja mi gonilno silo, ki me vleče, da stopam korak za korakom, in si upam vse več.

Napisala: Tina Fujs, Fotografije: Darko Petan

Nova Story že v prodaji

Story