Alen Vogrinec Vesel: Avtoriteta pri psih in otrocih

1. 12. 2010 | Vir: Lea
Deli
Z Alenom se radi pocrkljajo pred kuhinjskim kaminom.

Če izkusiš stisko, zelo dobro razumeš, ko jo izkusijo drugi. Zato ne pravijo zaman, da prijatelja spoznaš v nesreči. Včasih se zgodi, da je živalska nesreča celo večja od človeške. Navsezadnje ni iz trte izvit rek, da je najboljši človekov prijatelj pes. O zgodbah o sožitju najstarejših prijateljev na svetu, človeka in psa, pripoveduje tudi ljubljenec slovenskega glasbenega občinstva Alen Vogrinec Vesel.

V njegovi številni družini sta tudi dva psa in pol. Da, prav ste prebrali. Dva in pol, kakorkoli obrnete. Bodisi po številu, velikosti ali lastništvu. Dve psici in pes, za katerega bi lahko rekli, da se je priženil. Ta je mednje prišel pred kratkim, ko so se Vogrinčevim končno izpolnile sanje in so se preselili v hišo. Na deželo, kjer je dovolj prostora za osem članov ter oba psa in pol. Pod isto streho je v zgornjem nadstropju živela prejšnja lastnica, ki je večino hiše s prodajo prepustila njim.

S prihodom novih stanovalcev je družbo dobil tudi njen pes, ki so ga vzeli za svojega. Šest otrok, ki imajo radi živali, si lažje in z manj bojevanja razdeli tri kužke kot pa dva. Zaradi posvojitve, ki je od siceršnjih razširjenih na daljavo ta kar na bližino, in zaradi velikosti psov se Alen šali, da imajo dva in pol. Poleg na pol priženjenega psa tudi njihovi psici Baji kljub vsej uvidevnosti zaradi velikosti namesto kuža zelo težko rečeš pes. In smo v vsakem primeru pri dveh in pol.

Razumi ženske!

Zgodbi njihovih psic sta zdaj lepi, a ni bilo vedno tako. Triletna Baja je bila bolna, in če je ne bi nekdo posvojil, bi jo čakala usmrtitev. Zaradi neprimerne oskrbe in neustreznih razmer so imeli veliko težav in stroškov za zdravljenje, a so jo vzeli in jim ni žal. Zdaj je enkrat težja kot takrat, ko so jo sprejeli medse, in tudi značajsko povsem drugačna. Leto starejša Xena pa je bila Alenovo darilo ženi Nataši. Ponjo je šel na eno od razvpitih slovenskih pasjih farm, saj je po najboljših močeh želel pomagati.

Danes sta zdravi, veseli, rejeni in ljubljenki vse družine. Čeprav ima večina ljudi zaradi Xeninine pasme (stafordski bulterier) pomisleke, je kot muca. Obe se dobro razumeta z otroki in drugimi živalmi. Kot pri otrocih in ljudeh je namreč značaj odvisen od vzgoje in odnosa, in kot je na svoji koži izkusil tudi Alen, vsako žival ‘oblikuje’ človek. Tako kot otroci v njihovi harmonični družini ubogata tudi psici.

Čeprav ima le 22 let in ni strog, ima pri obojih avtoriteto. Očitno ne pravijo zaman, da njegov glas boža. Le nečesa mu še ni uspelo pobožati. Psic nikakor ne more pretentati, da bi se z veseljem fotografirali. Če drugega ne, zanalašč gledata ali vstran ali grdo, da je le po njuno. ‘’Ženske,’’ nam zarotniško zašepeta. Zato bomo to tudi mi zapisali potihoma. Čeprav je sicer čisto res … Tudi mi ju namreč nismo mogli fotografirati.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret