Amadea Colja: Terapevtka pri Tačkah pomagačkah

Vir: Lea
30. 3. 2011

Simpatično mlado tekmovalko v pasjem frizbiju Amadeo Colja so Slovenci spoznali lani v oddaji Slovenija ima talent. Takrat sta s psičko Boro osvajali srca ljudi, ki imamo radi živali. Amadea je čez noč postala znana, kar ji je dalo samo še večji polet pri njenem hobiju.

Psičko Boro je pred štirimi leti izbrala v leglu malih border collijev, ker je bila najbolj miren mladiček. Taka, kot je Amadea. Danes je vesela, da je izbrala prav njo in da nizata uspeh za uspehom.

Amadea je bolj mirna in tiha, a ko sta se z Ano začeli pogovarjati o pasjem frizbiju in uspehih, ki sta jih dosegli z Boro, je Amadea postala prava klepetulja. Z iskricami v očkah je pripovedovala, kako je bilo na svetovnem prvenstvu v ZDA, in z navdušenjem razlagala, kakšne načrte še ima, seveda povezane z Boro. Za vidne uspehe je treba veliko trenirati, predvsem pa moraš imeti rad živali in biti s kužkom močno povezan, če hočeš dosegati odlične rezultate.

‘’Amadea je Ani razlagala, da je za pasji frizbi treba imeti bolj močne frizbije, ne takih, kot si jih mečemo ljudje. No, iz Nove Gorice je v Tivoli, kjer smo snemali našo oddajo, prinesla tudi veliko torbo s pripomočki, med katerimi je bilo veliko pisanih pasjih frizbijev. Seveda je Ano zanimalo, kako sta se z Boro sploh začeli ukvarjati s tem športom. Amadea je povedala, da se je to zgodilo po naključju, ko so pri Borinih treh mesecih na morju metali frizbi in se je psička kar sama vključila v igro in pokazala zanimanje zanj.

Tako se je potem začelo z začetnim tečajem, ki je preraslo v tekmovanja v Sloveniji, Evropi in svetu,’’ nam je zaupala Nataša Bešter. Poleg tega pa je Amadea tudi inštruktorica pasjega frizbija v ŠKD Ajdovščina, članica slovenskega frizbi društva Flipsi in sodnica po tekmovalnih pravilih Skyhoundz, veliko pa z Boro nastopata tudi na prireditvah, otroških zabavah, ukvarja se še z agilitijem, z Boro pa sta prav tako terapevtski par pri Tačkah pomagačkah.

Seveda pa ne mine dan brez Bore in treninga, tako da je to kar Amadejin način življenja. In to zelo lep ...

Še več o Amadei in Bori pa boste slišali in videli v oddaji Štiri tačke (kje in kdaj, pa najdete na
www.stiritacke.si)

Priporočamo