Ana Tavčar: Kot habsburška monarhinja

Vir: Lea
24. 2. 2011

TV-voditeljica Ana Tavčar je velika ljubiteljica konj in hrtov, še zlasti borzojev. Lahko se pohvali, da je krute usode na Irskem rešila tudi angleškega hrta Rodrigueza. Ljubezen do konj ji je približal oče, sicer velik ljubitelj lipicancev. Ana je pri desetih leti že trenirala dresurno jahanje in (v gimnaziji) v Lipici pristala kot vodnica angleških in nemških obiskovalcev.

Ježa je obred

Šele pred nekaj leti si je kupila konja, elegantno temno rjavo kobilo Donno, ki ima svoj dom na idiličnem Krasu blizu domače družinske hiše. Takrat sta se pravzaprav razvila prava ljubezen in neizmeren užitek v ježi. Vsak konec tedna je še kot študentka pobegnila za vikend domov in na konjevem hrbtu raziskovala slikovito kraško krajino.

Konj je zanjo vedno najboljši terapevt; kadar se utaplja v skrbeh, včasih tudi žalosti, jo s svojo tišino, plemenitostjo in prefinjeno mirnostjo vedno potolaži. To je čisti balzam za dušo. Prav neverjetno, ampak to je prešlo v nekakšen obred: na konju se Ana poslovi od skrbi, si zastavi nove cilje, premisli o vsem, se osvobodi utrujenosti in slabe energije. Tako je pripravljena, da se vsakič znova naleze radoživosti in volje za naprej. In tako je še danes, če le ima čas.

Kot v pravljici

Obožuje dolge sprehode v meglici ali toplem soncu, v počasnem hodu, zmernem kasu ali temperamentnem galopu ... Do jezera, po strminah gozda in ravninah jas ... Počuti se pravljično ali pa si domišlja, da je kot kakšna habsburška monarhinja ...

Prevelika bolečina

Borzoji so zanjo sinonim za eleganco, prestiž, prefinjenost, bistrost in lepoto. Imeli so najlepšega in najpametnejšega psa na svetu: borzoja Zaya, ki je bil pravi frajer, prvovrstni lepotec, pobiral je prva mesta na vseh tekmovanjih. Anin oče mu je celo posvetil fotografsko razstavo. Oboževali so ga vsi in žalost ob njegovi smrti je segala v globine. Njegovo vsestransko vlogo, tudi v gledališču, je nasledil Viktor, tega jim je podarila Mia Žnidarič.