Andrej Geržina: Kosmatinka po meri

Vir: Lea
23. 5. 2013

Večina lastnikov psov rada pove, da so njihovi ljubljenci kot nalašč zanje. Ne glede na to, v kolikšni meri zanje velja rek, da je pes zrcalo lastnika. Tudi vzgoja, navada in obnašanje psa namreč povedo veliko o lastniku. A vzajemno sožitje lahko vlada ne glede na to. Priljubljeni voditelj oddaje Dobro jutro na Televiziji Slovenija Andrej Geržina vsekakor spada mednje.

Za svojo desetletno maltežanko Lilo med drugim pravi, da ga pozna skoraj do potankosti. In, seveda, to spretno uporablja ter izrablja! Izpostaviti le eno njeno lastnost kot posebno skoraj ni mogoče.

''Običajno rečem, da je dama prve klase. Ima svojo košaro, a zanjo, kot kaže, ni dovolj mehka, zato seveda spi na postelji. In to ne kar kjerkoli, ampak tam, kjer je največ odeje, kjer je najbolj mehko in najtopleje. S tem nimamo težav, saj je redno in ustrezno negovana, pa tudi majhne rasti je in kljub pretegovanju ne zavzame prevelikega dela ležišča,'' pravi Andrej. Kadar je slabo vreme, poležava tudi ves dan, ven pa odide le na potrebo. Ko svoje opravi, se vrne v hišo in že najde kaj, kar počne.

Pozna razpoloženja

Veliko raje od igranja ima mir in da je vse po njenem! Pri tem je zanimivo, da je Andrej ugotovil, da Lila ve, kakšne volje je. Ko je slabe volje ali žalosten, se pride stiskat k njemu, ko pa je dobre, se ji zdi, da je svoje opravila in odide. Mogoče bi se Andrej lahko tudi motil, a Lila enako ravna tudi pri drugih. Kot pravi, ima čut za ljudi. Vsakega obiskovalca sprejme z laježem, čez čas pa nekaterim zleze v naročje.

''Verjeli ali ne, do zdaj se še nikoli ni zmotila. Če se želim pri kakšnem človeku torej prepričati o značaju, nanj preprosto spustim Lilo. Seveda pa mi je jasno, da se utegne kdaj tudi zmotiti! Navsezadnje se tudi mi, ljudje,'' se smeji Andrej.

Brez šole

Čeprav je dojemljiva, nikoli ni obiskovala pasje šole. ''Pa je kljub temu naravno pametna! Ne zna (beri: noče) hoditi na vrvici, laja na poštarje, ne mara veterinarjev, ne prenese drugih mačk in pretirano tudi ne psov, namesto pešačenja se raje vozi v avtu ...'' pravi Andrej. A ker je majhna, je kljub vsemu obvladljiva in tudi ubogljiva.

''S hrano, v nasprotju z marsikaterim psom, pri njej nimamo težav. Ima predvsem brikete in kakšen košček mesa. Pojedla bi skoraj vse. Ne mara le oliv, kumaric in podobnih 'zvarkov', ki ne dišijo ali nimajo okusa po mesu,'' dodaja. Zato pa, kar je zelo dobrodošlo, zamere in mule, čemur se pač ne da vedno in povsod izogniti, nikoli ne kuha več kot dve uri. Nič kaj preveč žensko, a zelo dobrodošlo in praktično!