Bogdan Barovič: Mijavko počiva pod njegovo brado

Vir: Lea
24. 11. 2013

Nekdanji politik Bogdan Barovič je eden od tistih, ki so se poskusili v pasjem in mačjem prijateljstvu.

Nekakšno splošno, čeprav nepisano pravilo je, da so lastniki ali bolj pasji ali bolj mačji, manj pa je tistih, ki so izkusili oboje. Psi in mačke so sicer že res hišni ljubljenci, a tisti, ki imajo izkušnje z obojimi, vedo, da gre za zelo različni vrsti. Pes je pes, kot bi lahko rekli, maček pa maček. S tem se strinja tudi Bogdan.

Kot pravi, ni imel težav s prehodom od psa na mačka, čeprav je bil pokojni Švrk pri hiši 14 let, Mijavko pa šele štiri. Sicer spada med tiste ljudi, ki so mnenja, da so psi vsaj načeloma pametnejši od mačk. Ali je to res ali ne, je seveda vprašanje. Ampak dejstvo je, da Mijavko v nekaterih stvareh reagira povsem po pasje. Recimo, ko se domov pripelje Bogdanova žena. Ko zasliši zvok avta, steče pred vhodna vrata in čaka, dokler ne pride.

"Nikoli se ne zmoti, se je pa nekajkrat zgodilo, da je zamudil, ker je spal, in ni pravočasno slišal," pravi Bogdan. Sicer pa s črnuhom, ki je iz 15-centimetrske kepice zrasel v 10-kilogramsko mrcino, nikoli ni bilo težav. Tisti trenutek, ko so najdenčka prinesli v hišo in ga postavili v mačji WC, je osvojil higieno. "Mačke so nadvse čiste živali, včasih je že neverjetno, kako pogosto in zavzeto se čistijo. Kar je v našem primeru pravzaprav super," dodaja.

Napoveduje vreme

Mijavko gre namreč z mokroto že od prvega trenutka dalje skupaj kot voda in ogenj. Kopanje je nekaj, o čemer se nikoli niti ne pogovarjajo. Na srečo je izključno notranji maček in že po naravi izredno čist. "Smo poskusili, pa ni šlo. Ko zasuče tisto veliko glavo in grdo pogleda z zelenimi očmi, te mine vsaka kopalna ideja," se smeji. Zato pa se rad krtači, kar je zaradi puščanja dlak zelo praktično.

Glede na črtenje vode v vseh oblikah, razen pitne, se Mijavko nenavadno veliko zadržuje v kopalnici. Kar nekaj časa niso dognali, v katerem grmu tiči zajec, končno pa se jim je posvetilo. Ko Bogdan govori o inteligenci svojega mačka, pove, da zna ta napovedati tudi vreme. Oziroma bolje rečeno je odličen kazalnik vremenskih sprememb. Za temperaturo do 29 stopinj se ne zmeni, če pa doseže 30 stopinj Celzija, se v kopalnici zvije v klobčič v umivalniku, ki mora seveda biti suh.

Sicer klasični hišni kastrirani maček ima tudi vsakodnevno železno navado, od katere ne odstopa. Če že kdaj kakšno noč spanja pri Bogdanu izpusti, pa je obvezni vsakodnevni ritual, da približno 10 minut počiva pod njegovo brado. "Še ena oblika kazanja lepega prijateljstva in sožitja," pravi.

Priporočamo