Brigita Šuler: Ribe po feng šuju

12. 4. 2014 | Vir: Lea
Deli
Brigita Šuler (foto: revija Lea)
revija Lea

Mogoče sta malce vraževerna, a tudi to je človeška lastnost. In nikjer ne piše, da so znani nanjo imuni. Brigita Šuler in njen mož Maks imata namreč v skladu z malce vraževernosti urejene tudi hišne ljubljence. Če rečemo drugače, so njune ribice moderne. Živijo namreč po feng šuju!

Gre za čisto preprosto stvar, ki sta jo po naključju prebrala v eni od revij. Idealni akvarij je namreč tak, da ima devet rib: eno črno in osem oranžnih. Zakaj? Kdo bi vedel. A verjetno neki razlog za to že je. Kakorkoli, zakonca se tega držita. Vendar se par za ribice ni odločil zaradi feng šuja, ampak zaradi prijatelja Wernerja.

Ko sta se Brigita in Maks vselila v novo stanovanje, sta med drugim od zakoncev Brozović dobila v dar ribe in akvarij. Werner in Andreja sta očitno vedela, česa bosta prijatelja vesela, saj jima ni ušlo, da sta na obiskih pri njiju občudovala Wernerjev miniaturni podvodni svet v dnevni sobi. Nekega dne se je Werner oglasil in Brigito povabil po nakupih za omenjeno darilo. Ker ima sam ribe že vrsto let, ji je priskočil na pomoč tudi z nasveti. Skupaj sta izbrala akvarij, opremo in ribice.

Proti prepirom

Ribe ima marsikdo za manj zahtevne hišne ljubljenčke, kot so psi ali muce, a vendar pomenijo obveznost, prav tako pa je treba o njih vedeti še nekatere stvari. "Sama o njih nisem vedela veliko, zato so mi Wernerjevi nasveti še kako prišli prav," pravi Brigita. Tedaj sveža ribja lastnika imata skupno najljubšo barvo, zato so toni oranžne prevladujoči v njunem domu, oranžne, rumene in rdeče pa so tudi ribe. A barva ni najpomembnejši dejavnik pri izbiri vrst.

ribe

Tudi v ribjem svetu namreč veljajo pravila in značilnosti in tako kot ljudje si tudi vse ribe niso simpatične ali primerne za sobivanje. Ene so idealne za skupno življenje, druge nad tem vihajo nosove. Zato se je Brigita odločila, da bo njen akvarij domovanje za tropske vrste. Bojne ribice, platije, mečke in čistilci se odlično razumejo in so kot ena sama ribja družina. So tudi približno enake velikosti, kar je ne le pomembno, ampak tudi praktično. Stvari morajo biti v sorazmerju z velikostjo akvarija in številom njegovih prebivalcev, saj morajo ribe za normalno življenje in zdravje med drugim imeti tudi dovolj prostora.

Morski svet

Če jih že ne more voditi na sprehod, kot bi psa, ali jih pestovati, kot bi muco, pa je veliko vredno zadovoljstvo ob pogledu na miniaturni morski svet v dnevni sobi. Vesela je, da so ribe všeč tudi otrokom, ki pridejo na obisk. Vedno jim dovoli, da jih tudi malo nahranijo in občudujejo. Tudi tako se učijo odgovornega odnosa do živali.

Pa še to: če že one ne skrbijo za Brigitino vitko linijo, kot bi denimo zaradi sprehodov in tekanja kuža, pa Brigita skrbi za njihovo kilažo. "Večkrat jih s približanjem akvariju in prstom po šipi zmotiviram h gibanju, saj sicer zelo rade lenarijo in bi bile brez tega debelušne. Tega pa ne mara nobena ženska, kajne? Ne človeška, pa tudi ne ribja," še pove.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan