Dejana Vunjaka je navdušila želva

Skupaj od Dejanovega osmega rojstnega dne. (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
25. 4. 2014

Večina ga pozna predvsem kot veseljaka, ki s kitaro in smehom povsod, kamor pride, poskrbi za dobro voljo, saj je muzikant v pravem pomenu besede. Dejan Vunjak pa ima poleg glasbe zelo rad tudi živali. Doma ima takšno, ki pogosto nasmeji njega.

Da bi imel domačo žival, si je želel, odkar pomni. Najbolj si je želel psa, kar bi bilo idealno, saj so Vunjakovi stanovali tudi v individualni hiši. Žal pa zaradi pogoste odsotnosti vseh članov ni bilo pravih možnosti za to. Potem pa se je nekega dne to spremenilo. Sosed je dobil želvo. Sicer gre za povsem drugačno žival, kot je pes, a Dejana je navdušila. Za osmi rojstni dan si jo je zaželel in željo sporočil sorodnikom.

Tako je v družino prišla rdečevratka Zala. Pred tremi leti pa se je njeno življenje spremenilo oziroma se je bolj spremenilo za njene človeške družinske člane. Dejan je sestri enega od članov svoje spremljevalne glasbene skupine Brendijeve barabe damo posodil za predstavitev otrokom v vrtcu. Ker tako zahtevajo predpisi, so jo pred tem odnesli na zdravstveni pregled k veterinarju, ki se ukvarja z eksotičnimi živalmi. Ž

ivalca je bila sicer zdrava kot dren, a Zala, ki je odšla k zdravniku, se je domov vrnila kot Zalko. Veterinar, ki se na tovrs­tne želvje zadeve spozna, je namreč ugotovil, da dama ni dama, ampak gospodič! Ampak Zala je kljub temu ostala Zala.

želva

Zala je danes 12-letni fantič in temu primerno je, čeprav želvak, tudi razposajena. Z njim so imeli kar nekaj nezgod, saj je za želvo namreč presenetljivo urnih nog. Nekoč poleti je posebej zanj Dejan na vrtu uredil ograjen prostor. Medtem ko je bil sam na morju, je Zalka pazil sosed.

Po nesreči je enkrat pozabil dovolj zapreti vrata in ... Le enkrat, a želvak je to takoj izkoristil za potep po naselju. Dejan se je takoj, ko je prišel domov ter opazil, da jo je želvak pobrisal, lotil iskalne akcije. K sreči so ga našli in se je takratna pustolovščina v širni svet, četudi prehitro, končala srečno.

želvak

Čeprav Dejan pravi, da je Zala begosumen, zanj lepo skrbi. "Vsake toliko razmiš­ljam, kako mu še povečati bivalni prostor. Lani je potepuh dobil celo svoj lastni bazen, ki ga še jaz nimam!" se smeji Dejan.

A čisto zaupati mu ne gre niti pozimi. Čeprav je dvoživka, se kot druge želve namreč ne zakoplje v mulj in ne prespi zime. Resda se umiri, a na skrivaj še vedno pogleduje proti vratom, kdaj bodo le za trenutek odprta brez nadzora. Starost, ki jo lahko dočaka, je tudi 100 let! Ja, le kaj vse se bo še zgodilo do takrat ...

Priporočamo