Ines Dolžan: Divja Žižika se je umirila

Vir: Nova
16. 3. 2011

Na videz prijazni pogledi male Žiže, ki so osvojili Inesino srce v zavetišču Gmajnice pred tremi leti, so prav kmalu postali malce bolj resni in prestrašeni. Sobivanje z Žižo je postala prava kalvarija, saj je mala, na videz nebogljena kepa postala prava šefica in vodja tropa. Ines je močno trpela. Prav tako Žiža.

Včasih prav hitro rečemo, da je nepravilno vedenje kužkov travma iz otroštva in pozne socializacije. Pri Žiži so se prvi znaki pokazali že na začetku, vendar jih Ines žal ni prepoznala. Svoji ljubljenki je v vseh stvareh popuščala, o postavljanju meja pa ni niti razmišljala. Nenadoma prijatelji niso več prihajali na obisk, saj jim je očitno bilo dovolj Žižinih izpadov zaradi strahu in posesivnosti. Postala je moteča in na trenutke celo nevarna. Ines je poskušala tudi s pasjo šolo, vendar brezuspešno. Stanje je celo poslabšala.

Še zadnja možnost

Znana inštruktorica in sprehajalka kužkov Alenka Spazzapan iz CityDoga je bila za Ines še zadnja rešitev. Vsa na trnih, malce v strahu in s spoštovanjem jo je z Žižo pričakala kar na svojem domu. ‘’Alenka je že ob vstopu v stanovanje oddajala super energijo, ki človeka pomiri, na dober način ti približa pasje razmišljanje in to, zakaj psi določene stvari počnejo. Preprosto jih razume, začuti. Je izkušena inštruktorica, ki ima tudi poseben dar in neverjetno znanje o psih, vzgoji, načinu izvajanja vzgoje,’’ vsa vesela pripoveduje Ines. Ob prvih spremembah se je kar zjokala od sreče. Takoj so na obisk poklicale prijateljico in postavile Žižo v situacijo, ki ni sprejemljiva. Ob Alenkini prisotnosti je bila povsem umirjena, čeprav si je še vedno hotela prilastiti kavč. Ob prvem ukazu ‘dol’ pa se je Žiža mirno umaknila in odšla na svoj prostor. ‘’To je to,’’ se ob tej zmagi veseli Ines.

Samokontrola, disciplina in rešitev

Alenka je pri psički takoj opazila hudo notranjo stisko, ki sta jo spremljala pretirana živčnost in pomanjkanje samozavesti. Žiža si je grizla lastno tačko in jo občasno nosila v gobčku. Takrat je Ines sprejela še eno novo lekcijo in ugotovila, da bo morala veliko spremeniti pri svojem pristopu do Žiže. Nič več smiljenja! Držala se je Alenkinih navodil in nič popuščala. Tako oborožena z novimi vedenji o obnašanju Žiže in njeni govorici telesa Ines končno uspešno kreira svoje in psičkino življenje.

Značke: Ines Dolžan