Irena iz Gostilne: Ne le kokoši, želi še zajčke in koze

Kokoške imajo 
urejen domek. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
15. 12. 2013

Za Ireno, tekmovalko kuharskega šova, se že ve, da ni običajna 20-letnica. Poleg kuhanja jo namreč zanima varjenje, avtomehanična delavnica, navdušuje pa se tudi nad bio kmetovanjem in domačimi živalmi – kokoškami, kozami in zajci!

Svoje domače kokoši nam je Irena z veseljem pokazala, saj zanje zgledno skrbi. Za hišo ima celo ličen kokošnjak, kjer se kokoške prosto gibljejo.

"Njihov dom jim redno čistim, tako da sploh nič ne smrdijo. Pa tudi sicer nisem mestna frajla, da bi me domače živali ali njihov vonj motil, saj sem odraščala na vasi, kjer je bilo veliko kmetij. Rada imam živali, ki so tudi koristne. Zdaj imam samo tri kokoši, a mi znesejo kar 21 jajčk na teden. Seveda je to zame preveč, tako da jih podarim še komu. V prihodnosti si želim še več živali, na primer zajčke. Tam, kjer sem prej živela, smo jih imeli veliko, tudi po 60 naenkrat. Pa tudi koze bi imela, da nam ne bi bilo treba kositi brega za hišo!"

Irena ima rada zdravo in doma pridelano prehrano, tako da je v bližini hiše, kjer živi, tudi vrt, ki bi ga rada v prihodnosti še povečala, čeprav že zdaj pridela pester izbor zelenjave:

"Letos sem imela veliko paradižnika, več vrst bučk, več vrst solate, paprike, čili, redkev, stročnice, čebulo, korenje, jagode, ohrovt, zeleno, veliko vrst zelišč. Posajene imam preveč zelenjave, da bi jo lahko sama porabila, ker fant ne je skoraj nobene. Ker pa občutim veliko veselje med opazovanjem, ko pridelek obrodi, in sem rada na vrtu, bom imela prihodnje leto še večji vrt, saj konec koncev zelenjava nikoli ni vržena stan. Nekaj stvari vložim in shranim za pozimi, nekaj jo dam prijateljici, ki nima vrta, druge ostanke pa dobijo kokoške."

Irena, ki naravnost obožuje svojo doma pridelano zelenjavo, o svoji prehrani še pove:

"Poskušam čim bolj skrbeti za zdravo prehrano in pripravljati iz sestavin, ki jih imam na vrtu in so čim bolj sezonske, je pa res, da se prevečkrat pregrešim s kakšno slaščico in težko ohranjam stalno telesno težo, kakršno bi si želela. Omenim lahko še, da imam zelo rada rože in jih imam zunaj veliko. Menim, je narava najbolj zadovoljna brez umetnih materialov. Če smo mi dobri do narave, nam narava to poplača."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri