Jana Koteska: Princ je bil njen terapevt

“Princ, moja sreča” (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
21. 10. 2014

Jana Koteska sprva ni vedela, kakšno ime bi izbrala za svojega psa, ko je ta prišel v njeno življenje, saj ji ni bilo nobeno všeč. 

"Molila sem, da bi imel ob nakupu že izbrano ime in da bi mi bilo to olajšano, pa ga ni imel. En dan je bil brez imena, potem pa sem ga pestovala kot dojenčka in njegov pogled, njegove nogice, ki so bile v zraku ... v tistem hipu se mi je zdel kot princ. Takrat sem se na ves glas zadrla: Princ! Pric bo, Princ! Ime ima."

Doma sta ji fant in mama rekla, naj še malo premisli. "Potem smo ga začeli, medtem ko sem še iskala ime, klicati kar Princ in tako je ostalo. Res je pravi princ, tako je smešen," pove Jana.

Pusti se prositi

"Princa moraš prositi, naj gre jest, in pri kosilu mora nujno sedeti na stolu," pove Jana, ki misli, da je pes prepričan, da je pravzaprav človek. "Za hrano ne prosi, sedi na stolu, ker želi biti z nami." Princ ima najraje posteljo, kjer spi Jana, in vsako jutro rad še malce podaljša spanec vsaj do 11. ure.

Jana

"Zakoplje se med posteljnino in prositi ga moraš, naj gre ven lulat," v smehu pove Jana, ki se ji zdi njen pes smešen, ko se zaradi tega jezi. "Na deževen dan je lahko ves dan doma. Dež ga izjemno moti, saj komaj hodi po travi, če je mokra."

Princ je bil njen terapevt

Princ je po besedah lastnice izredno ljubezniv in ima veliko pozitivne energije. Za pasmo cavalier king charles španjel se je odločila, ker si je takšnega psa kupila prijateljica. Nemudoma je vedela, da bo, ko bo napočil čas, izbrala to pasmo. "Sicer pa sem se bala psov, ker me je eden, ko sem hodila še v osnovno šolo, ugriznil."

Po koncu zdravljenja raka na dojki je potrebovala nekaj, kar bi jo osrečevalo, saj je bila v tistem času veliko doma.

"To je najboljši življenjski spremljevalec. Sčasoma je postal pravi družinski pes, saj imam zadnja dva meseca zelo veliko dela in bilo bi mi hudo, če bi bil veliko sam. Pes mora biti v stiku z ljudmi, tako da je včasih z mojo sestro, pri očetu in čuva ga tudi moja (upam da) bodoča tašča. Pri vseh je vesel, in ko gre na obisk, ne travmira. Princa prav malo briga, kar gre in se ne ozira."

Jana

Princ se neizmerno rad pelje v avtu in takoj skoči vanj. "V avto gre tudi, ko smo na dvorišču, pa imamo recimo odprta vrata. Skoči vanj in čaka, da se odpeljemo. Pa nujno mora biti spredaj, na sovoznikovi strani," v smehu pove Jana, ki je povsem zaljubljena v tega prismuknjenega in kosmatega družinskega člana.

Priporočamo