Martina Baškovič (Vinska kraljica 2012): Usoden je bil sprehod ob Krki

Vir: Lea
18. 4. 2012

Šestnajsta vinska kraljica Martina Baškovič prihaja iz Krške vasi na Dolenjskem. Ljubiteljica cvička je tudi velika ljubiteljica živali, zato ji doma dela družbo boksar Maxi.

Martina se je lani poleti sprehajala ob Krki, ko je doživela srečanje, po katerem je domov pripeljala ljubljenčka Maxa.

"Po naključju sem srečala mlad par, ki je prišel skopat psa Maxa in psičko Zojo. Zoja je komaj stopala proti Krki, saj je bila že v zadnjem tednu brejosti in jo je vročina res utrujala. Njen Max pa je bil čisto nasprotje. Pes, poln energije, igrivosti in borbenosti. Njegov značaj mi je takoj padel v oči. Pravi pripadnik pasme bokser. Takoj sem pomislila, da bi imeli takšnega psa tudi doma, saj sta minili že dve leti, odkar več nimamo Medota, ki je bil mešanec med kraškim in nemškim ovčarjem. Bila sem sicer skeptična, kako bodo doma prenesli psa, saj vem, da zaradi številnih obveznosti in pogoste odsotnosti od doma zagotovo nisem sama sposobna skrbeti zanj. Vendar nam je bilo to srečanje očitno usojeno," doda Martina.

Kot gladiator

Martina je sama izbrala ime za svojega kužka. "Moj navdih je bil Maximus, lik iz filma Gladiator, ki pooseblja borbenost za pravičnost in je izjemen človek. Delno pa je za to ime kriv tudi oče psa, saj sem se ravno zaradi njegovega značaja ogrela za to pasmo," še pove.

"Je pa sicer naš Maximus izjemno 'scrkljan', saj je res kot naš otrok. Še posebej so bili zanimivi in včasih mogoče tudi naporni prvi meseci, saj smo ga imeli zaradi zime v notranjih prostorih. Potreboval pa je kar nekaj tednov, da se je navadil, da opravlja res vse potrebe zunaj. Najbolj zanimiva dogodivščina je bila zagotovo, ko je dobil svojo prvo igračko – živo rožnatega gumijastega prašička. Najprej ga je bilo strah in je bežal stran. Po nekaj minutah je začel lajati nanj, nato pa je začel s tačkami skakati po njem in ga gristi, ker je ugotovil, da spušča zvoke."

V hišo prinesel smeh in veselje

Martina se že veseli prihajajočega poletja, ko se bo z Maxijem odpravila do Krke. "Pričakujem namreč, da bo užival v vodi, ker so bokserji znani kot veliki ljubitelji vode. Verjamem, da bo takrat še toliko več dogodivščin. Vendar sem že zdaj domačim naročila, da morajo vsekakor počakati, da gremo na Krko z njim, saj si tega ne želim zamuditi za nič na svetu. Zagotovo je Maxi prinesel v našo hišo obilo smeha in veselja, saj ga imamo vsi res radi. Je zelo priden pes. Prav tako pa se je v teh mesecih že naučil nekaj ukazov, kot so sedi, lezi, tačka in obrni se. Dejansko naredi vse, če že samo zavoha ocvirke. In ti so tudi skrivno orožje vseh naših učnih uric z njim."

Priporočamo