Martina Ipša: Rada predstavlja svoje trike

Vir: Lea
10. 8. 2011

Stand up komičarka Martina Ipša ima že nekaj časa novo kosmato ljubljenko, ki je v njen življenjski ritem vpletla še eno, sicer sproščujočo obveznost. Luna je havanski bišon, za katerega je značilen ljubeč, nežen, radoveden in vesel značaj.

Martina je to pasmo odkrila čisto po naključju. Pomemben ji je bil značaj psa, ki bi jo lahko spremljal ob dinamičnem delu, ki ga ima. “Že dolgo časa sem si želel kosmatinca in nisem iskala psa po lepoti ali videzu, ampak po lastnostih. Zaradi svojega dela sem vedela, da ne morem imeti velikega psa in takšnega, ki potrebuje veliko gibanja, teka. Pomembno mi je bilo predvsem, da bi bil družinski kuža, ki se prilagodi okolici in si takoj najde zaposlitev,” prizna Martina.

Navajena

Martina je po spletnih portalih poizvedovala za idealno pasmo. “Všeč mi je bilo, da je havajski bišon zelo učljiv pes. Na dveh tačkah poskakuje, dela salte, skratka, željen je trikov. Pomembno pa mi je bilo tudi, da ne pušča dlake.” Martina je pred Luno imela doma različne pse. “Tudi mačke, hrčke, ribe ... in zdaj sem psa, ko sem bila nekaj časa brez, zelo pogrešala.” Pred Luno je namreč imela bobtaila. “Že od nekdaj so mi bile všeč velike pasme. Zagotovo bom nekoč še imela kakšnega velikega psa.”

Briketki ji ne dišijo

Odkar ima Martina psičko, jima ni nikoli dolgčas. “Luna se najraje igra z vsemi piskajočimi zadevami, ki človeka iritirajo. Razvajena je do konca, še zlasti pri hrani. Moj namen je bil, da bi jedla izključno brikete, a babica in dedek se s tem nista najbolj strinjala. Zdaj ji kuhata meso in druge dobrote, ob katerih se ji cedijo sline. Ko pa v posodici zagleda samo brikete, se namršči in ni najbolj najbolj zadovoljna.” (smeh) Pri Martini imajo velik vrt, kjer Luna lahko teka, kolikor želi. “Velikokrat se pošalimo, da sama sebe pelje na sprehod. Seveda se tudi skupaj odpravljamo na dolge sprehode, kjer najde svojo pasjo družbo. Do drugih psov je bila sprva zadržana in posesivna glede teritorija. Ko je bila še manjša, je iz strahu nenehno lajala. Zdaj pa hitro naveže stike.”