Martina Švab uživa v družbi sinka Marcela in kužka Jaka

Martina Švab (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
28. 6. 2014

Televizijska voditeljica Martina Švab ob sinku Marcelu in možu Mihu uživa še v družbi sedemletnega bernardinca Jaka. Kosmati prijateljček je novega člana družine dobro sprejel in zdaj sta velika prijatelja.

Martina je že od nekdaj odraščala v družbi živali. "Če prihajaš iz vasi, je to nekaj povsem normalnega. Vedno smo imeli doma mačke in pse pasme nemški ovčar. Najprej se spomnim psa Rexa, ki me je spremljal v otroštvu, a je zaradi starosti žal preminil. Nato so mi starši kupili Taro, prav tako nemško ovčarko. Ta še vedno spremlja mojo družino in vsako leto komaj čakam poletne mesece, ko ima naraščaj," pove Martina.

Postavno mamico pa zdaj že nekaj časa spremlja bernardinec Jaka. "Jaka je k nam prišel leta 2007, tako da zdaj šteje dobrih sedem let oz. 49 pasjih. (smeh) Kar pa je zanj že veliko, saj so bernardinci znani kot psi s kratko življenjsko dobo. Bil je najmirnejši in najbolj len v tistem krdelu psov in te lastnosti so pri njem zelo izrazite še danes."

Martina

Za bernardince na splošno velja, da so zelo miroljubni psi, ki nikomur ne storijo ničesar žalega. "Že lajanje ali renčanje je prava redkost zanj. Tudi tujce izredno dobro sprejme," pove Martina.

"Njegov najljubši hobi je vlečenje vrvi ali norenje z žogo. Večino dneva pa kar prespi. Naš Jaka spada med bolj izbirčne sorte psov, in ker je to pes, ki tehta približno 90 kg, imamo doma zanj kar posebno hladilno skrinjo z mesom. Obožuje namreč kuhano govedino in mleko. S tem ga zmeraj osrečiš. Dokaj hitro pa bo zavihal nos ob testeninah in pasjih briketih. Zelo jasno in nazorno pokaže, kaj mu je všeč in kaj ne. (smeh) Ko je vroče, se najraje namaka v hladni vodi. Ker imamo blizu potok, je neprestano v njem. Ko se ohladi, se zavleče v senco in čez nekaj ur vse ponovi. Seveda je v tej vročini zelo pomembno, da ima svežo vodo in prostor, kamor se lahko umakne pred soncem."

Bernardinci so krasni družinski prijatelji. Tudi Martinin Jaka je zelo navezan na svoje domače. "Že po naravi so ti psi zelo prijazni, zvesti in ljubeči. In ravno to ljubezen in naklonjenost nam Jaka izredno dobro pokaže. Čeprav ta pasma psov spada med bolj lene sorte, pa zna biti tudi zelo živahen. Kar hitro se spozabi, zato je treba njegovo igro z otroki skrbno nadzorovati."

Radovedni Taček

Seveda se marsikdo ob pogledu na velikega psa ustavi in s previdnostjo pristopi. "Jaka zelo hitro sprejme neznance. Včasih tudi ne odreagira, ko imamo pri hiši kakšen obisk. Je pa zelo radoveden, kadar se pripelje kakšen avto. Takrat vedno odhiti pogledat, kdo je. Kar večkrat imamo težave, da ljudje ne upajo do hiše. Kar je po eni strani tudi dobro. Sicer pa nikoli ne veš, saj kadar bi bilo treba obvarovati družino, pa tudi pokaže svoje zobe." Družina je pred devetimi meseci dobila tudi Marcela, ki ga je Jaka zelo dobro sprejel.

"Na začetku sem sicer imela občutek, kot da je nekoliko ljubosumen. Še zdaj se večkrat odmakne, ko se Marcel priplazi do njega in ga začne božati. Vendar je počasi že bolje. Skupaj preživljata čedalje več časa in tudi Jaka zdaj že sam pride do njega. Zmeraj pa ga z zanimanjem opazuje," doda Martina.

"Tudi Marcel je vzljubil velikega kosmatinca. Kar naprej rine vanj, ga boža, vleče za ušesa, dlako in ob vsem tem prešerno vriska in čeblja. Kar zanimivo je, s kakšnim navdušenjem ga opazuje in kakšen nasmeh se mu pričara na obrazu, ko ga zagleda." Seveda pa tako velik pes potrebuje posebno nego in oskrbo. "

Pri nas doma si obveznosti kar dobro razporedimo. Z Marcelom sva zadolžena za njegovo rekreacijo, zato naju vsak dan spremlja na sprehodu. Miha, njegov gospodar, pa poskrbi za redno česanje in kopanje. Vsi člani družine pa za preostale vsakodnevne obveznosti, kot je hranjenje ipd. Načeloma ni zahteven pes, edino najpogostejše opravilo, ki mu je tudi najmanj prijetno, pa je česanje. Ima namreč daljšo in izredno gosto dlako, ki se hitro vozla."