Matija Puž: Šarmira tudi kosmatince

Vir: Lea
20. 7. 2011

Eden vidnejših letošnjih udeležencev Talentov, Matija Puž, je te dni obiskal obalno zavetišče za zapuščene živali v Svetem Antonu nad Koprom. Po videnem pravi, da jih bo še obiskal, čeprav ga sedaj prijatelji zafrkavajo in se šalijo na njegov račun. Oziroma na račun njega in pasje dame v zavetišču. “Kriv sem si pa čisto sam, kaj pa poslušam druge!” zna sprejeti šalo na svoj račun.

“Rad bi šel tudi v zavetišče,” je rekel znancu, ko sta odšla na fotografiranje na slovensko obalo. Ker ga je pot že delovno zanesla v ta konec, si je rekel, zakaj ne bi prijetnega združil s koristnim. Ob tej priložnosti je pomagal zbrati še nekaj hrane in jo odpeljal kosmatincem. Med obiskom se je ustavil pri vsakem od bivališč. Eni kosmatinci so se skrili, drugi so pritekli k ograji, tretji so lajali. Ker je vsak od njih drugačen, si jih je ogledoval s še posebnim zanimanjem, obenem pa se je o njih pogovarjal z enim od oskrbnikov. Čeprav so bile zgodbe orisane bolj ali manj v grobem, ga je presenetilo, kako različne so in kaj vse se dogaja okrog nas, pa tega velikokrat ne vidimo.

Pomoč drugače

Čeprav ga je mikalo, se ni odločil za posvojitev nobenega od kosmatinčkov. V trenutni situaciji nima ne časa ne ustreznih pogojev, da bi se lahko odločil za žival, zato bi se mu to zdelo tudi neodgovorno. “Vem, da to pomeni odgovornost in čas. Če tega ni, je bolj pošteno, da se za žival ne odločiš. Navsezadnje lahko pomagaš tudi drugače!” pravi. Tudi v obalnem zavetišču so poleg klasičnih posvojitev na voljo še druge možnosti: posvojitev na daljavo, pomoč s hrano, finančni prispevki, sprehajanje živali in podobno. Kakršnakoli pomoč je vedno dobrodošla, v poletnih mesecih pa še toliko bolj.

Hipnotiziral psičko

Matija bi ob priložnosti rad nastopil na kakšni prireditvi za pomoč živalim. Morda bo, kot ga sedaj zafrkavajo prijatelji, pel kar čisto določeni pasji dami. Med obiskom je bila ena od psičk namreč še posebej huda. Ali se je jezila nanj ali pa je želela le več pozornosti drugih, se ne ve. Matija je počepnil ob ograji in jo prijazno ogovarjal, a se je še naprej hudovala.

“Ne govori ji, poskusi jo pogledati v oči,” mu je v šali rekel znanec, ki je namigoval na že skoraj ponarodele Matijeve modre oči, zaradi katerih se oboževalke topijo. Matija je tako v šali na široko razprl oči in psico pogledal brez besed. In, verjeli ali ne, jeznorita pasja gospodična je utihnila, sedla in ga gledala. Znanec je pokal od smeha, še bolj pa so se smejali prijatelji, ko so izvedeli, da šansonjer po novem šarmira tudi pasje dame! Te modre oči imajo očitno zares hipnotičen vpliv na vse …