Melania Trump: Sevnico postavila na zemljevid sveta

Melania - prva dama Amerike (foto: arhiv revije Nova) arhiv revije Nova
Vir: Nova
21. 11. 2016

Na dan, ko je Donald Trump slavil zmago na volitvah za ameriškega predsednika, je rojstno mesto njegove soproge Melanie oživelo. Sevnico smo obiskali tudi mi in doživeli evforijo Melanijinih nekdanjih sokrajanov, ki vsi z veseljem poklepetajo in povedo vse, kar še vedo povedati o bodoči prvi dami Amerike.

Ines in Melania.
Hiša Melanijinih staršev danes, ko dostop preprečuje veriga ob začetku dvorišča in brez drevja, z boljšo preglednostjo, ali se kdo smuka okoli hiše.

Svetovna javnost je bila na ta dan uperjena v družino Trump in tako smo se v Sevnici družili in klepetali s številnimi tujimi novinarji – ameriškimi, španskimi, italijanskimi, madžarskimi in – najštevilčnejšimi – hrvaškimi novinarji. Kamere, postavljene na vsakem vogalu tega malega, a izredno urejenega mesta, so predramile meščane in vzbujale njihovo pozornost. Novinarji smo tekali sem ter tja, kdaj tudi tam, kjer ni prehoda za pešce, kar so hitro ugotovili tudi policisti. Hrvaška novinarka televizije RTL je tako prva prejela kazen v višini 20 evrov. Povedala nam je, da popolnoma razume delo policistov in da je to ni spravilo v slabo voljo, ampak le nakazuje na ta, da življenje v Sevnici kljub evforiji poteka po ustaljenih tirnicah.

Tisti domačini, ki so si želeli z novinarji deliti poznavanje o življenju Melanie Trump (nekdaj Knavs) so se le prestavljali od ene kamere do druge in razkrivali podrobnosti iz življenja družine Knavs. Seveda smo z večino govorili tudi mi, med drugim s prijazno gospo, nekdanjo sosedo družine Knavs. Pokazala nam je, kje natančno so živeli – v tretjem nadstropju lično urejenega, nedavno tudi obnovljenega bloka. Drznili smo si pozvoniti na zvonec, kjer je še vedno viden napis Viktor in Malči Knavs. Na naše razočaranje zdajšnjih stanovalcev žal ni bilo doma, lahko pa zapišemo, da je blok v izredno dobrem stanju, čist, lično urejen, prav tako njegova okolica. Še privlačnejše pa je okolica hiše Knavsovih, kamor so se preselili kasneje in katere lastniki hiše so še danes. Po pripovedovanju soseda je bil Melanijin oče Viktor tam še pred tremi meseci in naj bi se redno, nekajkrat na leto vračal domov.

Melanijin nekdanji sosed se tudi spominja nje in sestre Ines. Povedal je, da sta bili obe pravi lepotici, da so ju fantje poznali po tem, da sta luštni, ampak ne zelo družabni. Sploh Ines, ki je danes tudi zaposlena v Trumpovem podjetju v New Yorku, naj bi se raje kot na ulici zadrževala v varnem zavetju njihovega doma.

V Sevnici pa njihovi turistični delavci že intenzivno pripravljajo nekatere izdelke za promocijo mesta v povezavi z Melanio, dogovarjajo pa se že tudi z večjimi turističnimi agencijami glede izletov. Eden od teh bo nedvomno tura Po poti Melanie Trump. Med te bo zagotovo uvrščen sevniški grad, od koder je čudovit razgled tudi na reko Savo (ki jo je Melanija v nedavnem govoru poimenovala 'čudovita reka'), poleg gradu pa se razprostira tudi vinograd, kjer pridelujejo vino sorte modra frankinja. Zanimalo nas je, ali bodo njihovo vino morda poimenovali v Melania, kot izdelke po tekočem traku poimenujejo številni podjetni Sevničani (sladica v Piceriji Rondo, copatki v Kopitarni). O tem še razmišljajo kot tudi o poimenovanju ulice, postavitvi kipa, muzeju, a kot so nam zatrdili, bi se vsega lotili le s privolitvijo Melanie Trump. Izvedeli pa smo, da se okvirno že pripravlja razstava, morda muzej, z Melanijinimi osebnimi predmeti, ki jih bodo prispevali Sevničani. Med njimi naj bi bile tudi njene obleke, kar bi bilo še posebej zanimivo, saj se Melanio že razglaša kot naslednjo veliko svetovno modno ikono.

Tekst: Nina Keder

Priporočamo