Miša Pahič (Kmetija išče lastnika): Njen domači živalski vrt

Vir: Lea
11. 1. 2012

Ena najbolj zavzetih ‘kmetic’, potem ko ni osvojila kmetije, ni bila preveč razočarana, saj se je vrnila domov, med svoje domače in številne ljubljenčke.

“Tako je, ko imaš otroke, oni pa bi tako radi imeli živalce. In kdo je glavni pri negi in skrbi? Mami. Saj tudi drugi družinski člani skrbijo, a večinski del ostane meni, vendar mi je v veselje. Včasih kar zarobantim in jih opozorim na dolžnosti, ki jih imajo do živalskih družinskih članov, ki pa jih ni malo. So sicer bolj v miniaturni obliki, ampak so žive, zato potrebujejo vsaka svojo nego,” o svojih domačih zgovorno pove Miša.

Mišini ljubljenčki

Petletno Mini so dobili od sosedov, saj je hči Neža redno hodila k njim na oglede, ko pa je prišel čas, da jih bodo oddali, se je zgodilo in ostala je pri njih. Je mešanka med čistokrvnim maltežanom in lovsko jazbečarko. Zgodila se je takšna kombinacija, ki pa je kar zanimiva. Pred tremi leti so imeli tudi štiri mladičke in vsi so si podobni. Podarili so jih prijateljem in se imajo neizmerno lepo. Mini je zelo poslušna, pametna in zgodi se, da namenoma, ko se odpravljajo od doma, o besedici ‘gremo’ ne govorijo, ker potem je joj v hiši, saj mora ostati doma. Mišo veseli, da je še tako mlada in da bodo z njo preživeli še veliko lepih trenutkov. V ribniku kraljujejo zlate ribice in njihova rdečevratka Nina, ki je že stara polnih 12 let, uživa v družbi ribic. Vsako zimo do pomladi jo dajo v klet na zimovanje. Takrat je ne hranijo in ji pustijo, da opravi svoj življenjski ciklus v miru. Čip je mošnjičar čipmunk in je zelo razvajen, najraje ima hči Nežo, ki lahko z njim počne, kar želi. Na zimo do zgodnje pomladi se prelevi v branitelja svojega ozemlja in z njim morajo delati dobesedno v rokavicah, saj bi drugače tekla kri, ko mu čistijo kletko. Tudi njega prestavijo v bolj miren kotiček, da prezimi v miru. Zajček Beni pa je zajček v pravem pomenu besede in se z vsemi njihovimi živalmi razume prav dobro, saj kljub plašnosti čuti, da je varen. Jaka, papiga nimfa, je poglavje zase. Zelo je učljiv in jih vsakodnevno od jutra do večera zabava s svojimi vragolijami, petjem in oponašanjem. V januarju letos mu je Miša začela žvižgati melodijo Happy Birthday, da bi se naučil do marca, ko je dopolnila 50 let, ampak se je odločil, da bo to zažvižgal v maju in uspelo mu je. Njihov muc Bigi ima grdo preteklost, saj ga je Mišin mož pred mesecem dni našel na cesti čisto malega, polnega bolh. Srečo ima, da je pristal pri njih. Zdaj je že zrasel in se razvija v krasnega mačka, seveda je tudi on poln presenečenj. Z vsemi živalmi se odlično razume, razen ribe in Jaka še ni osvojil. Številne živali je bilo kar težko slikati in jih ujeti v tistih najlepših pozah. Tako je Miši na pomoč pri slikanju priskočila mlada fotografinja Nastja Kovačec.