Neisha: Muki jo ovija okoli prsta

Neisha kar sije od veselja in sreče, ko je ob njej njen ljubljenček, perzijski maček Muki.  (foto: Goran Antley) Goran Antley
18. 7. 2013

Priljubljena glasbenica Neža Buh – Neisha je verjetno najbolj ponosna lastnica mačke v Sloveniji. Vsaj tako pravijo njeni prijatelji, ki povedo, da sta s perzijskim mačkonom Mukijem kot 'rit in srajca'. In o tem smo se prepričali tudi sami, saj je iskreno spregovorila o svojem življenjskem sopotniku, njegovih navadah in razvadah, pa tudi o tem, da je imel srečo, ko je preživel hud padec iz petega nadstropja.

Vedno nasmejana glasbenica Neisha si je že od nekdaj želela domačo žival in ker se je v zadnjih letih njen urnik malce umiril, je začela konkretno razmišljati o hišnem ljubljenčku. "Ker bi psa res težko imela, sem vse misli preusmerila v mačko, da bo le pravšnja zame, pravega značaja in nagajivka ter hkrati 'mamina maza', kot se spodobi. Veliko noči sem prebedela za računalnikom med oglasi in čakala, da naletim na kakšno pravo, da bom lahko rekla: Oh, to pa je ljubezen na prvi pogled. Sem namreč velik mačkoljub in mi mora biti pisana na kožo.

Ravno takrat me čisto po naključju pokliče pevska kolegica Alya, ki mi je povedala, da je pravkar prinesla domov perzijca Tomija, ki pa ga žal njena maltežanka Aura nikakor ne sprejme. Beseda je dala besedo, pokazala mi je slikice in vzklila je simpatija. Šla sem v nabavo in stanovanje opremila z vsem, kar mucek potrebuje za veselje, nego in brezskrbno življenje. Čez teden dni sem že bila na poti v Mozirje. Mucek se mi je takoj prikupil! Pripeljala sem ga domov, ga prekrstila v Mukija, preživela tistih nekaj prvih uvajalnih dni, ko je bil še jok in stok, zdaj pa je to živa radost in zvestoba do groba!"

Razvaja ga na polno

Perzijski mucek oz. natančneje 'himalajski maček' svoji lastnici pomeni ogromno, predvsem pa je zanjo ena sama mačja kepa veselja, ki jo vedno spravi v dobro voljo. "Zelo skrbim zanj, zahteva pa tudi odgovornost. Je zelo 'zgovoren', mi sledi na vsakem koraku, karkoli delam, je zraven in na vsako 'vprašanje' ima 'odgovor', prav neverjetno.

Muki je zelo družaben, po drugi strani pa zelo muhast, saj se takoj odmakne, ko mu kaj ni všeč. Hoče svoj mir, tudi če bi ga vsi radi božali. Maček kot maček, razmišlja s svojo glavo in se preveč ne pokorava, kar mi je tudi zelo všeč. Ko pa pridemo do hrane, bom pa kar tiho, bolj izbirčne živali še nisem srečala ...," v smehu pove Neisha, ki razmišlja, kako bi rešila to Mukijevo muhavost.

"Res je zelo izbirčen, grize samo briketke, narejene posebej za perzijce, preostalo hrano pa zgolj liže, saj noče grist koščkov v mehki hrani. Mogoče bi bilo terapevtsko zanj pripeljati še enega mačka, da bi se potem bolj zagrebel za svoj kos 'potice'. Tako pa moram mehko hrano iz vrečkic in konzerv metati stran, ker Muki poliže sokec, preostalo pa pusti in gre."

Sicer pa Neisha svojega ljubljenčka razvaja na vse možne načine, saj ima Muki vse, kar potrebuje: mačji grad, praskalnike, ogromno igrač, mačjo travico, mačjo meto, dve stranišči, redno ga češe, mu neguje oči in nosek, kar je pri tej pasmi zelo pomembno. Namenja mu veliko pozornosti in časa ter kakovostno hrano.

Za las ušel hudim poškodbam

Neisha nam je še zaupala težko izkušnjo, zaradi katere je bila pretresena kar nekaj dni, saj je njen Muki za las ušel tragični nesreči. Sredi noči je v hotelu blizu Ljutomera splezal skozi strešno okno ven na streho, ki je bila mokra od dežja ter zelo navpična. Zdrsnilo mu je, zato je pristal spodaj na asfaltu.

"Problem je bil v tem, ker smo bili v mansardi in je mucek padel dol praktično iz petega nadstropja, kar je zelo visoko. Odnesel jo je skoraj brez posledic, le z gobčkom je butnil ob tla in si je s čekani poškodoval spodnjo dlesen. Na zunanji strani ima še vedno majhno krastico, ki bo, upam, kmalu zginila. Bil je tudi v šoku. Veterinar je rekel, da je imel gromozansko srečo, da si ni strgal diafragme oziroma povzročil kaj hujšega, ker je padel s tako visokega. Glede na to, da je takoj začel jesti, ko sem ga pripeljala nazaj v apartma, sem vedela, da ni hujšega. Po apetitu se vse ve," še pove Neisha, ki ima z Mukijem tudi vsakdanji ritual.

"Vsako jutri mi skače v glavo, da me zbudi, in vsak večer, preden zaspim, mi lovi noge pod odejo. Če slučajno pade dol s postelje, zaviha nos in gre po svoje," še v smehu pove Neisha.

Vabljeni tudi k branju drugih zgodb iz rubrike Ljubljenčki slavnih!

Priporočamo