Pasja moda

Maja Ferme, modna oblikovalka, s kužkoma Om in Shanti (foto: Matjaž Očko) Matjaž Očko
5. 9. 2013

Znani Slovenci. Čeprav so s svojim pojavljanjem, delom in prispevki nenehno na očeh javnosti, smo se v tokratni modni zgodbi posvetili njihovi strasti, ki jih spremlja v ozadju njihovega dela in za katero marsikdaj sploh ne vemo, da obstaja.

Očarljivo in prisrčno jih spremlja iz dneva v dan, nekatere celo na modnih dogodkih in pri reševalnih akcijah ter tako pomeni kanal vsakodnevnega odmerka energije in seveda zvestega prijatelja. V tokratni modni zgodbi smo vloge obrnili in se posvetili njihovim prijateljem. Soj luči smo usmerili v pasje ljubljenčke znanih Slovencev ter jih osvetlili z modne perspektive.

Maja Ferme, modna oblikovalka, s kužkoma Om in Shanti

"Starejši Om ima štiri leta in prihaja iz najboljše srbske psarne Microschihuas, je slovenski šampion, njegovo rodovniško ime pa je Microschihuas Secret Love. Mlajši Shanti je star leto dni in prihaja iz odlične slovenske psarne Sassy Chi's. Pravkar je postal slovenski mladinski prvak. Njegovo rodovniško ime pa je Sassy Musketier Portos."

Dada Jerovšek, lastnica znamke Kaval Group, s kužkom Bradom

"Prišli smo v prelep Bohinj, se srečali z mojo ljubo prijateljico Darjo Vidic, ki je lastnica prelepega Jerryja, samojeda, in ta nam povedala, da po naključju čaka še en mladiček. Čeprav je imel že skoraj štiri mesece, smo se v družini spontano odločili, da kuža, če takole čaka, gotovo čaka nas. In smo se naslednji dan odpravili v Bratislavo, kjer je bil njegov dom. Ob prihodu me je mali polarni medvedek od navdušenja podrl na tla in tako se je zgodila ljubezen na prvi pogled. Iz slovaškega Falota smo ga na poti domov kljub jezikavi in godrnjajoči Angelini prekrstili v Brada."

Dada Jerovšek, lastnica znamke Kaval Group, s psičko Angelino

"Poimenovali smo jo Angelina. Ko je prišla k hiši, je imela 700 gramov. Skozi stoletja so to pasmo, ki je bila včasih precej večja vlečna pasma, vzredili do majhne velikosti in psički so bili zaradi svojega ljubkega značaja primerni za princeske, kraljične in grofe za razvajanje. In tak je tudi opis njenih delovnih nalog: crkljanje. Ves dan in še malo za povrhu."

Erik Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, modna oblikovalca s psičko Olgo

"Olga, pasme borzoj (ruski hrt), je naša hišna vila. Olgoslava, Puhomira, Dragica-Božica ... Globoka pasja duša, ki zaljubljeno in skoraj nenavadno zre ljudem naravnost v oči. Fina gospa. Umirjena, pa kljub temu zna pokazati, da zmore kot veter steči skozi zrak. Jeseni bo dopolnila deset let, in čeprav smo se našli le pred štirimi pomladmi, se zdi, kot bi bila že od nekdaj z nami."

Rada imava umirjene, vendar karakterne pasje duše. Prevelik odmerek skakanja in bevskanja ni za naju. Nenehen boj z disciplino tudi ne. Zato hrti. Priznava, embalaža zagotovo več kot prepriča, a je ključna vsebina, značaj. 'Mačkopes'. Vsebina je vsak dan deležna krepke doze pozornosti in ljubezni, embalaža pa je vsake toliko nagrajena z novim funkcionalnim okrasjem v obliki skrbno izdelanih ovratnic za hrte. To pa je privedlo do enega od prihodnjih načrtov, in sicer izdelave kolekcije ovratnic za hrte z avtorsko zasnovanimi vzorci."

Manja Plešnar, novinarka s psičko Dallas

"Dallas, kitajski goli pes, mi je popolnoma spremenila življenje – na lepše. Šele ko dobiš psa, razumeš, kakšna ljubezen je to in kako močno to bitje vpliva na tvoje življenje. Zdaj sem boljše volje, imam več energije, bitje, ki me ima brezpogojno rado in obratno ... Nasvet? Kupite si psa, preprosto! Pred kratkim je skotila mladičke, kar je nekaj najlepšega tako za psa kot lastnika. Vsem priporočam, da svojim psičkam privoščijo vsaj eno leglo, ker postanejo še bolj veseli psi."

Ilona Penzeš, urednica revij Nova, Lea in Story pri založniški hiši Adria Media, s psičko Bam Bam, ki se uči za reševalko

"Bam Bam je bila psička meseca februarja v zavetišču Horjul in še isti dan, ko sem jo zagledala, sem jo šla iskat. Ker sem kinologinja in se ukvarjam z vzgojo in šolanjem psov, me je zanimalo, katere pasme se prepletajo v njej, in genski test je pokazal zlati prinašalec, rdeče beli irski seter in kokeršpanjel, mešanica med ptičarjem in prinašalcem, odlična za delo.

Hitro sem jo zaposlila, že ko je bila mladiček, sva se pridružili enoti reševalnih psov v našem društvu ŠKD Krim, kjer v iskanju zelo uživa, obenem tudi opravili izpit iz poslušnosti BBH. Ker delo vodnika reševalnega psa zahteva veliko znanja, sem tudi sama letos spomladi opravila izpite za vodnika reševalnega psa.

In kaj ima navihana Bam Bam najraje? Rada ima otroke, zato skupaj hodiva tudi po šolah in vrtcih, kjer predstavljamo delo reševalcev in učimo otroke pravilnega pristopa do psov, najraje je solato, obožuje dolge sprehode, še zlasti po gozdu, kjer ves čas raziskuje, med drugim pa je tudi prvi pes v Sloveniji, ki ima svoj profil na Twitterju: Bam Bam Happy Dog."

Napisala Špela Jambrek
Kreativni vodja projekta Špela Jambrek
Fotografije Matjaž Očko
Stajling Petra Rozman
Zahvala Diners Golf & Country Klub Ljubljana, Smlednik 200, 1216 Smlednik