Pečo je priznal: Roxy mu je spremenila življenje

“Upam, da je ne bomo preveč scrkljali” (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
14. 10. 2014

"Ker sem že prej imel nemškega bokserja pa še žena dalmatinca, vem, da je življenje z lepo vzgojenim psom bistveno lažje," nam je zaupal priljubljeni voditelj na Golica TV in dolga leta radijski glas Robert Pečnik - Pečo.

Kdor je pasjeljubec, zagotovo pozna in spremlja oddajo Štiri tačke, kjer družina Bešter pripravlja zanimive in vedno aktualne prispevke iz sveta kosmatincev. V aktualni oddaji jih je tako v svoj živalski svet sprejel vedno nasmejani Pečo, ki je priznal, da mu je psička Roxy spremenila življenje. Takoj, ko so jo pripeljali v svoj dom, je postala ljubljenka družine.

Roxy

"Naša najstnica Maša, ki je uradni lastnik, se nonstop topi že ob pogledu nanjo, najmlajši član družine Jakob bi kar spal z njo in se dobesedno težko odlepi od nje, žena Alja se z njo pogovarja kot z drugimi člani družine, sam pa uživam, ker me je prisilila, da spet hodim na dolge sprehode, kjer si zbistrim misli. In še bi lahko našteval. Skratka, je naš sonček, s katerim imamo neizmerno veselje. Upam le, da je ne bomo v silnem navdušenju nad njo preveč scrkljali," v smehu pripoveduje o Roxy in nadaljuje:

"Če se pošalim, je Roxy izboljšana inačica angleškega buldoga. Švicarska vzrediteljica angleških buldogov Imelda Angehrn je prišla do spoznanja, da je ta pasma izgubila precej tistega, kar je nekdaj imela. Želela je vrniti angleškemu buldogu okretnost, aktivnost in ne nazad­nje tudi zdravje. Zato je angleške buldoge križala s staroangleškimi buldogi, pasmo, ki je v ZDA nastala s križanjem angleškega buldoga, pitbula, ameriškega buldoga in bulmastifa s podobnim ciljem. Prvo leglo je tako nastalo leta 2001, leta 2004 pa je uradno nastala pasma pod imenom kontinentalni buldog, ki je uradno priznana od kinoloških zvez Švice, Nemčije, Francije in Avstrije. Od 2011 je v postopku tudi prošnja za priznanje pri mednarodni kinološki zvezi."

Svetoval mu jo je kinolog

Za pasmo mu je pred leti povedal kinolog, gospod Vidic. Zaupal mu je, da je včasih imel nemškega bokserja in da so mu všeč angleški buldogi, a so za njegov stil življenja premalo aktivni. Omenil mu je to razmeroma novo pasmo, ki se mu je zdela idealna zanj.

Roxy

"Ko smo se preselili v hišo in je napočil čas za novega hišnega ljubljenčka, sem se spomnil njegovega priporočila in ni bilo težko izbrati. Kot sem že omenil, je razlika predvsem v aktivnosti. Kontinentalni buldog je nekoliko višje rasti kot angleški, trup je nekoliko bolj slok, glava nekoliko manjša. Zelo aktiven kuža, ki rad teče, visoko skače, dobrodušen, ljubitelj otrok, obenem pa samozavesten, a ne agresiven."

In prišla je šola

Pečo je spoznal tudi odlično strokovnjakinjo Alenko Spazzapan iz City doga in z Roxy pri njej obiskoval ure pasje male šole. "Zdaj v jeseni pa se lotiva še osnovne šole. Alenka zagovarja, da je šolanje za lastnike, in ne pse, tako da je to torej bolj šola zame, kot za Roxy. S psom je tako kot z otrokom, dosled­nost je veliko vredna. Žal pa ob veliki ljubezni na to tako starši kot lastniki psov pogosto pozabimo."

Roxy

Eden od razlogov, da se ni ponovno odločil za nemškega bokserja, je ravno velikost. Ker so štiričlanska družina, bi si v avtu težko privoščili še velikega psa. Njihova želja pa je bila, da je Roxy ves čas z njimi, tudi na dopustu. Tako je letos prvič spoznavala lepote jadranske obale in bila kar navdušena. "Če nas bo pot zanesla kam dlje, recimo čez veliko lužo, pa bi jo v varstvo dal prav k Alenki Spazzapan, saj je Roxy nad svojo učiteljico navdušena, poleg tega pa ima zelo rada tudi družbo Alenkinih psov."