Sanja Grohar: Phoenix se rad kopa v bazenu

Sanja Grohar (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Lea
4. 8. 2012

"Ko sem še živela v Španiji in je bil Phoenix z menoj, sva se poleti skupaj hladila v bazenu, saj sem ga imela doma. Zdaj pa ga, ko odhajam na poletne dopuste, raje pustim doma v oskrbi," nam je zaupala pevka Sanja Grohar.

Sanja obožuje poletje in če ima le čas, ga izkoristi za skok na morje. A ker ima psa, najprej poskrbi zanj, da je v primerni oskrbi. Najpomembnejše ji je, da se kuža v njeni odsotnosti počuti dobro, da to zanj ne predstavlja prevelikega stresa in da je v varnih rokah, zato ga zaupa le svoji družini. "Letos sem bila s fantom v Medulinu, na jadrnici, kamor greva spet avgusta. Moj Phoenix pa bo v varstvu moje mlajše sestre Tijane, ki ga čuva skupaj s svojim kužkom shihtzujem Nikijem. Phoenixa ne vozim rada po vročini, mislim, da je to za psa mučno. Težje ga tudi vzamem na plažo, saj psi niso povsod zaželeni pa še zelo mu je vroče."

Če ga je že kdaj vzela s seboj na morje, pa je poskrbela, da se je kuža čim bolje počutil. Na pot se je odpravila bolj proti jutru, ko je bilo še hladneje, s seboj pa je vzela vse njegove najljubše stvari. Vedno je tudi poskrbela, da sta bila na plaži, kjer so bili psi dovoljeni in kjer je bila prijetna senca, da se je lahko ves čas hladil. "Ko sem ga vzela na plažo, sem poskrbela, da je imel svojo brisačko, kjer mu je bilo udobno, in da je imel vedno svežo vodo." S seboj je imela tudi njegovo najljubšo igračo, da sta se tudi malo poigrala. "Po tem, ko sva se namakala v morju, pa sem ga vedno peljala pod prho, saj je to nujno zaradi soli."

Raje se samo hladi

Phoenix ni pes, ki bi rad plaval, raje se namaka in ves čas opazuje Sanjo. "V vodo ga moram nesti kar sama. Najraje pa ima bazen, kamor gre na stopničko, kjer je delno v vodi, in ima nadzor nad vsem," v smehu pove njuno dogodivščino, ko je bil Phoenix še majhen. "Ko je bil Feni (Phoenix ljubkovalno, o. p.) še majhen in sem se kopala v bazenu, je tekel vse okoli bazena in lajal name, češ, zakaj sem jaz tam in on ne more do mene. Ko sem se mu približala, je takoj zbežal. Vendar se je hitro predal in začel z menoj uživati. Na koncu pa je z menoj užival na blazini. Pozneje je bilo smešno tudi to, da je vedno stal na eni stopnički v bazenu, kjer mu je voda segala do trebuščka. Enkrat je bil malo nepreviden in je zgrešil stopnico ter čofnil v vodo. Zunaj je bil v treh sekundah!"

Miška mu je najljubša

Poleti največ zapravi za njegove priboljške in igračke, pozimi pa jo navdušijo pasji plaščki, saj Phoenixa rado zebe. Običajno vse igračke zgrize, zlasti plišaste. A eno ima najraje, ki jo tudi zelo rad crklja. "Najraje ima miško iz pliša, ki jo naokoli nosi kot maček," se zasmeji. "Miška je v odličnem stanju, čudežno!"

Tudi njen fant Matej je zaljubljen v malega kosmatinca in ga zelo razvaja.

Po lepoto v pasji salon

Sanja in njena sestra Tijana redno skrbita za nego svojih ljubljencev. Redno ju češeta, poskrbita za krempeljčke, še raje pa ju zaupata Kaji Mihalinec, ki je lastnica salona Smrček v Črnučah.

"Kaja je moja zelo dobra prijateljica in že leta skrbi za Phoenixa in Nikija in sem izredno zadovoljna. K njej ga pripeljem vsakih nekaj mesecev in Phoenix od nje vedno odide prav važen s svojo novo pričesko. Kaja je tako potrpežljiva oseba, vidi se, da rada dela, kar dela, in ima ogromno znanja, zato sem mirna, ko se moj kuža striže tam. Pa še pasje oblekice ima v trgovini pred salonom, tako da je vse na enem mestu."

Priporočamo