Špela Jereb: Brez njega težko zaspi

Špela Jereb (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
19. 1. 2014

Špela Jereb, ki nam prek malih zaslonov razkriva, kakšno vreme nas čaka, je tudi ponosna lastnica prikupnega psička. Toto je mladiček čivave Ty, katere lastnica je manekenka Iris Mulej.

"Tota sem dobila za 24. rojstni dan. Prijatelji so mi na praznovanju podarili sliko v okvirju, na kateri je bil pasji mladiček. Najprej sem začudeno pogledala, ko pa sem dojela, kaj se dogaja, so mi po licih spolzele solze sreče. Psa sem si namreč vedno želela," navdušeno pove Špela.

Ker je bil Toto takrat še premajhen, da bi se ločil od mamice, je morala nanj počakati še kak mesec. "Nestrpno sem pričakovala klic lastnice in telefon mi je zazvonil prav na božični dan. Takoj sem ga odšla iskat, in to je bil najlepši božič v mojem življenju!" se spominja simpatična vremenarka, ki je za malo čivavico takoj našla pravo ime. "Pravijo, da je priporočljivo dati psu ime iz dveh zlogov. Tako sem malo poskušala in se igrala z zlogi. Prišla sem do Tota in ugotovila, da je to to!"

Špela Jereb

Toto je zelo prijazen kuža in obožuje otroke, je pravi dobrovoljček in ima ogromno energije. Na svojo lastnico in domače je izredno navezan, je pa tudi precej razvajen in rad se crklja, sicer pa je priden in razigran, veseli se sprehodov ter igre, najraje pa se 'čoha'. "Prav smejimo se mu, ker se vedno pride crkljat h komu, in v trenutku, ko ga nehaš božati, te s tačko popraska po roki in pokaže, da bi rad še," pove njegova lastnica.

Toto obvlada številne pasje trike, je pasje brikete, vendar ima raje priboljške, najbolj pa mu diši človeška hrana, ki mu je raje ne dajejo, saj imajo čivave občutljiv želodček. Mali navihanec se v nasprotju z drugimi štirinožci ne boji brnečih strojev. Ko se Špela fenira, se ji Toto zelo rad pridruži, pri skrbi zanj pa ji zaradi napornega delovnika na pomoč priskoči vsa družina. "Vsi smo zelo navezani nanj, tako da se radi ukvarjamo z njim. So pa vloge kar porazdeljene: oči ga rad pelje na sprehod, brat Miha se igra z njim, mami pa ga rada crklja in hrani. Tipično družinsko!"

Igrače pozna po imenu

Zelo rad ima igro, ki je po navadi hitra in intenzivna, dirja po vsem stanovanju, ko pa se utrudi, samo pade dol. Ima ogromno igrač, ki so pospravljene v škatli in vedno si sam izbere, s katero se bo igral. Nekatere igrače pozna tudi po imenu in zna prinesti tisto, ki mu jo človek naroči. Seveda so tudi stvari, ki Totu niso najbolj všeč.

Na daleč bi se najraje izognil veterinarski kliniki in oblačilom za pse. Do drugih kosmatincev je navadno prijazen, včasih pa kakšnega tudi nahruli, čeprav pri izbiranju pasjih prijateljev nihče ne pozna njegovih meril. Ponoči je na toplem ... in v dobri družbi. "Spi kar pri meni, pod odejo. Prav navadila sva se že drug na drugega. Če zdaj spim kje drugje, kar težko zaspim brez njega."

Špela Jereb

Špela je svojega ljubljenčka vzgajala kot pravega psa, ki zanjo nikakor ni le modni dodatek. Že zgodaj ga je vpisala v pasjo šolo. "Bilo je precej komično: naš poligon za vajo je bil blatni travnik. Takrat sem v šolo prišla v gumijastih škornjih, ki so bili ravno roza barve, pripeljala pa sem čivavo. Preostali člani so bili večinoma moški z nemškimi ovčarji, buldogi, skratka samimi ogromnimi psi. Kar malo so se nasmihali, ko sva se s Totom prikazala, verjamem, da je bilo videti precej smešno," se namuzne.

Toda smeh je kmalu potihnil, ko so udeleženci pasje šole videli, da je Toto v skupini najbolj poslušen in najbolj ubogljiv. Le on je lahko na koncu opravljal izpit, saj je v skupini najbolj napredoval.

Priporočamo