Stančka Šukalo: Končno v pasjem primežu

Vir: Lea
28. 12. 2011

Televizijski voditeljici Stančki Šukalo se je po dolgih letih le uresničila želja po štirinožnem kosmatincu. V svoj novi dom je pripeljala Tabita, rodezijskega grebenarja, ki je že osvojil njeno srce.

"Veliko let sem razmišljala o psu in si ga želela, a situacija nikoli ni bila primerna. Zdaj, ko so se določene stvari uredile, sem si lažje organizirala življenje, v katerem sem našla tudi čas za psa,’" pove lepotica.

"Z rodezijcem sem se srečala pred leti, ko si ga je kupila prijateljica Maša Merc. Že ona mi je veliko povedala o tej pasmi, a najbolj me je navdušilo, da so to psi s karakterjem. Želela sem velikega psa, ki ne pušča dlake in ne laja."

Leni, a polni energije

Rodezijske grebenarje so vzgojili v Južnoafriški republiki za lov na leve. Izoblikovali so trden karakter, ki se kaže v krdelu.

"Po naravi so ti psi zelo leni. Najraje ležijo ure in ure in se ne pustijo motiti. A ko pride njegov trenutek za gibanje, se mu moraš prepustiti in mu nameniti vso pozornost," prizna Stančka.

"Zdaj uživam v skupnih sprehodih, ki jih nikoli pred tem nisem imela."

Stančka je Tabita kupila pri istem lastniku kot Maša. "Z Marjanom, ki ima to pasmo na Jesenicah, sem stopila v kontakt, še preden je njegova psica imela leglo. Dogovorila sem se, da si želim psa takoj, ko bo mogoče. Konec avgusta je Tabit tako prišel k meni."

Grebenarji imajo močen karakter, kar je Stančka hitro ugotovila. "Ne smeš ga vzgajati s pri­silo in grobostjo. S potrpežljivostjo in vztrajnostjo pa sva se naučila že veliko trikov," še doda Stančka.

Ne laja

Tabit je trenutno nekajmesečni pasji najstnik, ki spremlja vse, kar se okoli njega dogaja.

"Pri srečanju z drugimi psi ne reagira, ampak si jih ogleduje od daleč. Seveda bi se najraje pognal za njimi, a mu zaradi njegove okornosti tega še ne dovolim. Za zdaj je še precej neroden in temu primerno se tudi obnaša. (smeh) Na začetku smo imeli nekaj težav z njegovo kožo, saj je dobil neke izpuščaje. Dolgo časa nismo vedeli, kaj je narobe. Nato smo ugotovili, da sta bili krivi prehrana in alergija na govedino. To smo zdaj rešili s hrano Hill’s. Tabit ima tako predpisano dieto in dobiva zdaj le jagnjetino in riž," še doda Stančka.

Priporočamo