Žiga iz Gostilne je ljubitelj kač!

Vir: Lea
7. 12. 2013

Odlični kuhar Žiga Šinkovec, ki se je dokazoval v šovu Gostilna išče šefa, ima doma nenavadna hišna ljubljenčka, dve kači, ki pa sta mu nekoč že ušli.

V hiši s prostornim vrtom v naselju Polje pri Ljubljani stanuje kuhar Žiga, ki pa si je omislil precej neobičajna hišna ljubljenčka. Pred osmimi leti, ko se je odločal, katero domačo žival bi še imel, sta se z nekaj let mlajšo sestro odločila za dve kači:

"S sestro sva si želela, da bi imela nekaj, česar nimajo vsi, izbrala sva kače, saj je to žival, ki nima dlake, ne laja, ne mijavka, ne rabi sprehodov in je čisto udomačena in vajena človeških rok. Poimenovala sva ju wenom (samica) in dindon (samec). Najini domači niso imeli nič proti, da si nabaviva kači, mogoče le kakšna soseda ali sosed."

Kači ima Žiga v bivalnem prostoru, kjer imata sodobno opremljen terarij, ogrevan, svetel, posut z lubjem, kamenjem in skrivališčem. Sta sicer zelo občutljivi živali in potrebujeta tudi posebno pozornost:

"Za kače skrbim kar veliko, saj so zelo občutljive živali, potrebujejo redno menjavo vode, stelje, urejanje okolice in vlaženje." Žiga pa skrbi tudi za njun jedilnik:

"Jesta mrtve miške in ne živih, saj je miška tudi žival in se včasih brani z ugrizom, tega pa seveda ne želim svojim kačam. Sicer pa miške dobim prav v ta namen, kupujem jih pri vzreditelju, ki jih goji prav za to in jih tudi hrani z ustrezno hrano, vitamini in minerali."

Živijo 30 let

Žigova ljubljenčka sta sicer ameriška goža, in to vrsto kač najdemo tudi pri nas v naravi, v toplejšem predelu naše države. Za gože velja, da so plahe živali, dobri lovci, barviti, pametni in zelo zelo iznajdljivi, živijo pa tudi po 30 let. "Nista nevarni, saj nista strupeni in svoj plen zadavita in pojesta," še doda Žiga in nadaljuje:

"Na začetku sta mi že tudi ušli. Kači sta namreč nočni živali in sta kar aktivni ponoči. Dokler ju še nisem spoznal, sta mi kar ušli. Ko sta bili še zelo majhni, kot dva črva, sem ju iskal in iskal po celi sobi. Našel sem ju na računalniški mizi pod tipkovnico zviti druga na drugi. Je pa kača zelo miroljubna žival in je primerna za vsakogar, zelo rada se crklja in leze po rokah, tudi zaspi, umiri se pri tebi in s tem veš, da te ima rada. Vsako bitje ima čustva, ki jih izraža na svoj način."

Žiga pa ima doma še dve črni mački, ki očitno tudi obožujeta njegovi kači: "Vedno se pošalim, ko ju opazujeta pred terarijem, da imata tudi mačkona svoj TV – Snake 3D Channel. Zelo radi ju opazujeta in verjamem, da bi se katera iz radovednosti rada tudi malo poigrala."

Priporočamo