Ljubo in Nadja Petrovič: "Vsakič, ko se vidiva, se poljubiva"

11. 7. 2015

Čeprav ju nikdar ne bi spoznala in tudi, če jima nikdar ne bi pogledala v oči, bi s popolno samozavestjo lahko govorila in pisala o ljubezni med Ljubom in Nadjo Petrovič. Prav letos sta komentatorja oddaje Bognedaj, da bi crknu televizor namreč praznovala 40. obletnico poroke, na katero se je v času vrnil tudi Story, ko je z njima nostalgično pobrskal po poročnem albumu ...

Ljubo in Nadja sestavljata enega izmed tistih iskrenih parov, ki ne skrivajo, da se je za uspešno ljubezen treba tudi pošteno spreti.

"Če pomislim, sva pravzaprav šla vsak drugi teden narazen. Med nama se je toliko dogajalo, vendar sva se tako ljubila ..." je pripoved začel Ljubo, ki je v času, ko je prvič zagledal Nadjo, imel 19 let. "S prijateljico sta na servis, kjer sem delal, prinesli loščilec. Takrat sem po naključju nadomeščal kolega v sprejemnici. Ker sta prišli dve luštni dekleti, sem ju seveda moral oblajati," se dogodka spominja Ljubo, ki je že takoj po srečanju vedel, da si Nadjo želi bolje spoznati.

"Pustili sta mi telefonsko številko, na katero sem tudi poklical, a se mi je javila starejša gospa. Prosil sem jo, naj mi da Nadjo, ona pa je samo obmolknila in rekla, da je Marinina mama. Spomnim se, da sem jo z začudenjem vprašal, ali ne pozna svojih hčera, ter da bi rad govoril z Marinino sestro Nadjo," v smehu pripoveduje Ljubo in pojasnjuje, da sta se s kolegico zlagali, da sta sestri, saj pri Nadji niso imeli telefona. Kljub nesrečnemu pripetljaju pa je takrat 15-letno Nadjo naposled le osvojil, ko sta s kolegico prišli po popravljen loščilec.

"Po tem sem ji nenehno težil. Hodila sva na kave, na zmenke ... Sestajala sva se pod uro na postaji. Bilo je kot v filmih. Še vedno se spomnim, da si nosila sivo jakno. Joj, kako si bila lepa," se dogodkov izpred 44 let s posebnim čutom spominja Ljubo. In kot vsaka ljubezen tistega časa se je tudi ta za hip obregnila ob vojsko.

"Vsak dan sva si pisala, toliko sva si imela povedati. Še danes jih imam nekaj," je po škatli s spomini pobrskal zgovorni Ljubljančan in dodal, da sta se po štirih letih zveze in prvorojenki na poti odločila za poroko. "Nihče ni mogel verjeti, kako dobro se razumem s taščo. Vedno sem govoril, da ženo zamenjam, tašče pa ne," z nasmehom na obrazu pojasni Ljubo in doda, da sta se drug nad drugim navdušila že ob prvem snidenju, kar pa ni veljalo za Nadjinega očeta.

"Bila je dobra mačka. No, saj je še, ampak takrat je imela kup osvajalcev," Ljubo nadaljuje svojo ljubezensko pripoved, Nadja pa mu s podobnim komentarjem ne ostaja dolžna.

"Nama so vedno rekli, kajne, hudiček, da ne bova dolgo skupaj. Zdaj pa so vsi že ločeni," še pripomni v smehu in prizna, da je kljub številnim prepirom najlepše takrat, ko se sporazumeta. "Najdlje sva bila narazen mogoče en teden. Oba sva bila močno ljubosumna, in to naju je najbolj razžiralo. Zdaj poslušava drug drugega, prej sva samo govorila, a se nisva slišala, največ pa sva se pogovarjala takrat, ko sva se prepirala. Kljub temu pa sva se vedno iskala in našla. Spomnim se, ko sva bila enkrat narazen, ne vem, koliko časa natančno, ampak vem, da sem jo po nekaj dneh srečal na džezovskem festivalu. Zemlja se mi je odprla, kot da bi se mi sonce sredi noči prikazalo. Objela sva se, zajokala in si obljubila, da nikoli več," zaključi danes oče dveh otrok in dedek petih vnukov, ki v nasprotju z današnjimi modernimi pari ne pomni, da bi toliko pozornosti namenila poročnim in predporočnim pripravam.

"Midva sva se poročila, ker je bila Nadja noseča. V prvi diskoteki v Ljubljani sva skupaj naredila fantovščino in dekliščino. Vem, da sva se že takrat sprla," v smehu znova pove Ljubo. A kot je videti, so drobni spori in občasno ljubosumje dober recept za zdrav zakon, saj ni ravno veliko takšnih, ki si po več kot štirih desetletjih še vedno ob vsakem snidenju in slovesu podarijo poljub. Kot pravita, je smaragdna poroka komaj začetek ...

Napisala Kaja Milanič, fotografije Goran Antley

Priporočamo