Lojze Slak: Izgubili smo legendo

Vir: Lea
6. 10. 2011

Lojze Slak je bil umetnik v pravem pomenu besede. Vse do konca svojih dni nas je razveseljeval z venci narodno-zabavne glasbe, s katero se je zapisal v zgodovino slovenske glasbe.

Lojze je že nekaj časa skrival svojo bolezen, ki ga je od družine in prijateljev vzela v 80. letu starosti. Kostni rak, s katerim se je legenda slovenske glasbe borila že nekaj časa, je bil premočen, da bi ga lahko premagal. Nanj bodo ostali večni spomini v glasbi, ki ga je v vseh teh letih pripeljala do posebnega mesta v narodno-zabavni glasbi.

Navdušen motorist

Že v rani mladosti je Lojzeta navdušila diatonična harmonika in kot šolar je ob njeni spremljavi prepeval ljudske pesmi. Od takrat sta bila nerazdružljiva in njegovi prijatelji iz ansambla so se velikokrat pošalili, da brez nje ne bi bilo nobenega njihovega nastopa. Njegova druga strast pa so bili motorji. Nekoč je bil navdušen motorist, a je tudi to strast z leti zamenjal z avtomobili. Kljub vsemu pa se je vedno znova rad vračal v Mirno Peč, kjer je s fanti prepeval na zboru motoristov. ‘’Vedno, kadar obiščem zbor motoristov v Mirni Peči, me prevzema nostalgija. Takrat si lahko dam duška in občudujem več tisoč motoristov, ki se tradicionalno udeležujejo tega srečanja,’’ je priznal Lojze v intervjuju, ki je bil objavljen prav v Lei.

Planinec in vinogradnik

Ob glasbi, ki ji je Lojze namenil vse svoje življenje, pa ni pozabil tudi nase. Svoj prosti čas je najraje izkoristi v planinah. ‘’Včasih sem imel veliko več časa, ki sem ga izkoristil za odpravo v hribe. Najbolj pa sem užival v zimskem času, ko sem s seboj odnesel še smučke,’’ je priznal Lojze. ‘’Žal pa mi je v zadnjem letu zagodla tudi hrbtenica in sem tudi to strast moral opustiti.’’ Z ženo sta tako raje uživala na morju, ki ga je Lojze izkoristil predvsem za oddih od napornega dela na glasbenih odrih, in v vinogradu. Njune priljubljene počitniške destinacije so se vile navzdol od slovenske obale do Istre in Dalmacije.

Ljubezen do cvička

Lojzetova druga ljubezen je bila skrita v vinski trti, katere korenine rastejo na Trški gori in velja za krono dolenjske pokrajine. V bližini Novega mesta je rodovitna zemlja, na kateri je glasbenik gojil priljubljeno sorto cvička. Z njo je dobival tudi nagrade na novomeškem festivalu cvička. A zadnja leta ga prav ta tekmovanja niso več zanimala, saj se je sam izuril v prepoznavanju žlahtne kapljice.

‘’Res so mi dala smernice, kje je moje vino po kakovosti in okusu,’’ je povedal Lojze. ‘’A sčasoma sem že sam vedel, kje stoji moje vino.’’ Lojze pa je poleg vinograda skrbel tudi za nasade hrušk in jabolk. ‘’Sadje moja žena uporabi za kompote, marmelade in tudi kakšen dober jabolčni kis,’’ je še v našem intervjuju pred časom povedal Lojze. Glasbenika in navdušenega vinarja bodo generacije spremljale, dokler bo slovenski narod prepeval vesele narodno-zabavne pesmi.

Priporočamo