Lorella Flego in Mario Galunič: Že devetič skupaj na odru festivala MMS

Lorella Flego in Mario Galunič: Že devetič skupaj na odru festivala MMS (foto: Žiga Culiberg) Žiga Culiberg
Vir: Lady
7. 7. 2017

Že v soboto bo poletni Amfiteater portoroškega Avditorija gostil 37. festival Melodij morja in sonca. Za štiri nagrade strokovne žirije in veliko nagrado festivala se bo potegovalo 14 novih poletnih melodij, skozi večer pa nas bo popeljal neprekosljiv voditeljski tandem – Mario Galunič in Lorella Flego. Oba sta stara znanca festivala, saj bosta na odru skupaj že devetič in v tem času sta postala prav posebna prijatelja, kot sta nam zaupala.

Priljubljena in simpatična voditelja Mario Galunič in Lorella Flego se festivala Melodij morja in sonca (MMS) vsako leto izjemno veselita, tudi zato, ker sta takrat tri dni skupaj. Za Maria, ki sicer dneve preživlja v Ljubljani, saj na nacionalni televiziji opravlja delo odgovornega urednika razvedrilnega programa, je vsakoletna vrnitev v Portorož nekaj posebnega: "MMS je dogodek s posebnim mestom v mojem profesionalnem življenju, nekaj dni, ki jih preživim v Portorožu, je težko primerjati s čimerkoli. Posebna energija, sproščenost, družba ljudi, ki imajo radi slovensko zabavno glasbo, in odlična produkcijska ekipa. Zato se rad vračam." Lorella ga prijazno pogleda in pove, zakaj je njej vodenje festivala prav tako ljubo: "To je zelo poseben trenutek iz več razlogov: festival je na Obali, kjer sem doma; prireditev dobesedno odpre vrata poletni sezoni, ki jo obožujem; na odru bom s prijateljem in človekom, ki ga zelo spoštujem; je pa tudi izziv, saj gre za ogromen projekt in vesela sem, da sem lahko del ekipe."

Med njima je res posebna energija, in kdor spremlja festival, lahko potrdi, da sta izjemen voditeljski par. Mario temu pritrdi: "Festival sem vedno vodil samo z Lorello, od leta 1999, ko sva ga vodila prvič, bova letos skupaj že devetič. Že nekaj let namreč delim svoje leto na obdobje pred MMS in po njem. V Portorožu namreč šele dojamem, da se je poletje res začelo, vedno me pričakajo veseli ljudje, rad sem med glasbeniki, rad imam slovensko glasbo, še najraje pa imam Lorello, torej je razlogov za veselje vedno dovolj." Lorella mu ne ostane dolžna: "Zame je MMS čaroben predvsem zaradi občinstva. Saj vem, da se ponavlja, a občinstvo v Avditoriju je nekaj posebnega in edinstvenega, kot da bi bil zrak poln čarobnosti in hkrati naklonjenosti do samega festivala. Po drugi strani sem tukaj doma, zato je zame festival še toliko bolj dragocen. In zelo se veselim vodenja z Mariom, priznam, da z drugim voditeljem ne bi bilo isto."

Prvič sta se srečala v kavarni

Lorelli je vodenje festivala MMS z Mariom res posebno doživetje. "Mario je super družba in vedno pomislim, da mi je žal, ker ne delava več skupaj. Z njim je zabavno in hkrati resno, saj drži, da sva prijatelja, a to ne pomeni, da delava stvari z levo roko, pravzaprav nasprotno. Med nama je veliko spoštovanja in sva si po eni strani celo značajsko podobna, zato je na odru veliko lažje kot pa z nekom, ki je od tebe svetlobna leta daleč. Kemija pa je bila od samega začetka, ko sem ga prvič srečala v Kavarni Loggia v Kopru, v hipu mi je bil zelo všeč." Festival namreč poteka blizu Lorellinega domačega kraja, in zato je vodenje festivala v domačem okolju zanjo hkrati še bolj prijetno in tudi stresno, pove. "Prijetno in hkrati stresno je, saj vem, da se od voditeljev veliko pričakuje. Ko si doma, je tako, da je včasih še težje, ker ti pač ni vseeno, in velikokrat zagledam veliko znanih obrazov prijateljev in sorodnikov, ki me znajo tudi dobro kritizirati."

Kemija med njima

Vsak, ki ju vidi skupaj na odru ali pa zasebno, takoj opazi, da je med njima res neka posebna kemija. Poleg tega da sta oba profesionalca, pa gre zasluga tudi temu, da sta dobra prijatelja. Na odru se pač izvrstno ujameta. Zakaj je po njunem mnenju tako? Prvi odgovori Mario: "Običajno se morajo ljudje dobro razumeti tudi zasebno, če želijo biti dobri na odru. Ni sicer nujno, saj poznam primere, ko to ne drži, a za naju z Lorello velja, da sva dobra prijatelja že od samega začetka, in zato nama je delo na odru lažje, z manj stresa, skupaj preživiva veliko ur, ko vadiva, ko se pripravljava, pa tudi, ko se po festivalu zabavava. V vseh vlogah je Lorella odlična družba."

Tudi zato so priprave na festival zanju prijeten delovni proces. "Imava ustaljen način dela. Najprej napišem osnutek, Lorella ga dopolni, popravi, prilagodi, potem ga pogledam spet jaz, skrajšam, spremenim, spet Lorella. In tako se žogava s scenarijem, vse dokler ne pridem v Portorož, ko začneva skupaj vaditi. V Portorožu sem tri dni, kolikor je potrebno za vaje, generalko in prenos." Lorella doda: "Skupaj piševa, ja, on začne, jaz dopolnjujem, potem se dobiva in skupaj zaključiva. Sva res tandem, ki dobro deluje. Skladbe slišiva že prej, a jaz dobim favorita med vajami, ne prej, ker jih moram slišati v živo, sicer še ni pravega čara."

Lorella je sicer prava modna navdušenka in tudi vodi oddajo Bleščica, v kateri spremlja lepotne novosti, modo in trende in o vsem tem poroča. Si obleko za festival izbere sama ali se prepusti stilistki? "Sama izberem, a Vesna Mirtelj, stilistka festivala, je ves čas ob meni. Tokrat bom nosila čudovite kreacije Pronovias in prav ponosna sem, da gre že za kolekcijo 2018, ki sploh ni še v trgovinah. Obleke so čudovite ..." pove Lorella, ki je sicer vedno brezhibno urejena.

Po festivalu na dopust

V njunem dolgoletnem skupnem vodenju in oblikovanju priljubljenega poletnega festivala se je zgodilo tudi nekaj zapletov. Hudo sicer ni bilo, a se ob spominu na to oba namuzneta. "Na žalost vam ne morem ustreči s kakšno spektakularno zgodbo. Hujših zapletov ni bilo, le enkrat je zmanjkalo elektrike sredi prenosa. Tega se spomnim, na to nisem bil pripravljen, a smo očitno nekako zvozili, najbrž počakali na luč in nadaljevali."Lorella se ob spominu na vsa leta in zabavne pripetljaje zamisli in v smehu doda. "Zapleti so, a bolj tehnični ... kakšen mikrofon, ki nagaja, plazma, ki je predaleč in ne vidiš številk, prideš na oder z napačnim tekstom in potem samo upaš, da ima on tvojega ... pa kakšna strgana vlečka vmes in komentar, ki gre v eter zato, ker niso pravočasno ugasnili mikrofona. Tega je kar veliko ..." Ker festival Melodij morja in sonca nekako pomeni tudi uraden začetek poletja, si bosta oba, Mario in Lorella po koncu festivala privoščila dopust. Mario je znan ljubitelj eksotičnih krajev, kjer rad preživlja zaslužene počitnice, in tudi letos bo tako. "Res je, po festivalu odhajam na dopust v daljne kraje, a bom vendarle poleti večino časa blizu doma." Lorella pa že ima izbrano destinacijo: "Dopust je nujno potreben; navijam za ZDA, kot vsako leto."

Eva Jandl