Lucija Ćirović: Omejitev pri humorju ne sme biti

Lucija Ćirović: Omejitev pri humorju ne sme biti (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
17. 10. 2016

Igralka in komičarka Lucija Ćirović bo v Mariboru nastopila v okviru mednarodnega festivala stand up komedije, ki se bo odvijal v Planetu Tuš v Mariboru. 

Zgovorna sogovornica nam je zaupala, kako doživlja slovenski hit stand up in kateri so tisti projekti, ki ji trenutno vzamejo največ časa.

► Lucija, na mednarodnem festivalu, ki se bo odvijal od 21. do 22. oktobra v Mariboru, bo znova veliko smeha. Kaj pričakujete od dogodka in kakšni so spomini na pretekli festival?

Čeprav sem izredno pozabljive sorte, se preteklega Hit stand up festivala spomnim do potankosti: smeha, dobre atmosfere, zadovoljnih obrazov, celo svoje obleke! Če bom tokrat na kaj pozabila, vsekakor upam, da ne na obleko ...

► Sodelovalo bo kar osem odličnih komikov iz Slovenije, Hrvaške in Srbije. Kaj vam pomeni, da ste združeni s komiki iz različnih držav in da nekako vendar le veljate za najboljše komike, ki jih imamo?

Super se je družiti s čim več različnimi ljudmi, ker se med nami pretaka zanimiva kreativna energija in eden drugega oplojujemo. Ups, hotela sem reči oplajamo. Ja, oplajamo. OPLAJAMO.

► Program traja dva dni, si boste ogledali tudi nastope svojih kolegov?

Če mi bo le čas dopuščal. Vedno rada gledam kolege na delu. Pa ne (samo) zato, ker tako preverim konkurenco in vidim, kaj imajo novega, ampak ker se preprosto rada smejim dobrim šalam.

► Nastopili boste skupaj z Željkičem, Klemnom Bučanom, Aleksandrom Peršićem, Marino Orsag in Martino Ipša. Kaj menite, kako vas bo sprejela štajerska publika?

Gledali me bodo tako, kot da sem prišla iz vesolja, spraševali se bodo: "Kdo je to, še nikoli je nismo videli ... V katerem jeziku vendar govori?" Neeee, štajerska publika me bo sprejela tako kot vedno: prijazno, dobrovoljno, z glasnim krohotom in kakšnim aplavzom vmes.

► Kako spremljate stand up komiki nastope drugih? Ste si na neki način konkurenca?

Spremljam, če se le da. Seveda smo si konkurenca, ampak tista pozitivna. Slovenija je majhna in prej ali slej se zgodi, da nastopamo na istem prizorišču skupaj ali ločeno v daljših časovnih razmikih. In če bo neki komik (ali komičarka) naredil dober in zabaven nastop, bo naročnik kdaj drugič najel tudi mene. In obratno ... S kvalitetnimi nastopi dvigujemo zanimanje za stand up komedijo in na neki način delamo reklamo drug drugemu.

► Lucija znani ste po tem, da ste nenehno aktivni. S čim se trenutno največ ukvarjate?

Nova delovna sezona se je šele dobro začela, tako da določene zadeve še 'zaganjam'. Tako začenjam novo sezono na Gledališki šoli Kino gledališča Bežigrad, kjer poučujem otroke (še vedno imamo nekaj prostih mest, če koga zanima!), nastopam z otroškimi lutkovno-igranimi predstavami Gledališča iz desnega žepka, pišem nove šale za stand-up ... Najljubši del priprav pa imam trenutno predvsem s svojo novo monokomedijo, ki ima naslov S trebuhom za kruhom, kjer združujem vse, kar rada počnem: gledališče, stand-up komedijo, lutkarstvo in kot prva na našem območju tudi ventrilokvizem oziroma trebuhogovorstvo.

► Se vam kdaj zgodi, da vas na vašem nastopu kakšna stvar vrže iz tira?

Če me na nastopu kaj zmoti, poskušam to obrniti sebi v prid. Če me kaj popolnoma vrže iz tira, to navadno pomeni, da je problem v meni, da sem nerazpoložena, preobčutljiva ipd. (kar se kdaj pa kdaj zgodi).

► Kako je z neprimernim humorjem?

Kar se neprimernega humorja tiče, bi morali najprej razčistiti, kaj pomeni 'neokusno delanje norca' – meja, do kod bo šel komik s svojimi šalami, je njegova osebna, moralna. Če komu brutalnejši humor ne ustreza, ga pač naj ne gre gledat ali poslušat. Zato pa imamo različne vrste humorja, med katere spada tudi črni humor in roast (neke vrste duhovito žaljenje med nastopajočimi). Čedalje bolj verjamem, da omejitev pri humorju ne bi smelo biti. In če si dovolj nor in pogumen, jih tudi ni.

► Do katere mere svoje nastope prilagodite publiki? Ali se sploh prilagodite?

Brez prilagajanja ne gre. Se pa pogosto vnaprej odločim za vsak nastop posebej, o čem bom govorila. Seveda pa ni nujno, da se bom tega potem na nastopu tudi držala.

► Največ zanimanja verjetno pritegnejo družbenokritične teme, s katerimi komiki opozarjajo na probleme. Ali mislite, da se kdaj le izgovarjajo, da so te teme del predstave?

Ena od značilnosti stand-up komedije je iskrenost, da si, kar si. To pomeni, da če imaš za povedati kaj družbenokritičnega, boš to tudi povedal. Seveda to postane del predstave, a še vedno gre za osebni pogled, odnos, prepričanje. Pa še to: če smo čisto pošteni, največ zanimanja občinstva ne pritegne družbena kritičnost, ampak trači in seks.

► Za seboj imate ogromno nastopov. Še ločite nastope na dobre in slabe?

Še vedno. Slab nastop je pogosto dobra izkušnja.

► Ali v svojih stand up nastopih govorite o Slovencih ali se boste dotaknili tudi tem, vezanih na goste, ki prihajajo na mednarodni festival iz Hrvaške in Srbije?

O čem bom govorila, še ne vem, ker nimam pojma, kaj se mi bo 21. oktobra podilo po glavi. Bo pa smešno.

Tekst: Mihaela M. Kocbek