Lucija Ćirović: Uresničuje sanje

Vir: Lea
29. 2. 2012

Svoje in otroške, bi lahko rekli. Kdo od otrok namreč ne pozna pravljic izpod peres bratov Grimm? In koga od odraslih ob njihovem prebiranju ne ponese v otroška leta? Verjetno bi težko našli koga, ki se s temi pravljicami ni srečal vsaj nekajkrat v življenju. In mednje vsekakor spada tudi Lucija Ćirović.

Priljubljena in priznana igralka se namreč ni naključno podala v svet bajk na gledaliških deskah. Poleg Grimmovih dobro pozna tudi slovenske pripovedke in pravljice, zato ne čudi, da z njeno pomočjo zaživijo tudi na odrih. S potujočim gledališčem Gledališče iz desnega žepka, ki ga imata skupaj z Boštjanom Štormanom, so se zdaj lotili pravljice o gospe Pehtri. Gre za lutkovno priredbo, katere glavni lik ima svoje mesto tudi v številnih slovenskih ljudskih pripovedih. Pri nas je namreč bolj znana kot zeliščarica Pehta iz Vandotovega Kekca. Gospa, ki pozna dobro in slabo, pozna svet, katerega skrivnosti so večini ljudi neznane, pa v predstavi nastopa v vlogi izdelovalke vremena. V slovenski lutkovno-igrani predstavi, namenjeni predvsem otrokom, ob Luciji nastopa tudi Boštjan Štorman.

Posebej zanjo

Njuno gledališče letos obeležuje deset let delovanja. Prvo desetletnico bosta med drugim tako obeležila tudi s premiero te predstave, 1. marca v Domu kulture Kamnik. Predstave, ki jih uprizarjata, temeljijo na interakciji med mimično lutko, igralcem in gledalci, v njih pa se srečujemo s pravljičnimi liki, ki prvotno nagovarjajo otroke, zaradi svoje večplastnosti pa so zanimivi tudi odraslim. Gledališčnika sta doslej uspešno uprizorila že več iger, in sicer Čudovite prigode barona Münchhausna, Poklic coprnice Mice, Peter Strah in Motovilčica, katere bo jubilejno zaokrožila predstava izdelovalke snega iz pernice. Predstava je že brez jubileja gledališča za oba ustvarjalca velik izziv. Še prav posebej verjetno za Lucijo, ki se udejstvuje kot igralka, lutkarica, stand up komičarka, poučuje pa tudi na Dramski šoli Barice Blenkuš in je ena prvih trenerjev otrok-igralcev v Sloveniji. Predstava bo vsekakor zanimiva v več pogledih. Boštjan Štorman, ki nastopa ob Luciji, je namreč zanjo priredil tekst, postavil scenografijo, oblikoval in izdelal lutke, predstavo pa tudi režira.

Priporočamo