Lucija Potočnik: Misica v kuhinji

16. 10. 2016 | Vir: Lea
Deli
Lucija Potočnik: Misica v kuhinji (foto: MNG)
MNG

Lepa miss Universe Lucija Potočnik že nekaj časa dela in študira v Mariboru. Čeprav prihaja iz Mislinje, ne pogreša domače kuhinje. Uživa pa v pripravi gurmanskih jedi, za katere poskrbi kar sama.

Lucija se zaveda, kako pomembna je prehrana za dobro počutje in zdravje. Na njenem seznamu je dnevno pitje velike količine vode. Prav tako pa je zagovornica več manjših obrokov, ki si jih razporedi čez dan. Kadar ima več časa, pa si pripravi kakšen slasten obrok.

"V kuhanju uživam in rada eksperimentiram. Najraje pripravljam hrano po preprostih zdravih receptih, ki ne vzamejo preveč časa, so pa okusni. Veliko pozornost pa namenim končni dekoraciji na krožniku, saj jemo tudi z očmi," pojasni lepotica. Znanje o prehrani ji je predala kar njena mama. "In pa babica. Seveda so nas o prehrani poučevali že v vrtcu in osnovni šoli. Danes pa je veliko več poudarka na pravilnem prehranjevanju. Čeprav se mi zdi, da starši še vedno premalo pozornosti namenjajo temu področju in otroke preveč zasitijo s sladkimi stvarmi."

Sladice

Tudi Luciji je hrana v prvi vrsti življenjska potreba.

"Pri tem sta pomembna zmernost in upoštevanje pravil pri kakovosti zaužite hrane in tudi samem uživanju. Predvsem dajem poudarek zelenjavi. Najraje si pripravljam solate. Zanimivo je, da v solate rada vmešam tudi koščke hruške, pomaranče ali drugega sadja. Poleti pa obožujem morsko hrano. Najraje skuham nekaj čisto novega, saj uživam v eksperimentiranju in kombiniranju okusov. Večinoma rada pečem zdrave sladice. Moja najljubša začimba pri peki je cimet. Marsikdo pravi, da ga uporabljam preveč. Kombinacija okusov, ki mi dobro uspe, je sladko-kisla. V osnovi uporabljam kuharske knjige in recepte z interneta, a se prepuščam tudi lastnemu občutku in dodajanju sestavin. Včasih so recepti 'iz glave' najboljši. (smeh) V pomoč pa sta mi tudi okušanje in vonjanje," še doda. Ravno danes sem kot sladico po kosilo pripravila zdrave kekse, ki so brez moke in sladkorja. Keksi vsebujejo zmečkane banane, ovsene kosmiče, malo mleka, dateljne ter cimet. Vse skupaj zmešamo in damo na papir za peko ter v pečici pustimo, dokler rahlo ne porjavi. Poznam zelo dober recept za limonine bravnije s polnozrnato pirino moko."

Prehrana

Lucija si čez dan pripravi več manjših obrokov.

"Trudim se jesti petkrat na dan. Včasih zaradi prehitrega tempa to ni mogoče. Zaradi tega si vnaprej pripravim hrano, jo dam v posodice ter vzamem s sabo na pot. Že kakšno sadje ali zelenjava mi olajša dan. Pri zelenjavi seveda pazim na to, da je čim več z domačega vrta. Pri tisti iz nakupovalnih centrov nikoli ne veš, kakšna je kakovost. Dobro je spodbujati samooskrbo na lokalni ravni, kjer je pot hrane do naših krožnikov krajša in bolj sveža. Za takšno zelenjavo zagotovo veš, da ni obdelana s škodljivimi snovmi in da je sveža. Doma pridelujemo paradižnik, solato, kumare, buče, zelen fižol, rdečo peso, por, korenček, peteršilj, jagode. Imamo tudi manjši sadovnjak. To tradicijo bom nadaljevala in obdelovala tudi manjši vrt. Z vrta imam najraje zeleni fižol in jagode. Posaditi pa si želim še maline." Lucija za svoje boljše počutje poskrbi tudi s kakšnim prehranskim dopolnilom.

"Dopolnila potrebujejo športniki in ljudje, ki določene vrste hrane ne uživajo. Sama dvakrat na teden zaužijem kapsulo cinka, saj mi ta pomaga vzdrževati lepše nohte in lase," pojasni.