Luka Dončić: Se obeta nova košarkarska pravljica?

19. 7. 2018 | Vir: Lady
Deli
Luka Dončić: Se obeta nova košarkarska pravljica? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko je njegov oče Saša Dončić z Olimpijo navduševal ljubljansko občinstvo, je njegov sin Luka z velikimi očmi spremljal dogajanje na parketu in ga med odmori preizkusil tudi sam. Njegova velika ljubezen do športa ni ostala skrita niti trenerjem, ki so hitro prepoznali skriti talent.

Vrstnike je menda hitro prerasel, tako se je raje meril s starejšimi košarkarji. Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo košarkaški dragulj opazilo tudi katero izmed velikih moštev v košarkarskem vesolju, in ni bilo treba čakati dolgo. S 13 leti ga je pod svoje okrilje povabil kraljevi klub iz Madrida, kjer se je Lukov vzpon le še nadaljeval. Blestel je v mlajših kategorijah, z leti pa si pridobil tudi mesto v članski ekipi. Pomembno vlogo je odigral tudi v evropski misiji slovenske košarkarske reprezentance.

Bil je eden ključnih mož za zlato, ki se je lani septembra bleščalo v prestolnici. V minuli sezoni so se mu odprla tudi vrata do vodilne vloge v klubu, ki jo je z velikim veseljem sprejel. Po osvojeni lovoriki Evrolige, državnem prvenstvu, nazivu MVP rednega dela tekmovanja in zaključnega turnirja pa se njegova pot nadaljuje čez lužo. V Dallasu. Na ameriškem jugu se je fant že ugnezdil, prisostvoval prvim treningom, in če gre verjeti medijem, je ameriška javnost nad njim navdušena prav tako kot evropska. Na NBA-naboru ga je sicer izbrala Atlanta, vendar pa je bila po predhodno sklenjeni kupčiji njegova prihodnost jasna. Vabil ga je ameriški jug. Kot je pred kratkim priznal Luka, se veseli novih izzivov, ki jih v najmočnejši košarkarski ligi na svetu ne bo manjkalo. In prva naloga?

Luka Dončić: Se obeta nova košarkarska pravljica?

Luka se želi z Dallasom prebiti v končnico. Tam mu bo nasproti stal tudi slovenski košarkarski as Goran Dragić s svojim klubom Miami Heat. Pred kratkim smo ga obiskali na Rogli, kjer je gostil košarkarski kamp za otroke. Kot nam je zaupal, je Luki čestital takoj po naboru. "Vedel sem, da ima veliko obveznosti, zato sem mu pustil, da malo zadiha. Čez nekaj dni sva se 'slišala' po sporočilih. Luka je tudi posnel video za otroke na kampu, videla sva se tudi na tekmi. Mislim pa, da bo za pogovore še dovolj časa," nam je dejal Goran, ki bo poletne mesece izkoristil za druženje z najbližjimi, potem pa ga kaj kmalu čaka vrnitev na košarkarski parket.

Ko smo ga povprašali, ali je bil morda prav Luka deležen kakšnih njegovih nasvetov v času, ko sta si na evropskem prvenstvu delila sobo, nam je zaupal: "Kaj dosti nasvetov ne potrebuje. Že veliko ve. Je v dobri ekipi, v Dallasu pod taktirko Dirka Nowitzkega. Mislim, da je on še bolj primeren za nasvete kot jaz." Ni kaj, Gogi s skromnostjo vedno navduši. Kako pa se bo izkazal, ko bo na košarkarskem parketu nasproti stal Luka Dončić, se bomo lahko prepričali v prihajajoči sezoni. Mladi Ljubljančan si je sicer izbral dres s številko 77, dve pravljični številki, s katerima bi lahko na drugi strani Atlantika kaj kmalu spisal novo košarkarsko pravljico. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk