Ob začetku nove sezone priljubljene oddaje MasterChef Slovenija smo poklepetali z izkušenim kuharskim sodnikom Luko Jezerškom, čigar urnik je bil natrpan tudi pred začetkom.
Kot nam je zaupal, si je nekaj dni vseeno vzel za smučanje v družbi svojih najbližjih, priznal pa nam je tudi, da najbolj uživa v kulinaričnih stvaritvah naših južnih sosedov na prečudovitih Kornatih.
Story: Kako polnite baterije pred začetkom nove sezone MasterChefa?
Dobro vprašanje. (smeh) Ni kaj dosti časa, ker zelo hitro preidemo iz decembrske norišnice v novo sezono MasterChefa. Sva pa z ženo letos šla štiri dni smučat in je bilo super, ker je šel prvič z nama tudi sin Urh.
Story: Je vaš urnik pred začetkom nekoliko bolj sproščen ali lažje zadihate v času oddaje?
Mislim, da malo lažje zadiham, ko poženemo snemalno kolesje MC. Družina se navadi na urnik, v podjetju vsi vedo, da sem na snemanju. Je pa res, da vse neopravljeno počaka, kar pa rešujem sproti ali ko končamo snemanje.
Story: Je sicer tudi vaš prosti čas povezan s hrano in kulinaričnimi doživetji?
Ja, je! Ni pa to glavni fokus. Pomembno je, da me to ne obremenjuje. Med snemanjem smo s prijatelji šli za nekaj dni v Goriška brda. Po eni strani zelo kulinarično obarvano in strokovno, po drugi pa kakovostno preživljanje prostega časa v izjemni družbi.
Story: V katero restavracijo pa bi se zdaj prežarčili, če bi bilo to le mogoče?
Ne bi se prežarčil, ker bi za prevozno sredstvo izbral meni tako ljubo jadrnico. Odplul bi na otok Kornat, uvala Stiniva, kjer starejša gospod in gospa ustvarjata imenitno in res pristno zgodbo - avtentičnost, ki jo v tem ponorelem svetu tako zelo iščemo.
Story: Ali lahko zlezete iz svoje kože, tudi kadar ste na počitnicah ali na večerji s prijatelji?
To je vprašanje za ženo in prijatelje. Po mojem to ni problem, dokler poteka vse po načrtu. Je pa res, da hitro začnem opazovati način dela v restavraciji, celo bolj kot okuse!
Story: V čigavih jedeh pa najbolj uživata vaša otroka? Po njunem bolje kuha vaša žena ali vi?
Kuhanje doma je 70 : 30 v mojo korist. Moram priznati, da se ženin odstotek dviga. Otroci niso izbirčni in radi okušajo nove jedi, predvsem mlajša Sofija je takoj zraven, ko se kaj kuha.
Story: Kako pogosto se danes sami po kuharski nasvet zatečete k mami?
Se kar zgodi, predvsem za klasične postopke. Nazadnje me je zanimalo, kako naredi jušne zdrobove cmoke.
Story: Vam ustreza, da ste eden izmed tistih kuharjev, ki jim je uspelo kuharski poklic dvigniti na višjo raven, ga narediti bolj dinamičnega? Pri vas ne gre le za kuhalnico in štedilnik, temveč tudi delavnice, prireditve …
Vesel in ponosen sem, da sooblikujemo ta poklic. Z brati smo bili vzgajani v duhu, da je gostinstvo lep poklic, in v tem duhu delujemo naprej. Veseli me, da to lahko počnemo na res veliko področjih: kuharske delavnice na Akademiji Jezeršek, gostje na Dvoru in v restavraciji na blejskem gradu, številni dogodki v cateringu, Jezeršek doživetja (med drugim soustvarjamo izjemen dogodek European Food Summit) in seveda, da sem lahko del oddaje MasterChef že peto sezono.
Story: Česa se pred začetkom nove sezone MasterChefa najbolj veselite?
Da bo dobra sezona. Imamo res neverjetno zasedbo tekmovalcev z veliko znanja in željo po dokazovanju. Izzivi, skozi katere bodo morali, so neverjetno zabavni in kreativni.
Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Primož Predalič, Pop Tv, arhiv