Luka Jezeršek predstavil poseben dogodek - navidezno poroko!

Luka Jezeršek predstavil poseben dogodek - navidezno poroko! (foto: BOBO) BOBO
Vir: Lady
26. 4. 2017

Luko Jezerška poznamo kot sodnika iz šova MasterChef. Romantik po duši sicer ustvarja svojo kulinarično zgodbo na Dvoru Jezeršek, kjer so pred kratkim predstavili prav poseben dogodek: navidezno poroko.

Tam lahko pari preizkusijo, kaj jih čaka, ko bo šlo zares. "Priznam, ob tem dogodku so se mi orosile oči. Občutki so me popeljali nazaj, če se lahko malo poetično izrazim, v dan najlepših sanj. Spomniš se svoje poroke. Vsaj jaz sem se je. Pred tabo se odvrtijo najlepši in najbolj čustveni trenutki. Bilo je res lepo," nam je povedal Luka in nam zaupal lastno poročno zgodbo.

"Pred štirimi leti smo z brati ob pivu dobili idejo, da bi naredili nekaj inovativnega na temo porok. Variacijo poročnega sejma, kamor bi se ljudje prišli zabavat, nekaj dobrega pojest in pogledat, kako poteka prava ohcet. Naša kreativna ekipa je kmalu zatem staknila glave in nastal je koncept dogodka, ki smo ga poimenovali Navidezna poroka," pojasnjuje Luka.

Navidezna poroka je kombinacija resnične poroke, zabave in najbolj atraktivnih poročnih trendov. Bistvo Navidezne poroke (torej zaigrane) je, da pari, ki načrtujejo svojo poroko, iz prve roke spoznajo, kaj jih čaka na njihov poročni dan, in hkrati dobijo nove, sveže ideje za svojo resnično poroko.

Poročni obred je potekal na z baloni in lestenci okrašenem vrtu več kot 250 let stare domačije Dvor Jezeršek. Mize, okrašene z elegantno dekoracijo, s trendovskim zelenjem in minimalnim cvetjem svetlih odtenkov, vazice, stare knjige in stilsko aranžiran leseni obok so vabili nevesto in ženina pod svoje okrilje, kjer so ju pričakali matičar in svatje. Zvoki glasbe in nekaj dežnih kapelj so še dodatno poskrbeli za pristno poročno romantično vzdušje.

Tako sta se navidezno poročila Zala Vidic in Lev Arnejšek. Simpatični par je bil med številnimi prijavljenimi izbran prav zaradi svoje ljubezenske zgodbe, ki je prepričala organizatorja, Jezeršek gostinstvo, da sta pravi par, ki ga iščejo. In seveda tudi Luko, ki nam je prav zato zaupal svojo lastno zgodbo, svojo pa sta nam zaupala tudi Zala in Lev.

Zaroka v New Yorku, poroka pa zelo domiselna in nenavadna

Že zaroka je bila za Luko in Aleksandro nekaj posebnega. "Pravzaprav sploh ni tako daleč nazaj! Zaročila sva se v New Yorku leta 2012, ko sem šel kuhat za urednika New York Timesa na slovenski konzulat. Aleksandro sem zaprosil po odlični večerji pri Chefu Petru X Kellyju, velikem ljubitelju Slovenije."

Z Aleksandro sta se poročila na Dvoru Jezeršek, seveda, že oktobra istega leta, kot sta se zaročila. In ko se z Luko pogovarjaš o poroki, čeprav njegovi lastni, prej ali slej zaideš na področje kulinarike.

"Najina poroka je bila zelo klasična, kar se tiče menijev, hrane. Pri tovrstnih slavjih se držim vodila, da mora biti izbor hrane širok in klasičen, saj pride veliko ljudi, okusi pa so različni. Pri drugih stvareh je bil rdeča nit turizem, ki naju je povezal. In pa kulinarika – ker je to moje področje. Spoznala sva se namreč na turističnih sejmih. Tako sva imela namesto naprsnega cvetja za goste pripravljene kar priponke, podobno kot to dobiš na poslovnih sejmih. Vsak je imel izpisano svoje ime in 'funkcijo' v najinem življenju – podobno kot to zdaj naredimo na navidezni poroki. Najin slogan je bil IfeelAlaLuka, rožnat in zelen. Od prizorišča cerkvene poroke do Dvora, kjer je potekalo vse drugo, smo se skupaj s svati prepeljali z avtobusom LPP. Bilo je noro zabavno in predvsem sproščeno. Mojo kulinarično plat sva poudarila tudi tako, da sem ženi prinesel krompirjev šopek – tudi zato, ker ne mara krompirja," se smeje Luka.

"Namizno okrasje pa je bilo sestavljeno iz različne mini zelenjave. Res sva se trudila, da so bili detajli povezani z nama." Trema je seveda bila? "Absolutno, pri teh stvareh človeku delajo metuljčki. Saj nihče ne ve, v kaj se spušča ..." Vseeno pa Luka pravi, da so mu najbolj všeč sproščene in spontane poroke.

Na poroki ni manjkalo niti pohano

Na poroki vrhunskega kuharja, kar Luka nedvomno je, se je zagotovo jedlo dobro. "Jedli smo zelo klasično – to je posledica mojih izkušenj s porokami. Tako so bile na jedilniku jedi, kot so goveja juha, pražen krompir, pohanje ...," ob tem se Luka glasno zasmeje in nadaljuje: "Pa pečenka ... Kot zanimivost pa lahko povem, da smo dve leti za tem na bratovi poroki bratje tekmovali v pripravi glavne jedi, tako da so gostje odločali, kdo je pripravil najboljšo – še malo šova."

Vrhunec poroke je vedno torta. "Torta je bila pa res drugačna. Sestavljena je bila iz hlebcev sira v obliki torte. Z ženo sva zarezala in potem smo vsak sir postregli s svojim dodatkom. Priporočam!"

Po poroki, ki bo Luki in Aleksandru za vedno ostala v spominu, sta se odpravila na medene tedne. "Na poročno potovanje sva šla v Kalifornijo. 21 dni vožnje in uživanja v dobri hrani in vinih," povzame izkušnjo Luka in mi z nasmeškom zaupa še, kaj ga je na lanski navidezni poroki najbolj navdušilo: "Spomnim se lanske navidezne poroke. Kot najbolj zabavno se vedno izkaže, ko gostom navidezne poroke dodelimo funkcijo – nekdo je nevestin oče, drug prijatelj iz srednje šole, sestra, brat itd. Gostje se totalno vživijo v te vloge in zabava je zagotovljena."

Brez treme na poroko

Zanimalo me je, ali imata občutek, da sta poročena, čeprav sta se poročila le navidezno. "Najbolj iskren odgovor bo, da ne veva. Nisva še uradno poročena, zato ne poznava občutkov po pravi poroki. Za zdaj pa se nama zdi, da poročni obred zunanjim opazovalcem daje nekakšen vpogled v notranje stanje duha para, za katerega se nekateri odločijo, drugim pa ustreza, da sami pri sebi vedo, da je to to. Misliva, da bi imela midva enak občutek, tudi če se ne bi uradno poročila, je pa za naju poroka pozitiven in eden redkejših življenjskih dogodkov – zato meniva, da je treba take priložnosti izkoristiti in sorodnikom ter prijateljem omogočiti enodnevni skok iz vsakdana in jih malo 'pocrkljati' z zabavo."

Bo na pravi poroki zaradi te izkušnje kaj drugače – bo manj treme, manjše pričakovanje, zdaj, ko sta že izvedela, kako bo potekala poroka? "Vsak dogodek je edinstven in neponovljiv, tako da je prijetno vznemirjenje prisotno tako zdaj, ko sva pred pravo poroko, kot takrat, ko sva bila pred navidezno. Glavna razlika med obema dogodkoma bodo svati, lokacija in večina stvari bo ostala enakih kot na 'generalki'. Pri pričakovanjih pa ... Želiva le, da bi se svati zabavali in da bi dogodek vsem ostal v spominu kot nekaj sproščenega, veselega, povezovalnega in družabnega, kot je bilo v petek. Za tremo naju ne skrbi – glede na to, da je nisva imela na navidezni poroki, je ne pričakujeva niti septembra. Povesta še, da upata, da bo njuna prava poroka čim bolj podobna navidezni. "Nekatere stvari bova malo prilagodila zaradi spremembe svatov, ampak če bo prisotna taka energija, kot je bila v petek (o čemer pa ne dvomiva), bova dosegla namen."

Navidezno poročena Zala in Lev o svoji izkušnji

Zala Vidic in Lev Arnejšek sta bila izbrani par za navidezno poroko, ki se je zgodila na Dvoru Jezeršek. "O poroki sva začela razmišljati nekaj tednov po tem, ko sva se zaročila. Predvsem sta nama bila pomembna dobra hrana in lokacija, zato sva vedela, da je pravi kraj za naju Dvor Jezeršek. Vedela sva, da so lani organizirali Navidezno poroko, in ko so odprli prijave za letošnji dogodek, sva se brez obotavljanja hitro prijavila kot svata. Potem pa je Zala čez nekaj dni na Facebooku opazila, da iščejo par oziroma ženina in nevesto za njihovo poroko. Na začetku sva še malo razmišljala, ali naj se prijaviva ali ne, ker je bilo zanimanje parov ogromno, midva pa sva mislila, da nimava realnih možnosti, da naju izberejo. Po krajšem premisleku sva sklenila, da brez tveganja oz. v tem primeru brez prijave res ne bova izbrana in da je treba v življenju stopiti iz svoje cone udobja, če si nečesa zares želiš. Ne nazadnje – kolikokrat pa imamo priložnost, da se lahko isti osebi zaobljubimo do konca življenja kar dvakrat."

Zaljubljenca pravita, da prave treme nista imela: "Roko na srce, trema sploh ni bila prisotna. Še preden sva prišla na Dvor, sva približno vedela, kako bodo stvari potekale. Na dan navidezne poroke sva dobila dokončne informacije, videla sva prizorišče, imela sva tudi enkratno priložnost videti nastajanje končne podobe postavitve. Na Dvoru so nama bili ves čas na voljo za kakršnakoli vprašanja, čutila sva pozitivno energijo celotne ekipe, od organizatorjev, fotografov, vizažistke do drugih ponudnikov, tako da sva se lahko sproščeno in brez skrbi prepustila celotnemu toku dneva. Lahko bi rekla, da sva bila v veselem pričakovanju celotnega dneva, ki pa je na koncu še prehitro minil."

Prioriteta je – hrana

In čemu bosta posvetila največ pozornosti, da bo poroka popolna – jedilniku, torti, prostoru ...?

"Misliva, da je vsaka od navedenih stvari pomembna – mogoče lahko rečeva, da je bila nama prioriteta izbira jedilnika in hrane. Zala se je udeleževala kuharskih tečajev na Akademiji Jezeršek, vedela je, katere sestavine in kako jih uporabljajo pri kuhi in peki, kar je bil za naju zelo pomemben podatek. Druga pomembna izbira je bila lokacija, ker želiva na poročni dan večino časa preživeti s svati na enem mestu, ne pa v avtomobilu med vožnjo od enega kraja do drugega. Želela sva biti v okolju, kjer se počutiva domače in sproščeno. Odločitev je bila za naju precej preprosta – v Dvoru Jezeršek sva povprašala o prostih terminih ter se dogovorila za rezervacijo. Datum nama ni bil pomemben, prednost sva dala omenjenim stvarem. Na Dvoru so nama bili tudi v veliko pomoč s priporočili drugih sodelavcev za poroko; torte sva naročila pri Pcakes, šopek in namizno dekoracijo pa nama bodo izdelali v Sanjskem šopku. Glede na izkušnjo z navidezne poroke naju ne skrbi, da najina poroka ne bi bila ravno tako posebna in popolna, kot je bila ta prejšnji teden."

Ker lahko na navidezni poroki izveste tudi, kako bi svojo poroko lahko začinili, da bi bila malo drugačna, na primer, da svate in mladoporočenca obišče tudi čarovnik, me je zanimalo, kaj bo takega na njuni pravi poroki? "Bo marsikaj nenavadnega, ampak več kot to, da sva idejo dobila na navidezni poroki, ne moreva razkriti, ker želiva presenetiti najine svate," se smejita Zala in Lev.

Poroke sicer ne načrtujeta predolgo: "Misliva, da se lahko uvrstiva v skupino poznih načrtovalcev, sploh glede na to, kar sva o pripravah na poroko prebrala po forumih. Načrtovati sva začela v začetku marca, torej približno pol leta pred dogodkom, imela pa sva neverjetno srečo glede poročnih ponudnikov, saj so bili vsi, ki sva si jih želela, na najin datum še prosti. Zares se bova poročila konec septembra, točno na mestu navidezne poroke – na Dvoru Jezeršek.«

Eva Jandl

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri