Luka Mirjan Simšič in Benjamin Kračun: Naj poročni dan ostane v najlepšem spominu!

Luka Mirjan Simšič in Benjamin Kračun: Naj poročni dan ostane v najlepšem spominu! (foto: Mitja Resnik) Mitja Resnik
Vir: Story
3. 3. 2019

Luka Mirjan Simšič in Benjamin Kračun nista skupaj le zaradi medsebojne ljubezni, ampak se odlično dopolnjujeta tudi v poslovnem svetu. 

Glede na to, da sta poročna organizatorja, ju pari obožujejo, saj znata poskrbeti, da vsak poročni dan ostane za vedno zapisan v najlepšem spominu. Da pa se poročno slavje ne bi spremenilo v kaos zmešnjav, sta nam Luka in Ben zaupala kar nekaj skrivnosti, a tudi pasti tega pravljičnega dogodka. In kaj po navadi, ko ju pokličejo, največkrat vprašajo? “Upava, da sta še prosta?!”

Story: Ko takole obiščemo poročne sejme, je poročnih organizatorjev ogromno, prav tako opazimo na spletu, da prav vsak lahko svetuje in organizira poroke. Verjetno slednje meče slabo luč na vse, še posebej, ker vsak lahko dela vse.

Imamo res že kar nekaj poročnih organizatorjev - samooklicanih, šolanih s tečaji in nas z delovnimi izkušnjami in z življenjsko šolo. Množičnost zelo slabo vpliva na kakovost storitve. Velika ponudba povzroča zmedo in predvsem nelojalno konkurenco, kar se že čuti. Ni vse v tem, da je najceneje, in referenca ni, da si naredil sestrino poroko! Žal je to premalo za vrhunsko izvedeno storitev.Story: V čem se vidva razlikujeta od drugih? Kaj so vajini aduti?

Ne govoriva o razlikah, ampak o tem, po čem sva midva drugačna ter boljša. Pomembno je, da sva dva in delo lažje obvladujeva - ta prednost je pomembna predvsem na poročni dan in na dneve pred poroko. Drugo so izkušnje in čas, saj poroke organizirava že zelo dolgo, ne nazadnje sva bila med prvimi v Sloveniji. In ne nazadnje, vse počneva sama, od dekoracija do cvetja, najine poroke so personalizirane, vedno stremiva k temu, da so unikatne in narejene po naročilu. 

Story: Kaj sploh pomeni biti poročni organizator?

Hm, to je to, kar midva razlagava svojim parom - omejitve so velike, dela je ogromno, kje so meje, pa nihče natančno ne ve. Verjetno tam, kjer čutiš, da si naredil dovolj, da je par srečen in vesel, da te je najel kot poročnega organizatorja. Predvsem pa to, da ob tebi čutijo olajšanje in so prepričani o svojem dnevu in ti zaupajo. Takrat je najino delo narejeno.

Story: Kaj vse ni delo poročnega organizatorja?

Tukaj pa so razlike med nami. Nekateri bi naredili vse za srečo in to, da dogodek uspe. Spet drugi se ne premaknejo od tega, da so tam in samo nadzirajo, kako stvari potekajo. Pravzaprav pa si na koncu vse - terapevt, psiholog, psihiater, cvetličar, gostinec, skoraj ni omejitve. Če je par okej in smo povezani, ni nič težko in narediš vse, čeprav to ni tvoje delo.

Story: Omenila sta glamur, razkošje in ekstravaganco … Ker Slovenija ni Hollywood, ali je mogoče pri nas imeti glamurozne in razkošne poroke, kot jih poznamo le iz revij?

Tisto, kar predstavljajo revije, je povprečnemu slovenskemu paru nedosegljivo. Velikokrat so stvari narejene samo za slikanje in sploh fizično niso izvedljive. Vsekakor pa je delež takšnih, ki si naredijo poroke iz revije, majhen oziroma enoštevilčen. V tujini govorimo o porokah z milijonskim proračunom za celoten dogodek.Story: Na spletu sem prebral, da pripravljata razpravo o organizaciji porok. To se sliši kot zelo resna tema, čeprav je poroka vesel in srečen dogodek. Kaj je namen takšnega srečanja?

Namen srečanja je, da parom predstaviva poročno organizacijo, jim razloživa in odgovoriva na njihova odprta vprašanja ter da odkrito in brez dlake na jeziku odpremo teme, ki so včasih problem oziroma se o njih ne govori dovolj iz različnih razlogov. Tudi z vidika poročnega organizatorja, kaj naše delo je in kaj ne, kakšno mesto imamo organizatorji pri pripravi poroke, zakaj najeti organizatorja in kje je dodana vrednosti. Prav tako pomen množične poplave samooklicanih organizatorjev. Okrogla miza, ki bo iskrena in odgovorila na dileme, dvome. Vsekakor pa je povezana s pozitivnimi čustvi in veseljem, ki sledijo na poroki. 

Story: Kje vse se danes organizira poroka?

Za naju ni omejitve. Vendar lokacije postavljajo čedalje več omejitev in čedalje preveč zaračunajo, da gostijo poroko. Nekatere omejitve so že smešne in sva do njih kritična. Včasih dobiš občutek, da je poroka nedobrodošla. Marsikdo ne zazna vrednosti in prispevka takšnega dogodka, poroke. Razsežnosti so velike in imajo od tega lahko vsi nekaj. Prevečkrat pa naletiva na to, da na posamezni lokaciji ne moremo biti, ker sosedje kličejo policijo. Žal.

Story: Koliko časa prej so potrebne priprave, da vse skupaj poteka brezhibno? Kako bi recimo delovala neka splošna časovnica?

Najraje imava, da je od prvega sestanka do poroke vsaj 8-12 mesecev, lahko je tudi krajše, odvisno od števila gostov in lokacije poroke. Prej ko je, bolje je. Pari so postali zelo organizirani in rezervirajo že termine za leto 2020, kar naju veseli, ker se zavedajo, da je potrebna rezervacija prav čas, da izbereš in naročiš tiste izvajalce, ki so ti všeč in jih želiš vključiti v poročni proračun. Pri poroki skoraj ni omejitve. Par postavi omejitev sam, skupaj pa se dogovorimo, kakšna bo njuna investicija v njun dan. Vse po zmožnostih in pričakovanjih. Story: Kaj so recimo po navadi najbolj nenavadne zahteve poročnih parov? Kaj vas najprej vprašajo?

Glede na pretekle izkušnje lahko rečem, da sva se že navadila na vprašanja, ki so nama včasih bila nenavadna, danes jih sprejmeva kot nekaj običajnega in nanje odgovoriva in pomagava pri rešitvi problema oz. dileme. Največkrat zastavljeno vprašanja pa je: “Upam, da sta še prosta?!”

Story: Verjetno pa tudi ni manjkalo smešnih situacij?

Vsaka poroka ima svojo zgodbo! To je čar, to je tisto, kar jo naredi posebno, in ob tem uživava. Super je, ko se skupaj nasmejemo in uživamo ob dogodivščinah. Bolj ima noč svojo moč, bolj fino je in čedalje več dogodivščin se pripeti. 

Story: Se poročeni pari tudi kdaj sprejo na poroki? Ali je to možno le v filmih?

Navadno do takšne dileme ne pride. Vedno je dogodek veselja in sreče. Story: In za konec še, vemo, da tudi vidva načrtujeta svojo poroko. Kdo bo vajin organizator? Kakšno poroko si želita?

Najina poroka se bo zgodila, ko bo pravi čas in bo tu pravi budget oz. poročni proračun. Oba imava velika pričakovanja in morje sanj, kako naj bi ta najin dan bil videti. Kdo jo bo organiziral, se vprašava večkrat. Imela sva že idealno lokacijo in kraj, pa se je vse podrlo. Tako da za zdaj ostaja to pri nama odprto vprašanje. Sva srečna s pari in družino, ki naju obdaja in podpira. 

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Ana Gregorič, Mitja Resnik, Jernej Borovinšek, Marko Marinković, Urška in Domen

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story04/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 04/2019

Story 04/2019, od 14. 02. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri