Luka Sešek nam je povedal vse: od glasbe do talentov, od težav s kilogrami do deklet!

Luka Sešek nam je povedal vse: od glasbe do talentov, od težav s kilogrami do deklet! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
18. 12. 2017

Letošnji zmagovalec oddaje Znan obraz ima svoj glas je znan, to je Luka Sešek. Prijazno nam je odkril marsikaj do sedaj še neodkritega o sebi.

Glasbeni začetki

Z glasbo se je začel ukvarjati pri sedmih letih, ko je vstopil v glasbeno šolo.

»Takrat sem se pričel učiti teorijo in kljunasto flavto.« Kljunasta flavta je namreč obvezen inštrument, ki se ga mora kandidat 'lotiti' pred igranjem trobente. Po dveh letih igranja flavte in ko je napolnil 9 let, pa je vendarle začel igrati še trobento ter bil pri tem nadvse uspešen. Na regijskem tekmovanju je takrat prejel celo zlato medaljo.

Potem pa so se začele težave z zobmi.

»Zobe sem imel razstreljene po celih ustih, zato sem dobil zobni aparat.« 

Z zobnim aparatom pa ni mogoče vaditi trobente, zato je moral učenje njemu tako ljubega inštrumenta opustiti. Pri 15 letih je tako trobento zamenjal za klavir. Igral ga je dve leti in si vzel nekaj malega pavze, potem pa je sledilo učenje solo petja pri Barbari Tišler. In prav te ure - ure solo petja - so mu pomagale do zelo domevne zmage v oddaji Znan obraz ima svoj glas.

»Vedno sem se držal bolj mehkega pop-rocka, balad in vokalnega petja.«

Spomini na oddajo Talenti

Leta 2016 se je Luka prijavil na šov Slovenija ima talent. »Bil sem prvi, ki sem prišel na izbor za Talente v opero,« nam je o dogajanju takrat povedal Luka in dodal: »Ko sem se kasneje gledel po televiziji, si nisem bil všeč. Enostavno sem pretiraval.«

Da je svoje 'koketiranje' s kamero sčasoma pričem bolje obvladovati, pa smo se lahko v minulih nekaj nedeljah dodobra prepričali.

Leta 2016 je imel 105 kg!

Kot otrok je Luka Sešek zavračal hrano. Do hrane je imel odpor, domnevno zaradi refluksa, zaradi katerega je hrano večkrat tudi izbljuval. »Sam se tega sicer ne spominjam, vendar so mi starši povedali, da sem dostikrat v večernih urah zaužito hrano izbruhal.«

Takrat težave s prekomerno telesno težo še ni imel. Kasneje pa so težave z želodcem izvenele, on pa je vedno raje jedel in počasi so se začeli kopičiti tudi odvečni kilogrami.

»Vedno sem imel preveč kilogramov,«  je bil z nami iskren, a tudi dodal, da v resnici ni pretirano sladkosned, zna pa biti nezmeren pri testeninah, mesu in pizzah: »Premalo gibanja in kakšna pizza pred televizijo, pa se je nabralo.«

Januarja leta 2016, ko je imel že 105 kilogramov, pa se je po predstavi Mamma Mia vendarle odločil, da začne s hujšanjem.

»Takrat mi je pianist Gašper Konec, ki je v preteklosti tudi sam imel težave s prekomerno telesno težo, dejal: 'Mali, shujšaj, dokler je še čas!' in takrat sem se nekako odločil, da se tega prav zares loti.« O svoji nameri ni z nikomer govoril. Enostavno se je odločil, da si želi dokazati, da tudi to zmore. Začel je s hujšanjem in v šestih mesecih mu je uspelo izgubiti 25 kilogramov odvečne telesne teže. »To sem dosegel tako, da sem zmanjšal svoje obroke in zelo pazil, kaj sem zaužil. Pričel sem se tudi več gibati.« V veliko pomoč in v podporo pri slednjem mu je bila psička, ki ga je ne le pridno spremljala na sprehodih, ampak ga tudi motivirala in gnala na vedno daljše sprehode.

Da je sploh začel 'migati', se je prijavil tudi v fitnes klub, kjer je sprva delal predvsem na izgubi telesne teže in v ta namen najraje uporabljal kolo. Kasneje, ko je že izgubil dobršen del odvečnih kilogramov, pa je začel delati tudi na mišični masi oziroma oblikovanju telesa. In ko se je zunaj končno otoplilo, je fitnes opustil in pričel še z vzponi na Šmarno goro.

Največjo krizo tekom hujšanja je doživel, ko je izgubil prvih 10 kilogramov, nato pa se je vse skupaj ustavilo.

»Približno mesec dni mi navkljub redni vadbi in zmanjšanemu vnosu zaužite hrane ni uspelo izgubiti niti kilograma. Začel sem se spraševati, kaj delam narobe, zakaj kilograme ne kopnijo?«

Na srečo je imel ob sebi prave ljudi, ki so ga na to precej značilno fazo hujšanja, za časa katere mnogi prehitro obupajo, še pravočasno opozorili. Z vadbo je tako vztrajal, dokler niso pričeli kilogrami ponovno kopneti. »Ko to prebrodiš, gre z enakim tempom hujšanje naprej, ponovno steče.«Trenutno ima Luka Sešek 84 kilogramov, njegova najnižja teža v zadnjem času pa je bila že 76 kilogramov. Vsega skupaj je Luka tako izgubil kar 29 kilogramov. Še vedno pazi pri prehrani, se redno giblje v naravi s svojo psičko in tako uspešno vzdržuje telesno težo.

O resničnostnem šovu The Biggest Loser Slovenija pravi, da podpira sodelujoče, ker zelo dobro razume, kaj vsi skupaj doživljajo.

»Ne strinjam se s komentatorji, ki z domačih kavčev vpijejo, češ kaj jim je to treba, saj jim res ne bi bilo treba hujšati takole javno pred kamerami. V resnici ne vedo, da ljudje, ki hujšajo, potrebujejo motivacijo. In to so ljudje, ki so se v ta šov prijavili, zagotovo dobili. Če te gleda cela Slovenija, je to zagotovo velika motivacija, da boš nekaj napravil in se za to potrudil. Jaz jih podpiram!«

Luka Sešek je polno zaseden z bendom Proper

Bend Proper je nastal pred štirimi leti. Njihov prejšnji pevec v bendu je bil Peter Vode, ki je prav tako sodeloval v oddaji Slovenija ima talent.

»Po Petrovem odhodu na študij v Ameriko, natančneje v Boston, me je Jan povabil k sodelovanju. Jan, ki je šef benda ter klaviaturist, je sočasno tudi tehnik na radiu Ognjišče. Na radiu Ognjišče dela tudi moj oče in tako smo enkrat skupaj preživljali dopust. Tam sem ob priliki odpel skladbo Let it be od skupine The Beatles ob Janovi spremljavi na klavir, nato pa me je povabil na avdicijo za pevca v njihovem bendu.«

Naključje je hotelo, da je bila avdicija ravno na isti dan kot Lukov nastop v oddaji Slovenija ima talent. Tako je šel Luka najprej na avdicijo za pevca pri bendu, potem pa še na svoj prvi nastop v šovu Talentov.

Skupina Proper ima pet članov, slovenska javnost pa jih že dobro pozna po čutni baladi Ne pozabi, da si lepa in skladbi Rad bi jo videl. Ne pozabi, da si lepa je bila tudi njihova prva avtorska skladba, ki je nastala pred približno letom dni, Rad bi jo videl pa je luč sveta ugledala letošnjega aprila.

Pred kratkim so posneti tudi videospot za skladbo Kaplje upanja. Skladba je nadvse čustvena in ravno pravšnja za decembrske dni.

Luka pravi, da so se s fanti v skupini odlično ujeli. Imajo podoben pogled na glasbeno ustvarjanje in z roko v roki uspešno ustvarjajo skupno glasbeno pot. Letos so med drugim že igrali na marsikateri poroki, zdaj pa so z najrazličnejšimi nastopi širom po Sloveniji praktično že zabukirani do konca leta.

Preigravajo različne glasbene zvrsti in tako lahko uresničijo glasbene želje še tako zahtevnemu naročniku.

Tudi drugače ustvarjalen

Na radiu Ognjišče imata Luka in njegov oče Jure svojo glasbeno oddajo A štekaš. Oddaja je na sporedu vsako drugo sredo od 20 – 22 ure. V oddaji se poslušalkam in poslušalcem Luka in Jure Sešek predstavita kot voditeljski tandem in jim predstavita novo glasbo.

Luka je v preteklosti veliko nastopal tudi v različnih gledališčih in letos zaradi drugih obveznosti prvič po trinajstih letih prekinil sodelovanje v gledališču Studenec.

Lukata boste lahko videli (in poslušali) tudi v muzikalu Mama Mia.

Kaj pa dekleta!?

Trenutno je samski. »Imel sem punco, a nikoli resno.« Pravi, da mu je najpomembnejše pri punci to, da je preprosta in ima smisel za humor. »Sam se ves čas hecam in mora zato punca znati hec sprejeti in ga tudi vrniti.«

Vsak ima sam pri sebi seveda tudi že zvizualizirano 'idealno' podobo svojega partnerja in Luka pri tem ni nič drugačen. »Sam sem bolj majhen, zato ne sme biti previsoka.« Prizna pa, da bi bil tudi z višjeraslo, če bi videl, da je tista prava. Raje kot blondinke ima rjavolaske, glede telesne zgradbe pa naj bi mu bile bojda najbolj všeč tiste, ki niso preveč ne eno in ne drugo - torej tiste z nekakšno 'srednjo' postavo.

Luka je torej mlad, samski, polno zaseden in vedno nasmejan nadobudnež, ki nam bo verjetno postregel še z marsikatero svojo vragolijo. Prepričani smo, da ne bo dolgo, ko bo ob njem stala tudi simpatična rjavolaska, ravno pravšnje postave in vedno pripravljena za hec.

Aleš-Rod Foto: arhiv POP TV, Luka Sešek osebni arhiv

Priporočamo