Luka Simšič (vizažist) na izobraževanje k svetovno priznanem mojstru kuhanja

Luka Simšič (vizažist) na izobraževanje k svetovno priznanem mojstru kuhanja (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
17. 3. 2018

Eden izmed najbolj priznanih slovenskih vizažistov Luka Mirjan Simšič, ki deluje pod imenom Luka Luka, je že dalj časa srečno zaljubljen v Benjamina Kračuna, s katerim skupaj tako zasebno kot tudi poslovno premikata gore. Veljata za uspešen par, ki se dopolnjuje na vsakem koraku. Vse skupaj bosta nekega dne kronala še s poroko, toda ta bo, kot pravita, ko bo pravi čas in ko bo dovolj časa, da si jo bosta pripravila.

Še pred tem pa bosta pripravila vrsto drugih porok, saj v tem preprosto uživata in blestita, novopečeni poročni pari pa so nad njima navdušeni. Navdušenja pa ne skrivajo niti vsi tisti, ki preizkusijo Lukove sladke dobrote, ki so na našem trgu nekaj novega. In ker želi Luka biti še boljši, odhaja na Otok, kjer se bo izobraževal pri svetovno priznanem mojstru kuhanja.

Story: Kaj vas je pripeljalo v gurmanski svet?

Kot otrok sem jedel gurmanske jedi, namreč, moja babica je kuhala v Italiji za družino kraljevega rodu, tako da me gurmanstvo spremlja že vse življenje.

Story: Se je bilo težko navaditi – glede na to, da ste mojster ličenja – na povsem nov, vam neznani kulinarični svet?

Če primerjam delo v domači in delo v profesionalni kuhinji, lahko povem, da je velika razlika, tako sem potreboval kar nekaj časa in energije, da sem 'padel' v profesionalni sistem, sploh ker je doma kuhanje bolj sproščeno. V 'pravih' kuhinjah napak ne sme biti. Sicer pa, če ima človek voljo, lahko hitro usvoji potrebno znanje, tudi glede kuhinje.

Story: Ko sva že omenila ličenje, številne zelo znane Slovenke pred nastopi želijo prav vas. Kaj ima Luka Luka, česar drugi nimajo?

Izkušnje in izraziti čut za lepoto in estetiko. Izkušnje sem pridobil v Slovenskem narodnem gledališču SNG Drama Ljubljana, nato pa sem začel samostojno pot in izobraževanje v tujini, ki me je pripeljalo do bogatih znanj ter seveda širokega obzorja razmišljanja. A kot pravim, če nimaš čuta za lepoto in estetiko, ti nobeno izobraževanje ne pomaga.

Story: Kje ste se naučili vsega skupaj, sploh danes, ko želijo biti vsi lepi in mladi?

Moja glava je moja ideja, sem zelo ustvarjalen in moji možgančki delajo 24 ur na dan.

Story: Kaj bi sicer svetovali ženskam, ki morda kdaj pa kdaj pretiravajo z ličenjem? Je manj več?

Različni make upi se uporabljajo za različne namene. Smo v času, ko se za vsak dan uporablja minimalni make up. Seveda se uporabljajo tudi močni make upi za različne priložnosti - poroke, rdeče preprogo, gledališče itd. V tem primeru se vse skupaj, razumljivo, navezuje na zgodbe ter na lik, ki ga nekdo uporabi.

Story: Na začetku sva omenila gurmanski svet. Mar to pomeni, da ste z ličenjem opravili?

Ličenje me bo spremljalo vse življenje. To je del mene, ki bo vedno moj, in ta del svojega življenja bom vedno negoval. Tako me bodo vedno spremljale 'moje' ženske.

Story: Če se ne motim, nikoli prej niste ustvarjali v kuhinji. Ali pač?

Kuhanje me spremlja od otroštva, ko sva z nono skupaj ustvarjala dobrote. Moja kuhinja zdaj je popolnoma drugačna od kuhinje, ki sem jo uporabljal doma. Ostal je le okus!

Story: Bi lahko dejali, da so sladke mojstrovine, ki jih ustvarjate zadnjih nekaj mesecev, nekaj novega na slovenskem trgu?

To, kar ustvarjam zdaj, je novost - novi okusi, nove oblike in nove ideje. Ne samo na slovenskem trgu, ampak tudi v drugje po Evropi so se te sladice pojavile kot nove čokoladne mojstrovine pri najboljših chefih priznanih svetovnih kuhinj. Z veliko truda in nešteto idej ustvarjam kreacije in sladke dobrote, ki so popolnoma nove na domačem slaščičarskem trgu. Prvi sem se lotil projekta izdelave unikatnih mojstrovin, ki danes navdušujejo moje sledilce, in vsak dan jih nadgradim ter izpopolnim z bogatim izobraževanjem v tujini. Definitivno pa je to sladica, ki bi se morala znajti na krožniku vsakega pravega gurmana.

Story: Kako jih sploh pripravite? Kaj vse je potrebno, da na koncu dobimo 'crème de la crème'?

V vsako sladico vložim vsaj tri dni dela, odvisno od oblike in zahtevnosti izdelave. Niso pa to sladice, ki bi jih lahko delal kot po tekočem traku, vsakemu kosu se moram posebej posvetiti in ga izdelati do zadnje podrobnosti. Gre za unikatne izdelke, 'crème de la crème' pa rečem tistim, ki me razveselijo, in to so tiste, ki so zelo zahtevne in terjajo veliko ustvarjalnosti, da 'zasijejo' v pravi luči.

Odhaja v prestižne kuharske roke

Story: Ker se želite še izpopolniti, se odpravljate na izobraževanje v London. Kdo vas bo učil, kaj pričakujete od tega šolanja?

Vesel sem, da odhajam v prestižne kuharske roke svetovno priznanega mojstra kuhanja. Kaj več bom lahko povedal, ko se vrnem. Definitivno je to moja priložnost in moj čas, zato želim vse skupaj maksimalno izkoristiti, da bomo na koncu vsi skupaj še boljši.

Story: Kmalu bo pomlad, kjer boste pokazali še eno svoje znanje, namreč s partnerjem Benjaminom sta prava mojstra v organiziranju porok. Koliko sta jih organizirala lani? Katera vam je ostala v najlepšem spominu?

To je tisto, kar me veseli in kar ustvarjava skupaj, in na to sva ponosna. Najini čudoviti pari in kreacije, ki so del najinega življenja. Koliko porok je bilo? Veliko, skoraj vsako soboto v sezoni imava poroko. Vsak izmed naju ima svojo najljubšo poroko, vsaka organizacija in izvedba poroke pa sta nama v spominu pustili nekaj svojega in tako postala del naju. Težko bi izbral najlepšo. Vse so namreč prekrasne in edinstvene.

Story: Kdaj bo pa vajina poroka? Dolgo se že napoveduje ...

Ko bo pravi čas in ko bo dovolj časa, da si jo bova pripravila. (smeh) Ko se bova poročila, želiva, da je vse skupaj res nekaj posebnega, tako ambient kot celotni poročni protokol.

Story: Kaj počne Luka, ko ne ustvarja? Je sploh kaj prostega časa?

Prostega časa je zelo malo oziroma ga skoraj ni. Ko sem prost oziroma ko se vrneva v domače ognjišče, se posvetim svojim posebnim rožam - bulbam, ki prihajajo iz eksotične Afrike. Zadnje čase pa nas vse razveseljuje moja nečakinja Ela.

Story: Kakšni ste doma, kjer ni treba hiteti? Kdo ali kaj vas najbolj razvedri?

Len .... (smeh) Rad sem v družbi dobrih ljudi - torej prijateljev.

Story: In za konec še, katera je vaša največja želja za letos?

Ostati ustvarjalen in razmišljati pozitivno.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story6/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 6/2018

Story 6/2018, od 01. 03. 2018

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri