Maestro: Niso še pokazali vsega

Vir: Nova
11. 5. 2010

Le kdo ne pozna postavnih plesalcev, ki so s svojim nastopom v oddaji Slovenija ima talent postavili standarde plesnim točkam in v hipu osvojili srca slovenskih žensk in plesnih navdušencev? Sedemčlanska zasedba elitnih plesalcev Maestro je v prvi polfinalni oddaji dobila največ glasov in si tako zagotovila prvo vstopnico za veliki finale šova Slovenija ima talent.

Čeprav v najbolj gledanem šovu Slovenija ima talent nastopa sedem postavnih mladeničev, katerih vodja je koreograf in plesalec Anže Škrube, je število vseh plesalcev več kot 20, delujejo pa že od leta 2008.

Maestro so Anžetova vizija

Plesna skupina na višji, svetovni ravni je bila na začetku leta 2008 le vizija uspešnega in priznanega koreografa ter plesalca Anžeta Škrubeta, ki je svoje koreografske sposobnosti do takrat izpopolnjeval na domači in tuji sceni. »Septembra 2008 sem z željo po uspehu in napredku v plesu sestavil novo skupino in odprl svoj plesni studio pod imenom Maestro oziroma Maestro Dance Studio,« se začetkov spominja Anže.

Njegovi plesalci z njim na čelu pa so v hipu postali najbolj zaželeni v slovenski plesni industriji. Nastopili so tako v tujini, med drugim v Ameriki, Belgiji, Italiji, kot tudi doma v različnih videospotih, na modnih revijah, prireditvah ... »Prav s temi nastopi smo še pred decembrom navdušili slovenske izvajalce, menedžerje, organizatorje in si v letu 2009 prislužili dominanten položaj za nadaljnje sodelovanje na večjih prireditvah, v šovih, videospotih,« še doda Anže, ki je na uspehe skupine zelo ponosen.

Njihov cilj ni pojavljanje v medijih

Kljub vsem uspehom, zmagam na državnih plesnih tekmovanjih, na svetovnih prvenstvih pa njihov najvišji cilj ni pojavljanje v medijih in udeleževanje na tekmovanjih. »Kot skupini nam ne gre za medijsko prepoznavnost, saj jo že imamo, svojo kakovost pa smo tudi že večkrat dokazali. Maestro stremi po razvoju, izobraževanju in izpopolnjevanju, zato se vsi člani udeležujemo seminarjev v tujini, sodelujemo s tujimi koreografi in se preizkušamo na vseh plesnih področjih. Lahko rečem, da se skupina razvija, ustvarjamo trend in umetnost ali z drugimi besedami: naše delo je 'art'.« In res je umetnost, saj je vsak njihov nastop tehnično dovršen in edinstven oziroma je po besedah številnih medijev njihov nastop nastop, ki osupne.

Osupnili so tudi žirijo

Za plesno skupino nedvomno velja rek, da se za dobrim konjem dviga prah. Zato so tudi s svojo plesno točko na Slovenija ima talent navdušili prav vse – od gledalcev do žirije. Vsekakor jim je uspelo na noge spraviti vso dvorano, voditeljema Vidu Valiču in Petru Polesu so šle kocine pokonci, žirija pa je iskala besede, s katerimi bi lahko primerno opisala njihovo točko

»To je bilo maestralno. Mislim, da ste ravnokar postavili standard za vse plesne skupine. Visoko ste postavili letvico, bilo je res vrhunsko,« je komentiral Branko Čakarmiš. Lucienne Lončina je komaj spregovorila zaradi navdušenja: »Točnost, usklajenost, lepo ste oblečeni, energičnost ... Nimam besed. Zelo zelo dobro.« Brane Kastelic pa je komentiral najlažje, saj take nastope vidi tudi v Angliji, kjer sicer živi: »So nastopi in so nastopi, kot je ta. To je bilo fantastično. Svetovno. Super.«

Bili so blaženi

V prvi polfinalni oddaji šova talentov je bila plesna točka Maestra, katere koreograf je seveda Anže Škrube, tista, ki je prejela največ glasov gledalcev in se s tem tudi avtomatično uvrstila v finale, in priznali so, da so se zmage veselili. Blaženi so bili torej tudi plesalci, še zlasti zaradi stoječih ovacij in odličnih ocen. Zavedali so se, da je v šovu nastopilo veliko dobrih skupin, zato jim je še posebej godil prav Brankov komentar.

Nič nenavadnega ni, da se je energična sedemčlanska zasedba uvrstila v finale. »Res smo veseli za uvrstitev v finale in že zdaj lahko povemo, da bomo v finalu dali še več od sebe, tako da boste še bolj presenečeni,« so tik po zmagi v polfinalu komentirali še vedno zadihani plesalci.

Tipično slovensko: Jih že napadajo!

V Sloveniji se noben zmagovalec ne more ogniti kritikam na svoj račun, saj so, kot je v slovenski tradiciji običajno, skupino Maestro že napadli nevoščljivci. Na spletnih portalih in forumih namreč pišejo, da skupina tja sploh ne sodi, saj gre za svetovne prvake v hiphopu, ki naj bi bili zunaj konkurence.

Anže Škrube, ki je s svojo koreografijo in postavo plesne skupine Maestro navdušil tako komisijo kot občinstvo v studiu in očitno tudi doma, pa pravi, da se mu v Sloveniji ni treba več predstavljati le na takšen način, saj se je že dokazal s svojim znanjem in s svojimi nastopi na prvenstvih. »Pri našem nastopu gre za šov, ki ga takšna oddaja potrebuje, in nastop Maestra je enako pomemben za vse slovenske plesalce, ki kljub odličnim uspehom ne dobijo dovolj prostora v medijih in prepoznavnosti med ljudmi. S takšnimi očitki se ne obremenjujemo več, ker vedno bodo,« odgovarja napadeni Anže, ki težko verjame, da ga napadajo zato, ker so plesalci skupine Maestro preprosto najboljši.

Osvajali so že na Emi

Člani skupine Maestro so letos nase opozorili že na slovenskem izboru za pesem Evrovizije, saj so najprej nastopili v otvoritveni točki Eme, kjer je plesalo 23 plesalcev, nato pa so sodelovali še pri šestih izvajalcih, med drugim tudi pri drugouvrščeni pevki Nini Pušlar. »Šlo je za kontraste med zelo ženstvenim ter seksi in po drugi strani zelo moškim videzom. Nina je vzpostavila stik z mano nekaj mesecev pred Emo in ponosen sem, da sem sodeloval pri koreografiji skladbe, ki je skoraj zmagala,« pove vodja skupine Anže Škrube.

»Odlično smo se ujeli, naredili zelo dober vtis in verjamem, da bomo še kdaj sodelovali. Vsi fantje so odlični plesalci in tudi pozitivne osebnosti, kadar smo skupaj, je vedno zabavno. Ogledala sem si njihov nastop na Slovenija ima talent in takoj sem vedela, da bodo prišli v finale. Držim pesti za njihovo zmago,« nam je zaupala Nina.